Nasi Goreng Tom Yam

1:44 PTG

Salam tengahari Jumaat. Hari ini Amie pulang lebih awal dari hari Jumaat seperti sebelum ini kerana mengambil alih tugas memantau keadaan sekolah sementara rakan sejawat datang selepas menunaikan solat Jumaat. Ada urusan yang perlu diselesaikan. Oleh kerana perut perlu diisi untuk mendapatkan tenaga baru hingga ke petang, jadi Amie terus ke dapur melihat apa bahan yang ada untuk dimasak dengan cepat. Oh! Ada lebihan nasi putih yang banyak kerana semalam suami dan anak-anak menghadiri majlis tahlil dan bacaan Yaasin di kampung, dan mereka makan di sana. Sebenarnya Amie yang terlupa rutin mingguan mereka, itu sebabnya Amie masak dalam jumlah yang sama seperti hari-hari biasa. Wokey... kita terus kepada Nasi Goreng Tom Yam yang Amie sediakan untuk tengahari ini sementara menunggu tamatnya solat Jumaat untuk makan bersama. Pertama kali Amie makan Nasi Goreng Tom Yam ialah lebih kurang 7 tahun yang lalu ketika singgah di Pekan Ranau untuk meneruskan perjalanan ke Pensiangan melalui Keningau. Amie pun sudah lupa apa bahan yang dicampurkan dalam nasi tersebut tetapi memang ada rasa pes tom yam. Jadi Amie putuskan untuk meletakkan sedikit pes tom yam di dalam nasi goreng Amie kali ini. Amie bubuh sedikit sahaja kerana kalau bubuh banyak-banyak, lain pula rasanya. Kesimpulannya, sekadar ada bau atau rasa ala-ala tom yam. 


Oleh kerana hendak jimatkan masa di dapur, memanglah tidak sempat untuk mencari resepi Nasi Goreng Tom Yam, jadi Amie gunakan bahan yang berkaitan tomyam untuk menghasilkan aroma tom yam. Misalnya, Amie petik 5 helai daun limau purut yang memang sengaja ditanam di tepi pintu dapur. Amie juga gunakan serai yang diketuk dan cili padi tetapi dalam jumlah yang sedikit supaya seisi keluarga termasuk anak-anak boleh menikmatinya! Bahan lain yang digunakan termasuklah udang dan sotong kerana makanan laut ini tidak perlu mengambil masa yang lama untuk dinyahbekukan.

Resepi: Nasi Goreng Tom Yam
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
5 cawan nasi putih
10 ekor udang kertas - bersihkan
1 ekor sotong sederhana besar - bersihkan dan potong ikut suka
5 helai daun limau purut
2 batang serai
1 cawan jagung biji
1/2 batang lobak merah - cincang halus
1 cawan sayur kubis cincang
2 sudu  besar pes tom yam
1 sudu sos tomato
1 susu sos tiram
1 sudu serbuk pati ikan bilis
minyak

Bahan tumbuk:
4 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5cm belacan
5 biji cili padi

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan sotong dan udang dan serai. Gaul rata.
3. Masukkan lobak merah dan jagung dan kubis.
4. Masukkan sos tiram, sos tomato dan pes tom yam. Kacau sebati sehingga udang dan sotong masak.
5. Masukkan nasi putih bersama daun limau purut.
6.Taburkan serbuk pati ikan bilis. Gaul rata sehingga nasi goreng kelihatan gurih dan terbau aroma daun limau purut.
7. Tutup api.
8. Nasi Goreng Tom Yam sedia untuk dihidangkan.

19 comments

  1. Salam Kak Amie...hehehe..awal sampai..maknanya bole dapat sepinggan nasi goreng tom yam..sedap tu kak..suka3..

    BalasPadam
  2. Rahel,
    boleh sangat Rahel...panas2 lagi nih!

    BalasPadam
  3. Ermmm mesti sedap ni. Lagipun lama juga tak makan tom yum. Saya suka nasi goreng sebab cepat boleh makan. hehehe...

    BalasPadam
  4. Assalam kak amie,uii sedapnyer nasi goreng tomyam,mesti bau harum semerbak kan..Nmpak sotong ngan udang tuh lagilah terliur..

    BalasPadam
  5. Amie, tumpang makan nasi goreng sini malam ni leh? Nampak sedap sangat nasi goreng Tomyam tuh... ^__^

    BalasPadam
  6. sedap ni akak!
    tetiba rindu nak makan bihun goreng tomyam plak ni uwaaa

    BalasPadam
  7. betul tu amie...kdg2 kita kena kreatif kan...kdg2 tu liza masak pun main campak2 jer apa yg ada, janji sedap....hihiihhi

    BalasPadam
  8. kak amie..sy copy resepi ye;)
    suami sy asal ujung mggu nk sarapan ngn nasi goreng 'pemikat' saya..ns goreng ciptaan sedirik,muak sy...oleh itu esok nk buat nasik goreng ni..hehe..sedappp je rasa..;)

    BalasPadam
  9. seb baik datang awal lagi..sempat amil baunya hehe

    BalasPadam
  10. Hazila,
    bau tom yam tu... ada rasa asam2 sikit.

    Dana,
    memang semerbak, aroma serai dan daun limau purut!

    Ummi,
    silakan Ummi, jangan malu jangan segan!

    BalasPadam
  11. Lady Ay,.
    bee hoon goreng tomyam pun sedapkan kan Ayu.

    Liza,
    memang kena campak-campak kalau dah tak punya banyak waktu.

    Nens,
    silakan copy, selamat menggoreng nasi tom yam , buat lebih ye Nens.

    Suri,
    dapat hidu bau pun bolehkenyang ye Suri... he hehehhhh

    BalasPadam
  12. As'salam Amie

    Maaf lama ct tak singgah kesini. kadang2 tenet ni ok jer, kadang2 ko. bila dah ko tu mulalah nak meradang bagai sebab tak dapat nak menyelongkar resipi..hehehe

    CT pun pertama kali makan nasi tom yam ni 2 tahun lepas. itu pun my anak dara yang oder. ct tumpang2 makan jer..memang sedap ada aroma daun limau purut dan serai tu yang membangkit rasa sebenarnya..

    BalasPadam
  13. wow..wowwwww...ucu rasa macam makan kt restoran la siap ada munge2 lagi...

    pada pengamatan ucu lah,ini adik nujum pulak nak meramal..bila tengok warna nasi tu..x lain dan x bukan..melainkan,ucu ngeleh..kwang..kwang..

    BalasPadam
  14. salaam..sedap nnmpak nasi goreng tomyam ni..sy pon suke mkn..wat pedas22 mmg terangkat :)

    BalasPadam
  15. salam amie..he2x..sedaonya nasi goreng tomyam tu..mama nak sikit..

    BalasPadam
  16. CT,
    tak apa CT, tak dapat datang selalu datang sekali-sekala pun sudah memadai, maklumlah kalau dah namanya secara online semuanya diluar jangkaan kita.

    Memang sedap aroma tom yamnya tu Ct.

    Ucu,
    ngeleh ye.... sian dia, jom makan sama.

    Noorsha,
    memang kalau naklebih pedas bubuh je cili padi hiris nipis, memang berpeluh!

    Mama Aini,
    boleh... banyak ni!

    BalasPadam
  17. Hari ni lewat singgah ke dapur Amie,ada order batik sarong yang perlu diurus. Balik lapar ni, nak tumpang makan nasi goreng sepinggan, boleh?

    BalasPadam
  18. ummi,
    silakan....jangan segan-segan ye Ummi,makan sampai kenyang tau.

    BalasPadam
  19. ala.....sedapnye....dh lama nani tak masak nasi di rumah...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe