Ayam Beriani

4:42 PTG

Selamat  petang pengunjung Amie's Little Kitchen. Kunjungan anda kali ini Amie hidangkan dengan resepi Ayam Beriani. Sebenarnya ini resepi tertunggak.... tapi tak apalah, Amie nak kongsi resepi bersama. Resepi asal Ayam Beriani ini ialah dari resepi Daging Beriani tapi Amie tukar daging kepada ayam. Dan satu lagi, Amie tambah telur rebus.... sebab Amie terpikat dengan hidangan Nasi Beriani di Restoran Auliah, Lahad Datu yang meletakkan telur rebus dalam lauk Nasi Beriani. Tuan punya rangkaian restoran, kedai pakaian, kedai runcit dan pelbagai jenis kedai di Sabah  ini ialah Pengerusi PIBG sekolah kami. Orangnya sangat dermawan dan memang selalu sponsor guru-guru sekolah kami makan terutamanya selepas keputusan PMR dan juga SPM. Mudah-mudahan Allah akan sentiasa memberi kemurahan rezeki  kepada Encik Salam, Pengerusi PIBG kami itu.


Resepi ini Amie ubahsuai dari resepi asal iaitu Daging Beriani dalam buku Masakan Tradisi Melayu Johor.

Sumber : Masakan Tradisi Melayu Johor
Resepi  : Daging Beriani
Chef     : Noraini Margono

Ayam Beriani

Bahan A:
1 kg daging ayam
1/2 mangkuk minyak
1/2 mangkuk rempah kari daging
1/2 mangkuk rempah beriani
1 sudu lada hitam - tumbuk

Bahan B:
6 tangkai lada kering
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
4cm halia

Bahan C:
1/2 mangkuk madu
1/2 mangkuk puri tomato
2 mangkuk santan
1 sudu besar garam

Bahan D:
1/2 mangkuk kismis - goreng
1/2 mangkuk gajus - goreng - Amie tidak guna
1/2 mangkuk badam - goreng - Amie tidak guna
1/2 mangkuk daun pudina - Amie tidak guna
3 biji telur rebus - dikupas - pilihan

Cara menyediakan:
1. Goreng ayam terlebih dahulu.
2. Kisar kesemua bahan B.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis kesemua Bahan B hingga terbit minyak.
4. Setelah itu masukkan rempah kari dan rempah beriani. Gaul rata sehingga rempah dan Bahan B bersatu.
5. Masukkan Bahan C. Kacau rata. Masukkan ayam
6. Masak sehingga pekat dan terbit minyak.
7. Masukkan telur rebus.
8. Akhir sekali masukkan lada hitam dan  daun pudina.


P/S: sebenarnya hidangan dari Restoran Auliah tidak menggabungkan telur rebus dengan daging ayam. telur dimasak berasingan tetapi Amie buat sekaligus. (Ini gaya orang tamak ni.... sudah makan daging ayam, telurnya pun nak dimakan sama.... he hehehhhh)

12 comments

  1. Amie..bila nampak telur rebus yang tergolek tu pun dah membuka selera acik..acik suka sangat makan telur rebus tu sebab agaknya kolesterol tinggi..

    BalasPadam
  2. suker2 nnt boley try
    byk jugak recipe akak, ayu dah try
    mmg puas haty la

    BalasPadam
  3. Amie..sedap nyer tgk ayam beriani lagi2 ada telur sekali yum3x

    BalasPadam
  4. sedap makan dengan telor rebus..suka :)

    BalasPadam
  5. Kak Amie,alahai sedapnyer nmpk,senang kak,xyahmsk byk kali,dah ada telur n ayam..Akak mkn ngan nasi putih ke nasi berperisa..

    BalasPadam
  6. Acik,
    sedaplah makan telur rebus kan Acik ye.... nak pula yang masih hangat-hangat tu, tak terasa dah makan sebiji...orang kata makan yang putihnya je, tinggalkan yang kuning supaya kurang kolesterol, tapi tak sedaplah pulak ye....

    Lady Ayu,
    wah.... rajin cuba resepi kakak ye... terima kasih.... terima kasih, sesekali Ayu tayang menu memang mengancam sungguh!

    Ibundo,
    ya...sedap!

    BalasPadam
  7. Mama Hawa,
    anak-anak ambil ayamnya saja, kita pulak yang teringin makan telurnya tu....

    Kasih,
    ramai peminat telur rebus ye Kasih... memang sedaplah telur rebus, kalau makan nasilemak tak sah kalau takde telur rebusnya kan...

    Dana,
    ini Amie makan dengan nasi beriani tapi tak tayang dengan nasi sebab baru 2 n3 lepas tayang nasi beriani, dan sebelumnya pun nasi beriani jagung.... yang tak sempat makan (makan sungguh-sungguh)sebab sibuk birthday anak...

    BalasPadam
  8. amie..sedapnye tgk hidangan yg tersedia..cuma nk suap kemulut je lg..lapor tgk!!!

    BalasPadam
  9. Salam Kak Amie..tibe je perut bunyi tgk ayam dan telurnya tgh posing.. sgh tergoda..sedapnya :=)

    BalasPadam
  10. bila tambah telur rebus tu mmg nampak lebih mengancam.. klu makcik2 saya bila masak lauk bariani tu, dia orang akan hidang dengan salad telur.. salad, telur rebus di potong bulat2, timun dan dicurahkan sos cili di atasnya.. nnt akak boleh cuba..

    BalasPadam
  11. Pekat kuahnya Amie, sedap sangat nampak...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe