Red Pear Smoothie

12:54 PTG

Sudah makan tengahari? Sesiapa yang tak makan tengahari atau belum makan tengahari, bolehlah mencuba segelas Red Pear Smoothie di bawah ini. Seperti biasa, perkataan yang Amie gunakan untuk menghuraikan tentang smoothie sudah tentulah selain sedap, ia sihat dan penuh khasiat! Buah pear tidak kira pear hijau atau merah adalah antara pilihan buah yang enak untuk dikisar menjadi smoothie!


Resepi: Red Pear Smoothie
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 biji pear merah - anggaran 600gram - buang biji dan potong kecil
200 ml susu segar
100ml yogurt asli
3 sudu besar gula

Cara:
1. Sejukbekukan pear merah selama 4-5 jam.
2. Masukkan pear merah bersama susu segar, yogurt asli dan gula ke dalam pengisar.
3. Kisar hingga halus.
4. Tuang ke dalam gelas.
5. Sedia untuk dinikmati

~Tempoh sejukbeku yang ideal ialah selama 4 atau 5 jam tetapi sekiranya lebih dari itu tidak menjadi masalah, hanya mungkin sedikit keras apabila dikisar~

6 comments

  1. Smoothie apa2 pun memang sedap kan Amie, tengok pun dah sejuk tekak ummi ni...

    BalasPadam
  2. susu segar desa memang sedapppp! lemak berkrim betol..x ingat dh pernah beli kat mana dlu. nani x try lagi buat air buah mcm ni.

    BalasPadam
  3. Perghhh memang nampak yummy sangat.

    BalasPadam
  4. Ummi,
    sedap...memang sedap Ummi,nak buat tu yang kadang-kadang rasa malas.. he he tapi senang saja buatnya kan Ummi!

    Nani,
    anak-anak kakan suka betul susu segar desa terutama yang perisa coklat! Cubalah buat smoothie Nani, diet yang baik untuk kesihatan.

    Kak Sam,
    sedap Kak Sam, rasa nak buat lagi ni.

    BalasPadam
  5. kak amie,, baru je ternampak red pear ni kat mall ..tapi x terlintas nak beli pon ... sebab asyik angkut buah limau lokam.. hihi.. nak cuba jugak buat ....

    BalasPadam
  6. cuaca panas ni sedapnya kalau dpt smoothie red pear tu..hu2x..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe