Ayam Sambal Siam

5:55 PTG

Salam petang Khamis. Pernah makan Ayam Sambal Siam? Ini salah satu resepi kegemaran Tunku Abdul Rahman, Bapa Kemerdekaan negara kita. Jom kita makan sama.


Resepi: Ayam Sambal Siam
Sumber: Hidangan Kegemaran Dari Dapur Tunku

Bahan-bahan:
500 gram ayam  (Amie gunakan 1 kg ayam) - potong kecil
150ml santan
2 sudu besar kerisik
6 helai daun limau purut
minyak
garam 
gula

Bahan kisar:
2cm kunyit hidup
2cm halia
6 ulas bawang merah
20 biji cili kering
3 batang serai
4cm lengkuas
3cm belacan

Bahan hias:
2 helai daun limau purut dihiris- hiris
sedikit bawang putih goreng

Cara:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali.
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi.
3. Masukkan ayam dan kacau rata sehingga masak.
4. Masukkan santan dan kerisik dan biarkan mendidih.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6. Apabila kuah hampir kering, masukkan daun limau purut.
7. Angkat dan hidangkan bersama hiasan hirisan daun limau purut dan bawang putih goreng.

37 comments

  1. saya pun dah lama tak tinggal komen kat sini..lepas crismas hari tu cuti seminggu...ni baru aktif balik...heheheh

    ingatkan resepi sama cam kak ummi..rupanya lain skit...hehehe

    BalasPadam
  2. salam kak amboi harum nya ayam sambal siam akk ni....hemmm terbang kesiam kita yeee. sure sdp bau limau purut tu...leh try ni

    BalasPadam
  3. Salam Kak Amie..
    singgah kejap ambik bau ayam sambal...sedap makan ngan nasi putih ..

    BalasPadam
  4. assalamualaikum kak amie. ala menggodanya. nak buat jugak. tapi stok ayam tak de.

    tq kak..saya bookmark resepi ye kak

    BalasPadam
  5. Assalam amie,
    wah kemarin kita ada buat ayam sambal hutan , ni ada pula ayam sambal siam ya..hehe..pasti sedap ni amie..kita ambil seketul ya..

    BalasPadam
  6. Assalam amie, sedapnya nampak ayam sambal siam ni, mesti harum bau daun limau purut tu, nyam3x

    BalasPadam
  7. Quinnie,
    memang kadangkala kita sibuk dengan komitmen lain, tak apa Quinnie, ada kesempatan boleh blog walking.

    Sheila,
    memang ayam sambal siam sedap!

    Rahel,
    ambil bau aje ke... macamana nak makan dengan nasi putih heh heheh

    BalasPadam
  8. Izah,
    waalaikumussalam...
    kena tangkap ayam dululah ye...Izah!

    Ayu,
    Waalaikumusalam,
    sedap tu sambal ayam hutan,nak seketul jugaklah Ayu!

    Rosa,
    daun itulah yang membangkitkan selera!

    BalasPadam
  9. wow tak pernah pulak tgk resipi ni... bestnya amek bau tgk gambar tu hehe...

    selamat tahun baru baru kak amie dan keluarga...

    BalasPadam
  10. baunya masakan amie ni sampai keselayang.. sedapnyaaaa...

    BalasPadam
  11. alahaiii lapar lapar
    masuk je rumah amie..misti bau harum makanan.

    BalasPadam
  12. mesti sedap ni Amie,tengok pun dah kecur, rasa nak try buat, tapi daun limau purut pulak takde..

    BalasPadam
  13. salam amie..mama suka datang ke sini..sbb ada byk resepi yg sedap2 ..insyaallah mama akan try resepiu ini..



    P/s:mama overlap SLE..

    BalasPadam
  14. melly belum pernah coba nih masak macam ini, kayanya pedas yah.. hmm mau coba ahh, sedap nih di makan dgn nasi hangat..sluurp

    BalasPadam
  15. Sedapnya kak amie, makan dengan pulut ni sedap ni kak

    BalasPadam
  16. Assalam kak Amie, menarik ni ..harus dicuba nanti:)

    BalasPadam
  17. amboiiii...sedapnya...baunya sampai umah Mp...kalau dapat makan ni tentu tambah 2-3 pnggan nasi....

    BalasPadam
  18. Assalam amie,
    iza pun pernah masak ayam sambal siam ni..mmg sedap kan amie, wangi jer bau daun limau purut tu

    BalasPadam
  19. Salam Amie,

    Kak Ros tengok bahan2 dia pun dah teliur dah ni...tau dah memang sedap punya lah....kak Ros memang suka dengan masakan yang bersangkut ngan thai ni....terimakasih lah Amie,kongsi resepi ni....

    BalasPadam
  20. salam Amie..selamat menyambut tahun baru 2012.

    Tgk bahan2,cam rendang pon ada kan...mmg sedap ngan bau daun limau purutnya

    BalasPadam
  21. oishii sou
    sawadekap hahaha
    lama benar x terjah sini
    rinduuuuuuuuuuuuu

    BalasPadam
  22. Hanis,
    baunya pun memang sedap!

    Cik Cek, sedap Cek... jom makan!

    Maklong,
    ho ho hooo... kuatnya telepati Maklong!

    BalasPadam
  23. Assalamu'alaikum Amie,

    selamat thn baru 2012 buat Amie sekeluarga...masih belum terlambat lagi kan ucapan itu...hehe.

    Wah sedapnya nampak ayam sambal siam tu...wah kalau dekat kita dh hulur mangkuk besar...hahaha.

    BalasPadam
  24. Salam kak amie..tergoda sungguh tgok sambal ayam siam akk tu..mmg saya tak tahu pun aderesipi kegemaran TAR..hehe

    BalasPadam
  25. Kasih,
    he he he... kalau masuk dapur mesti dikaitkan dengan bau makanan ye kasih.

    Ummi,
    pokok daun limau purut ada sepohon dekat tepi pintu dapur Amie...sengaja tanam di situ supaya senang nak petik daunnya bila diperlukan!

    Mama Aini,
    silakan cuba... happy cooking Mama Aini.

    BalasPadam
  26. Melly,
    kurang pedas sebab ada santannya dong..

    Aju,
    memang sedap tu Aju... tapi takde pulak pulutnya.

    Nieza,
    silakan mencubanya Nieza.

    BalasPadam
  27. MP,
    sedap MP... macam rendang tapi ni bubuh belacan dengan daun limau purut.

    Iza,
    sedapkan Iza.

    Ros,
    memang masakan yang berkait dengan Tahi sedap2 belaka! pedas pun iye...

    BalasPadam
  28. Azatie,
    memang macam rendang juga...

    Lady Ayu,
    jom makan Ayu... he he hehh

    Nuridah,
    boleh sangat....bagi banyak2 ni yang bagusnya boleh diperangat kalau tak habis sekali makan Nur!

    Kamalia,
    memang ini salah satu masakan kegemaran TAR...

    BalasPadam
  29. ada lagi tak tu..nampak sedapnya amie,,rugi kalau dah habis huhu

    BalasPadam
  30. Amie..nmpk mcm ayam msk merah tp bila tgk bhn jauh beza ya..mesti sedap ni. nk cubalah..

    BalasPadam
  31. Cik Amie, Cik Amie, hebatnya Cik Amie tau makanan bekas Pm kita. Penuh hiasan rumput di atasnya...Kelazzz

    BalasPadam
  32. salam kak amie ..
    wani ingatkan tadi ayam sos siam ...hihi rupanya kat tengah tu perkataan lain ya .. sambal rupanya .. nampak menyelerakan la kak amie ... bahan2 yg digunakan pun nampak sedap je .. boleh cuba nanti

    BalasPadam
  33. Suri,
    kuahnya sedap tau Suri!

    Mawar Merah,
    merah sebab ladanya, bahannya ala-ala rendang pulak ye.

    Gerau,
    he he hehh kelaznya dengan rerumput tu...

    Wani,
    silakan cuba masakan kegemaran mantan PM kita. Sedap!

    BalasPadam
  34. hai kak amie sayang...resipi ni cam best la kak...nak cubalah esok...kalau jadi puteri letak kat blog.. :)

    BalasPadam
  35. Puteri,
    memang best... makanan kegemaran TAR ni, selamat mencuba!

    BalasPadam
  36. kak, dah buat dah ayam sambal siam ni..sedap sgt..tq sharing yer kak:)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe