Ikan Pari@Kiampau Bakar Berlada

2:12 PTG

Selamat tengahari semua. Tentu ramai yang sudah kenyang setelah menikmati hidangan tengahari. Di kesempatan ini Amie kongsikan bersama hidangan (sebenarnya menu kelmarin tapi tak sempat masukkan dalam blog) Ikan Pari Bakar Berlada. Jangan terkejut tengok ikan pari yang masih bermata tu.... he hehhheee.. ini anak pari saja, bukan emak bapak pari. Ikan pari jenis kecil begini dipanggil 'kiampau' oleh masyarakat Bajau di daerah sini.


Rasanya cara masakan seperti di atas ramai yang sudah buat. Bagaimanapun ada beberapa bahan yang berbeza Amie gunakan untuk sambal ladanya mengikut citarasa dan bahan yang ada di dapur. Misalnya Amie bubuh buah tomato sedar dan daun kemangi@daun selasih di dalam sambalnya.


Ada beza tak antara daun selasih semenanjung dengan daun selasih Sabah seperti dalam gambar di bawah ini. Orang Bugis suka memasukkan daun ini di dalam masakan seperti sambal dan juga sayur kerana aromanya menimbulkan selera untuk makan. Amie pernah makan Nasi Ayam Penyet di Tawau dan supnya dibubuh daun kemangi. Memang baunya enak sekali!


Bahan-bahan:
1 ekor anak pari@kiampau - 1kg - bersihkan dan tos
1/2 sudu garam
1/2 sudu pati asam jawa - bancuh dengan sedikit air
limau kasturi/nipis/kapas
garam/ gula / perasa pilihan
minyak
daun pisang

Bahan kisar:
3 biji lada merah
7 biji cili padi
2 biji tomato
2 tangkai daun kemangi@selasih
1 batang serai
7 biji bawang merah
7 biji bawang putih
1/2 cawan udang kering

Cara:
1. Lumurkan ikan pari dengan garam dan bungkus dengan daun pisang. Panggang selama 7 minit - Amie panggang dalam oven.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis semua bahan kisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan bancuhan air asam jawa, garam, gula dan perasa yang digemari.
4. Keluarkan ikan dari oven dan tuang sambal tadi ke atas ikan.
5. Masukkan semula ikan ke dalam oven dan panggang lagi untuk seketika.
6. Keluarkan ikan dari oven dan hidangkan. Jika suka boleh perahkan jus limau nipis  / kasturi ke atasnya sebelum dimakan.

P/S: Jangan panggang terlalu lama kerana isi ikan pari sangat lembut dan cepat masak.



Okey.... Ikan Pari Bakar Berlada siap! Jom..... ratah-ratah sampai habis! Alhamdulillah.

7 comments

  1. Assalamualaikum
    harap sihat ye..mak hai ikan pari besau tu...mcm anak tuka pun ada ...fv ni dapat memancing besau mcm ni mmg puas hati...nak pulak masak bakar2 mcm ni pehhh puas makn..apa pun mmg terliur negok manu ikan pari bakar belada ni...nak sikit meratah heheh

    BalasPadam
  2. Adess!!, datang2 je terus lapor ni Amie, buat muka tak malu masuk dapur Amie, ummi ambik nasi sepinggan, hik!

    BalasPadam
  3. Waalaikumussalam Sheila,
    jom ratah sama-sama....besau ni! he hehhheee

    Ummi,
    jom Ummi...makan sama-sama...Bismillah...

    BalasPadam
  4. Salam Kak Amie, saya suke pari, tak kira bakar atau masak asam....

    BalasPadam
  5. nani suke ikan pari....lembut aje isisnya..moist pulak tu (macam kek pulak komennya). pernah tengok daun tu. pernah jugak pegang, pernah cium baunya...org bugis bubuh dalam sambal sanggar peppik. tapi, orang panggil semangi ke kemangi ye? konfius pulak. nani pernah tayang dalam entry ni.
    http://nuwairaniismail.blogspot.com/2011/08/yang-sikit-sama-dipikit-yang-banyak.html

    BalasPadam
  6. Salam Kak Amie..waaahhh besar punya ikan pari..best ni ratah mcm tu jee :=)

    BalasPadam
  7. Sue,
    Kak Amie pun suka semua resepi ikan pari...sebab memang dah ikan tu pun sedap

    Nani,
    ada yang panggil cemangi tau Nani, lain kaum lainlah sebutannya... tapi betul kot itu daun selasih...

    Yana,
    jiomlah ratah sama-sama...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe