Sup Tulang & Mee Hoon Sup Tulang

1:25 PTG

Minggu lepas Amie jalan-jalan ke rumah Wana Yusuf @ Potret Kasih. Wah! Sedapnya.... ada hidangan Sup Tulang sedang menunggu. Sedap dan menyelerakan sehingga Amie pun tak sabar-sabar masuk ke dapur untuk memasak resepi yang sama. Minta izin ye.... Wana, untuk Amie kongsi resepi ini bersama teman-teman yang lain.


Sesiapa berminat bolehlah datang ke blog POTRET KASIH di SINI untuk mengetahui resepi ini dengan lebih lanjut. Amie copy paste resepi Sup Tulang di bawah ini.... terima kasih Wana dan Kak Nor Secubit Garam.

SUP TULANG
resipi asal : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
1 kg tulang lembu (lebih sedap jika digunakan tulang rusuk) ( saya guna 1 1/2 kg tulang + daging lembu )
3 biji bawang merah – dimayang halus ( saya guna 2 biji bawang besar )
1 ulas bawang putih – dimayang halus  (saya guna 4 ulas bwg putih ) - Amie gunakan 7 biji bawang putih diketuk
2 in halia diketuk
1 rempah sup bunjut@3 sudu besar rempah sup serbuk ( saya guna rempah sup serbuk )
1 1/2 sudu besar lada hitam – ditumbuk ( saya guna 1 1/2 sudu besar lada putih biji di tumbuk )
3 biji ubi kentang
garam dan gula secukup rasa
1 batang celery jika suka - Amie tak guna
1 kiub pati ayam
air secukupnya
bawang goreng dan daun sup
bahan penumis :
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang

Cara:
1.Bersihkan tulang dan masukkan kedalam periuk bersama air. Sukatan air mestilah sekali ganda lebih dari paras tulang. Masaklah sehingga daging 1/2 empuk. Jangan buka api terlalu kuat kerana ini akan menyebabkan daging di tulang akan menjadi keras dan liat. Sebaiknya gunakan api yg sederhana sahaja. Masukkan sedikit garam supaya isi daging menjadi lebih sedap.
2.Ceduk keluar bahagian berminyak yang terdapat di permukaan air rebusan tulang tersebut. Biarkan sehingga ia sejuk dan masukkan ke dalam peti ais. Akan terdapat satu lapisan membeku di bahagian atasnya dan bolehlah dibuang, manakala air rebusan  di bahagian bawah itu dimasukkan kembali ke dalam air rebusan tulang. Kaedah ini dapat menghalang mulut/bibir kita menjadi berminyak setelah makan sup tersebut. Kaedah ini juga boleh digunakan jika hendak memasak gulai tulang..
3.Masukkan rempah sup bunjut/rempah sup serbuk, halia dan ubi kentang. Bolehlah ditambah air jika kuah kelihatan tidak mencukupi. Masukkan juga serbuk lada hitam dan kiub pati ayam.
4.Dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak dan tumislah bahan penumis hingga wangi dan masukkan bawang merah dan bawang putih yg telah dimayang. Goreng sehingga bawang tersebut menjadi garing dan curahkan kesemuanya kedalam periuk rebusan tulang (termasuk minyak).
5.Masukkan celery jika ada dan masukkan garam dan gula mengikut cita rasa masing-masing. Masaklah sehingga ubi kentang dan daging empuk. Hidangkan ke dalam mangkuk dan taburlah bawang goreng dan daun sup.

Amie ambil kesempatan untuk makan Sup Tulang dengan mee hoon. Jadi, kami sekeluarga menikmati Mee Hoon Sup Tulang sampai berpeluh-peluh.....


Kenapa sampai berpeluh-peluh.....sebab ada sambal kicap yang lazat turut disediakan.



Memang tak sah kalau tak ada sambal kicap kan..... Wokey,buat semua rakan-rakan blogger..... selamat berhujung minggu bersama yang tersayang....

7 comments

  1. adeh......terliurnya....sambal kicap plus rasa masam2 limau, pedas2 lagi, daun sup...memang mantap!

    BalasPadam
  2. Amie..betul tu..kalau makan sup tak de sambal kicap..memang kurang sikit..tapi bila dah ada tu..dah tentu sampai berpeluh peluh..sedap sangat.

    BalasPadam
  3. Nani,
    jom makan sama.... lawan siapa basah berpeluh-peluh...

    BalasPadam
  4. Acik,
    memang sedap Acik...jom joint sama,
    tambah pedas, tambahlah menyengat!

    BalasPadam
  5. Patutlah bau wangi sampai ke Kuching, sup tulang Amie rupanya, hehe..nak buat balik semangkuk ni!

    BalasPadam
  6. kak amie, saya ni setahun 2kali je dpt mkn sup tulang puas2, time raya je hihi, maka saya masak ler mmg naalerekek hehhehe

    BalasPadam
  7. Ummi,
    langkah kanan ya Ummi,marilah jemput sekali....

    Ajumohit,
    he hehhh tak kisahlah, nalerekek pun nalerekelah.... apa tu nalerekek haaa....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe