ADSENSE

Sabtu, 15 Oktober 2011

Crispy Chicken In Lemon Sauce

Salam petang Sabtu. Alhamdulillah, walaupun talian internet bagaikan nyawa-nyawa ikan tapi masih boleh online. Amie ingin kongsi satu resepi yang mudah dan ringkas tapi sangat lazat! Amie kata mudah sebab tak perlu kupas bawang, tak perlu sedia pelbagai bahan untuk memasaknya. Resepi ini Amie ambil dari buku masakan Hawkers' Fair Simplified. Nampaknya resepi ini memang resepi pilihan bijak untuk hidangan keluarga memandangkan 2 hari belakangan ini hidup Amie seperti burung.... terbang pagi keluar rumah sewaktu azan Subuh (waktu Kuala Lumpur) dan pulang ke rumah waktu azan Maghrib (waktu Kota Kinabalu).


Walaupun resepi ini memerlukan tempoh selama 1 jam untuk memerap bahan sebelum digoreng, tapi Amie tak sempat berbuat demikian. Amie bubuh bahan yang diperlukan dan terus goreng. Dan satu lagi, Amie tambah tepung kastard ke dalam sos lemon sepaya warnanya nampak lebih cantik.

Crispy Chicken In Lemon Sauce
- Hawkers' Fair Simplified-

Ingredients:
1 chicken, removed bone - Amie gunakan 2 bahagian peha ayam
(some season flour for deep-frying)

Marinade:
1 tsp salt
1 tsb sugar
1 egg
1/2 tbsp custard powder - Amie gunakan 1 sudu
1 tbsp corn flour - Amie gunakan 3 sudu
1 tbsp plain flour

Sauce:
3 tbsp concentred lemon juice
t tbsp concentred orange juice
1 tbsp squeeze lemon juice
\2 tbsp sugar
1/2 tbsp salt
150ml water
1/2 tbsp custard powder - pilihan

Method:
1. Combines chicken with marinade and season for 1 hour.
2. Coat chicken with seasoned flour and deep fry in hot oil until golden brown. Dish and drain. Leave to cool and cut into pieces.
3. Put all sauce ingredients into wok and cook untul thick. Pour over chicken and serve.



TIPS:
1. If you like spicy flavour, you can add chopped chilly padi or red chilly.
2. Concentred lemon juice or orange can be purchased in bottle form.
3. A season flour: 15og corn flour, 1 tbsp plain flour, 2 tbsp salt and dash of pepper.


Dah makan belum? Kalau belum makan mari makan sama..... Amie sediakan sekali dengan nasi di bawah ni.... makan pelan-pelan, daging ayam tu dah tak bertulang dah....Bismillah...



13 ulasan:

Nora Shahaira berkata...

mabeles la kak amie..ada satu hari nanti nak study blog akak ni..dah bosan makan resepi selalu..tapi nak masak sungguh..anak asyik paut kaki..kena buat keje cepat2

Kak Sam berkata...

Sedap yea... senang yea.. hehehehe

kasihredha berkata...

salam
wauuuu...terpesona
bila nak ajak saya makan?

ajumohit berkata...

Nyum2 sedapnya kak, blehla menerai nnti hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam K.Amie..tgk gambar crispy chicken tu pon dah trgoda...hihi
Atie & HB pon cam burung gak kak...manjang jer kuar.Kdg2 segan gak ngan jiran2...

Along Maklong berkata...

amie..
hari2 masak lauk sedap..
bestnya.. nak kena masak macam ni jugaklah.. hehe

ummiross berkata...

jalan2 malam cari makan kat sini, hik!

whitecappuccino berkata...

menyelerakan..tak dapat jamu tekak, jamu mata pun jadi la amie huhu

Acik Erna berkata...

Amie..dirumah acik ni..kalau ayam tu masak la apa saja..laku..

IXORAROXI berkata...

Salam Kak Amie, lama tak jenguk sini..harap sihat selalu
Mengancam ayam tu!

Amie berkata...

Nora,
memanglah kalau ada anak kecik dik... dulu pun anak-anak kak amie pernah tergigit cili padi...asyik merangkak ikut pi dapur....

Kak Sam,
senang je kak....

Kasih,
tiap kali datang sini jemputlah makan, layan diri ye...

Ajumohit,
boleh try.... pasti jadi...

Amie berkata...

Atie,
sama-samalah kita ni burung, asyik terbang pagi pulang malam, jangan patah sayap udah lee...

Maklong,
masak sekali je dalam sehari Maklong...

Ummi,
jemput makan Ummi...

WC,
he he hehh.... jamu mata, jadi sakit mata ye...

Acik,
kalau dah namanya ayam...memang sedap masak apa pun kan Acik....

Ixora,
sihat.... alhamdulillah, terima kasih sudi jenguk kakak...

mela berkata...

alamak..tak tahan nya tengok..nak jugaaa..