Daging Goreng Kicap

7:24 PTG

Salam hari Ahad. Nampaknya hari ini Amie bersendirian di rumah. Anak sulung belum pulang dari Kota Kinabalu. Suami dan dua lagi anak bujang menghadiri kenduri di kampung..... orang lelaki saja yang dijemput! Jadi tercangak-cangaklah kesunyian di rumah. Nak masak pun rasa malas semacam tapi perut perlu diisi. Ketika membersihkan peti sejuk terjumpalah sepotong daging yang masih elok. Tiba-tiba teringinlah pula makan Daging Goreng Kicap! Entah berapa puluh tahun tak pernah masak resepi ini.


Bahan-bahan:
300 gram daging lembu - hiris nipis
2 biji kentang - buang kulit dan potong nipis
3 biji cili hijau - hiris
1.5cm halia - hiris
2 biji bawang putih - hiris
1/2 labu bawang besar - hiris
1/2 sudu lada putih - tumbuk
1/2 sudu sos tiram
1/2 sudu serbuk kunyit
2 sudu kicap manis
garam

Cara:
1. Lumurkan daging dengan sedikit garam dan kunyit.Goreng hingga garing. Toskan.
2. Goreng kentang hingga kuning keemasan. Toskan.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis hirisan halia, bawang putih, bawang besar dan cili hijau.
4. Masukkan daging goreng, sos tiram, kicap dan lada putih. Gaul sebati.
5. Masukkan kentang goreng. Gaul seketika dan angkat.


Tak habis pun makan seorang..... tapi sekurang-kurangnya dapatlah makan untuk penuhi keinginan!

7 comments

  1. antara lauk feberet ni...terbaiklah..huhuh

    BalasPadam
  2. Salam Kak Amie,kalau untuk makan seorang memang mudahkan.apa saja menunya tak kisah, janjinya kenyang.Kira Kak Amie ni rajin, kalau saya seorang, saya makan biskut cicah susu+milo je!:D

    BalasPadam
  3. harrazdani,
    memang feveret tapi jarang masak..

    laskar,
    sedap, garing...

    Ixora,
    sayang tengok daging tu, kalau tak dimasak tak tau bila lagi...

    BalasPadam
  4. jarang makan daging, tapi sekali sekala memang sedap kan Amie,nampak sedap tu Amie...

    BalasPadam
  5. Salam Kak Amie..sedapnya..peberet saya juga ni....

    BalasPadam
  6. kalau masak macam ni kan, kite suke betol bau cili n bawang besarnya tu...wangi aje..makan lauk ni dengan nasi panas2 memang kene aje...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe