Kerabu Bendi

3:09 PTG

Rasa terliurlah pula bila melihat resepi Kerabu Bendi di blog adik nan seorang di Bukit Garam tu.... siapa lagi kalau bukan guru kaunseling kesayangan Amie tu.....Nani....Nuwairani Ismail Life Is Beautiful. Rajin betul adik bujang ini turun ke dapur. Hari demi hari ada saja resepi yang sedap-sedap dihidangkan semasa kita datang ke rumahnya. Sudah minta izin dengan tuan punya resepi untuk mencubanya di rumah sendiri dan inilah hasilnya Kerabu Bendi yang sangat sedap sekali! Tak rugi mencubanya.


Bolehlah klik di SINI untuk melihat resepinya dengan lebih lanjut.

 Di bawah ini Amie copy paste resepi dari blog Nuwairani yang katanya resepi asal dari Tun Telani. Terima kasih juga buat Tun  Telani.... sedap sangat kerabunya!
KERABU BENDI
Resepi: Tun Telani
Bahan2:
  • 15 bj bendi
  • 2-3 bj cili padi- ikut tahap kepedasan masing2 ye - hiris halus
  • 2 sudu besar ikan bilis- goreng dan tumbuk kasar - Amie gantikan dengan udang kering
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 btg serai- hiris halus
  • 1 bj limau nipis/ 2 bj limau kasturi- amik jus dia
  • 1 sudu kecil gula
  • 1sb nampla -nani tambah
  • 2 ulas bawang merah -nani tambah - Amie pun tambah

Cara2:
  • didihkan air dan celur bendi sebentar. jgn lama sgt, nnti x sedap. nk dia rasa rangup2. lepas celur baru di kerat2 menyerong. jgn kerat sblm celur, nnti dia jd terlalu berlendir.
  • Gaulkan dgn semua bahan.
  • Siap utk dihidang bersama nasi atau ratah saja bg yg ingin berdiet.. hihi..
  • sedap nih! selamat mencuba

Memang sedap.... Amie buat lebih 15 biji.... habis dah!

20 comments

  1. blh try nnt sebab darl ai mmg suka bendi gini

    BalasPadam
  2. try jangan tak try Ayu...mudah & ringkas=sedap!

    BalasPadam
  3. Salam Kak amie..Wahhh satu lagi alternative nak masak bendi selain campak dalam kari atau goreng bertelur..nak cuba jugalah...

    BalasPadam
  4. akhirnya kak amie dapat jugak merasa kerabu bendi ni ye...semalam pon nani buat lagi makan untuk dinner. itu pon ratah aje. tak puas makan.

    BalasPadam
  5. nmpk myelerakan.. tk pernh pulak guna bendi.. nk cuba la nnti bila2..

    BalasPadam
  6. salam amie...
    kita tengok pun terliur jugak ni... tp stok sayur lain byk lagi kat dlm esbox tu... bila2 ada stok bendi bolehlah try... aritu tgk tun buat pun terliur jugak..

    BalasPadam
  7. Assalam Amie, lps tgk umah nani, tgk sini lak kerabu bendi tu, tergoda kita

    BalasPadam
  8. lum pernah ida mkn kerabu bendi..mesti sedap nihhh kan k'amie

    BalasPadam
  9. sedapnya kerabu....saya duka bendi..duk masuk dlm list je resepi ni..tak buat lagikkk..huhuhu

    BalasPadam
  10. Kak amieeee ku yg baik hati..waaaaa naper ditayangkan kerabu..mieza ni cukup peveret dgn kabu tauuuu...kalau ada kabu mmg berselera gitu..tp hr ni belum makan nasi sebab dlm mission menguruskan badan..tp kak amie menayangkan kabu ni mula la tak tahannnnnn

    BalasPadam
  11. salam K.Amie...atie X pernah mkn bendiiiiii...!!:D

    BalasPadam
  12. kak, sedapnya kerabu ...saya suka mkn kerabu..tapi yg bendi ni tak pernah buat lagi harus dicuba nanti.

    p/s: dah gantung award dah kak..tq yer:)

    BalasPadam
  13. Dah lama nk bt kerabu bendi tp x terbuat lg..asyik bt benda lain jee.. lepas ni mmg kna bt jgk..sedap je tgk :=)

    BalasPadam
  14. sy suka bendi..boleh try ni..salin resepi lagi..hehe

    BalasPadam
  15. Wah.. makan dgn nasi panas-panas nie Amie tak payah lauk lain pun dah sedap

    BalasPadam
  16. Sue,
    ini pertama kali buat.... memang sedap, mesti cuba...gerenti nak buat lagi.

    Nani,
    terima kasihlah dik....idea menu yang sangat bagus ni, simple tapi sedap!

    Dzana,
    rasanya pun buat kita nasik selera nak tambah nasi ni....

    BalasPadam
  17. Madiha,
    stok bendi memang selalu ada di dapur Amie, memang lepas ni nak buat selalu....

    Kak Rosa,
    takpe kalau tergoda... boleh cuba buat... sedap kak!

    Ida,
    memang sedap dik....tak tipu punya... hehehhhheee

    BalasPadam
  18. Quinnie,
    tak rugi cuba dik....mesti cuba...dijamin sedap!

    Ummi,
    betul tu Ummi.... lagipun senang saja nak buat.

    Miezaaaa cayanggg...
    mesti tayang, mesti kongsi...sebab sedap sangat.... oh Miezaaa... robohkanlah tembok diet tu dulu dik... try dulu kebu niii...

    BalasPadam
  19. Azatie,
    ooo... rugi...rugii...rugi sangat-sangat tu Atie...ni tak berlendir punya resepi...

    Nieza,
    cuba dik... jangan tak cuba... terima kasih sudi gantung award...

    Yana,
    jangan tangguh-tangguh lagi Yana... terus buat, cepat buat, cepatlah pulak nak rasa sedapnya kerabu bendi ni...

    Nens,
    silakan salin... jangan lupa buat ye...


    Kak Zakie,
    betul tu... sebab dah cukup lengkap segala bahan... sedapkak!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe