Pisang Sanggar & Sos Kacang

10:54 PG

Selamat berhujung minggu. Sudah minum pagi? Amie sediakan Pisang Sanggar sebagai alas perut untuk pagi yang kelihatan redup dan mendung ini. Pakaian di jemuran pun belum tentu kering menjelang tengahari nanti! Suasana sekitar nampak kelam tanpa sinaran cahaya matahari yang biasanya muncul terang benderang dari arah Laut Sulu. Oleh kerana pagi kelmarin sudah diingatkan tentang sesikat pisang Saba yang mula menguning, jadi pagi ini Amie pun mengadun tepung untuk menggorengnya supaya ingatan kelmarin tidak diulang lagi. Pisang Saba lebih dikenali sebagai pisang nipah atau pisang abu di semenanjung. Di sini, pisang goreng disebut pisang sanggar. Adakalanya tepung bancuhan dicampur dengan sedikit madu dan sudah semestinya pisang sanggar dihidangkan bersama pencicahnya! Amie pernah makan pisang sanggar dengan pelbagai pencicah. Biasanya pencicahnya terdiri dari sambal belacan tetapi lebih cair dan halus, serta manis dan terasa perahan jus limau kasturinya. Kadang-kadang pisang sanggar dihidangkan bersama sos kacang atau sambal kacang pula!


Pagi ini Amie sediakan Pisang Sanggar bersama Sos Kacang olahan Amie sendiri. Amie gunakan Sweet & Spicy Chilli Sauce, yang diperbuat dari cili padi hasil buatan tempatan dari Keningau, Sabah. Manakala kacangnya pula Amie campurkan Sambal Pecel Karangsari, buatan Blitar, Jawa Timur, Indonesia. Cara penyediaan Pisang Sanggar sama sahaja dengan yang biasa kita buat, cuma Amie tambah sedikit gula untuk menggantikan madu.

Resepi: Pisang Sanggar
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
10 biji pisang Saba - kupas dan belah 3
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu gula
1/2 sudu garam
1/2 sudu serbuk kunyit
air secukupnya
minyak

Cara:
1. Campurkan tepung beras, tepung gandum, garam, gula dan kunyit.
2. Tambahkan air dan siapkan satu adunan yang sesuai untuk menyalut bahan gorengan.
3. Panaskan minyak hingga panas.
4. Celupkan belahan pisang ke dalam adunan dan masukkan dalam minyak panas.
5. Goreng hingga kuning keemasan.
6. Angkat dan hidangkan bersama Sos Kacang.

Bahan untuk Sos Kacang:
1 paket Sambal Pecel Karangsari
2 sudu Sweet & Spicy Chilli Sauce
3cm belacan - jadikan serbuk
2 sudu besar gula
5 biji limau kasturi - ambil jusnya
1 cawan air panas

Cara:
1. Bancuh 1 paket Sambal Pecel Karangsari bersama 1 cawan air panas.
2. Masukkan Sweet & Spicey Chilli Sauce.
3. Masukkan serbuk belacan, gula dan jus limau kasturi.
4. Gaul sebati dan sedia untuk dihidangkan bersama Pisang Sanggar.

Jemput minum sama. Sesekali makan Pisang Sanggar apa salahnya. Sedap tau!

10 comments

  1. Amie

    I nak tapau lebih2 sikit arr!

    That choc cake kat bawah sinun lokks yummy indeed!

    BalasPadam
  2. pisang saba, pisang sanggar...baru 1st time saya dengar har ni. macam pisang goreng jugak ke kak amie? mesti sedap makan dengan sos tu kan?

    BalasPadam
  3. salam Amie..pelbagai versi tuk menyicah pisang saba ni ya!
    atie pon cam cheq sue..xpernah dgr nama pisang2 camtu..:D

    BalasPadam
  4. Kak'Amie.. melly minta sepiring yah,pas sekali di makan saat hujan2 gini dengan teh hangat..btw kalo di jakarta ini namanya pisang kepok.

    BalasPadam
  5. Yat Maria,
    boleh tapau lebih... silakan.

    Cheq Sue,
    inilah kononnya salah satu cerita asal-usul nama negeri Sabah yang diambil sempena banyaknya pokok pisang Saba.

    Azatie,
    takpe, sekarang Atie dah banyak info tentang nama-namapisang ni.

    Melly,
    betul Melly... pisang kepok! Baru Kak Amie teringat satu lagi nama bagi pisang Saba.

    BalasPadam
  6. Amie, terlewat sampai, ada lagi ke pisang sanggar..

    BalasPadam
  7. Ummi,
    petang nanti Amie goreng lagi bagi habis satu sikat pisang ha hahahh... jemput minum petang ye!

    BalasPadam
  8. sukenye pisang saba goreng. nani x kenal pisang. tp kalau pegi pasar mesti tanya org tu dulu nak pisang utk digoreng. heheh. dia ckp pisang saba, org kat semenanjung tanya pisang apa, dh x reti nak jawab

    BalasPadam
  9. Nani,
    inilah pisang abu, sewaktu dengan pisah kepok and pisang nipah tapi biasanya di sini sipanggil pisang sanggar pulak!

    BalasPadam
  10. ehem skrg ni org makan pisang goreng dgn sos..aritu mama ke N9,makan pisang goreng dgn sambal cili api kicap..he2x..mama tak kuat pedas !!..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe