Crispy Chicken In Lemon Sauce

8:21 PTG

Salam petang Sabtu. Alhamdulillah, walaupun talian internet bagaikan nyawa-nyawa ikan tapi masih boleh online. Amie ingin kongsi satu resepi yang mudah dan ringkas tapi sangat lazat! Amie kata mudah sebab tak perlu kupas bawang, tak perlu sedia pelbagai bahan untuk memasaknya. Resepi ini Amie ambil dari buku masakan Hawkers' Fair Simplified. Nampaknya resepi ini memang resepi pilihan bijak untuk hidangan keluarga memandangkan 2 hari belakangan ini hidup Amie seperti burung.... terbang pagi keluar rumah sewaktu azan Subuh (waktu Kuala Lumpur) dan pulang ke rumah waktu azan Maghrib (waktu Kota Kinabalu).


Walaupun resepi ini memerlukan tempoh selama 1 jam untuk memerap bahan sebelum digoreng, tapi Amie tak sempat berbuat demikian. Amie bubuh bahan yang diperlukan dan terus goreng. Dan satu lagi, Amie tambah tepung kastard ke dalam sos lemon sepaya warnanya nampak lebih cantik.

Crispy Chicken In Lemon Sauce
- Hawkers' Fair Simplified-

Ingredients:
1 chicken, removed bone - Amie gunakan 2 bahagian peha ayam
(some season flour for deep-frying)

Marinade:
1 tsp salt
1 tsb sugar
1 egg
1/2 tbsp custard powder - Amie gunakan 1 sudu
1 tbsp corn flour - Amie gunakan 3 sudu
1 tbsp plain flour

Sauce:
3 tbsp concentred lemon juice
t tbsp concentred orange juice
1 tbsp squeeze lemon juice
\2 tbsp sugar
1/2 tbsp salt
150ml water
1/2 tbsp custard powder - pilihan

Method:
1. Combines chicken with marinade and season for 1 hour.
2. Coat chicken with seasoned flour and deep fry in hot oil until golden brown. Dish and drain. Leave to cool and cut into pieces.
3. Put all sauce ingredients into wok and cook untul thick. Pour over chicken and serve.



TIPS:
1. If you like spicy flavour, you can add chopped chilly padi or red chilly.
2. Concentred lemon juice or orange can be purchased in bottle form.
3. A season flour: 15og corn flour, 1 tbsp plain flour, 2 tbsp salt and dash of pepper.


Dah makan belum? Kalau belum makan mari makan sama..... Amie sediakan sekali dengan nasi di bawah ni.... makan pelan-pelan, daging ayam tu dah tak bertulang dah....Bismillah...



13 comments

  1. mabeles la kak amie..ada satu hari nanti nak study blog akak ni..dah bosan makan resepi selalu..tapi nak masak sungguh..anak asyik paut kaki..kena buat keje cepat2

    BalasPadam
  2. Sedap yea... senang yea.. hehehehe

    BalasPadam
  3. salam
    wauuuu...terpesona
    bila nak ajak saya makan?

    BalasPadam
  4. Nyum2 sedapnya kak, blehla menerai nnti hihi

    BalasPadam
  5. Salam K.Amie..tgk gambar crispy chicken tu pon dah trgoda...hihi
    Atie & HB pon cam burung gak kak...manjang jer kuar.Kdg2 segan gak ngan jiran2...

    BalasPadam
  6. amie..
    hari2 masak lauk sedap..
    bestnya.. nak kena masak macam ni jugaklah.. hehe

    BalasPadam
  7. jalan2 malam cari makan kat sini, hik!

    BalasPadam
  8. menyelerakan..tak dapat jamu tekak, jamu mata pun jadi la amie huhu

    BalasPadam
  9. Amie..dirumah acik ni..kalau ayam tu masak la apa saja..laku..

    BalasPadam
  10. Salam Kak Amie, lama tak jenguk sini..harap sihat selalu
    Mengancam ayam tu!

    BalasPadam
  11. Nora,
    memanglah kalau ada anak kecik dik... dulu pun anak-anak kak amie pernah tergigit cili padi...asyik merangkak ikut pi dapur....

    Kak Sam,
    senang je kak....

    Kasih,
    tiap kali datang sini jemputlah makan, layan diri ye...

    Ajumohit,
    boleh try.... pasti jadi...

    BalasPadam
  12. Atie,
    sama-samalah kita ni burung, asyik terbang pagi pulang malam, jangan patah sayap udah lee...

    Maklong,
    masak sekali je dalam sehari Maklong...

    Ummi,
    jemput makan Ummi...

    WC,
    he he hehh.... jamu mata, jadi sakit mata ye...

    Acik,
    kalau dah namanya ayam...memang sedap masak apa pun kan Acik....

    Ixora,
    sihat.... alhamdulillah, terima kasih sudi jenguk kakak...

    BalasPadam
  13. alamak..tak tahan nya tengok..nak jugaaa..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe