Karipap Inti Sedap & Kulit Rangup

4:10 PTG

Amie tertinggal keretapi lagi... maklumlah naik kelas kambing, kelas ketiga....... orang lain dah naik muak makan karipap, Amie baru terkedek-kedek buat. Entah berapa tahun tak buat kuih ini padahal inilah satu-satunya kuih yang paling digemari masa kanak-kanak dulu. Waktu rehat semasa di sekolah rendah, memang kuih inilah juga yang Amie kejar di kantin. Anak Amie tanya..... kenapa kena lipat tepi-tepinya tu? Maklumlah pertama kali melihat ibunya yang 'sangat rajin' ini mengelim tepi karipap. 


Nampak hodoh sikit kelimannya ....apa pun kulitnya memang rangup sebab Amie uli dengan minyak panas, dan intinya Amie bubuh kentang campur daging ayam. Bentuk karipap yang dihasilkan pun kurang sekata, ada yang gemuk, ada yang pipih sikit dan ada yang benjol. Ini menunjukkan yang empunya tangan kurang cekap membuatnya. Resepinya sama sajalah dengan resepi kawan-kawan yang lain, kalau Amie rajin nanti kemudian Amie tuliskan. Sekarang ini masa untuk minum petang.... jom minum sama.


Yang tak sempat makan di dapur Amie, boleh tapau tapi pilih yang masih elok.... takut terburai isinya di tengah jalan....

18 comments

  1. As'salam Amie

    Karipap atau epok2 orang Johor panggil, memang menjadi kegemaran ct juga ni. Hb dan anak2 pun suka. Tapi kalau nak buat kena letak inti banyak2 pasti suka anak2 makan..hehehe

    Tapau lah amie buat minum petang dengan cuaca redup bercampur mendung ni. pekena pulak dengan kopiO kaw2..perghhh

    BalasPadam
  2. k.amie..sy pun suka buat karipap sendiri..ikut mood.kalau rajin sy buat comel2..kalau malas, sy buat besar tapak tgn..sekali goreng sebiji je muat..nak mkn karang sy potong ..heheh

    BalasPadam
  3. ni pow last ayu buat masa bulan posa karipap....lepas tu badan jadik BAMOK so diet...mood rajin nk msk mcm2 dah ilang ngeeee boley gituew?

    BalasPadam
  4. Waalaikumussalam CT,
    oh...epok2 ye... patutlah nenek (Nyai) Amie asal dari Singapore selalu sebut epok2....(masa Amie kecik dulu), memang sedap inti banyak-banyak..Amiepun dulu suka makan inti saja, tepi-tepi berkelim tu Amie buang...sekarang makan dua2nya sebab dah pandai buat kulit yang rangup!

    Pen Biru,
    wah! besar tapak tangan ye...jimat tenaga tu...he hehhh ee dapat bayangkan macamana rupa karipap potong-potong....

    Lady Ayu,
    laa..... jadi BAMOKlah pulak... tapi bukan salah karipap ye Ayu... hu hu huuu

    BalasPadam
  5. Salam Amie..
    jgn lupa letak resepinya ye..sy pon suka sgt mkn karipap tp tak rajin nk buat..ngeh3..

    BalasPadam
  6. salam amie,wah dah buat karipap ya.sama dgn rumah hasue hari ni..simpan kan untuk akak 5 ketul ya.ada lagi tak tu?..:)))

    BalasPadam
  7. Laaaa...tak acik la..klu takde resepinya..nak try gak karipap sodap tu.

    BalasPadam
  8. karipap jugak.. best ni amie dpt mkn yg panas2..dgn cuaca sejuk2 ni

    BalasPadam
  9. sedapnya kak amie karipap...saya entah bila nak buat..huhuhu

    BalasPadam
  10. Kak Amie ku cayang...syedap nyer karipap ni..mieza suka karipap tapi tak reti nak wat..kalau buat kan mesti dia terbuka tang kelim tu..ternganga macam kerang busuk..pastu kan mesti bila goreng dia berjerawat..tak pandai mieza ni wat karipap..pos ke TM skit kak amie karipap ni...nakkkkk...

    kak..mieza dah post dah resepi nasi yogurt pandan tu..nanti akak datang tau..dan cuba tau :)

    BalasPadam
  11. Hahaha...Nasibaik ma tak terlepas entri ni... Kan ma ni 'hantu' karipap...? Nampak sedaplah Amie.. Apa lagi kalau kulitnya rangup! Kelas gitu!

    BalasPadam
  12. hehe Amie ketinggalan keretapi, ummi tak naik keretapi terus, jujurnya tak pernah buat karipap. Karipap Amie nampak sedap, ummi rasa 2-3 biji ni,hik!

    BalasPadam
  13. Assalam kak amie cayang,xperlah kak,kalo rupa xcantik,yg penting sedap..Sy tgk cantik ajer karipap akak tuh..Sy pon dari dulu kini mmg suka karipap kak..Eh ada lagi x ni kak,mai nak tapau wat bf cikit,hihi..

    BalasPadam
  14. tengok pon dah tau rangup...kene pusing2 di LD la sekali...request kak amie masak sedap2...heheh

    BalasPadam
  15. Karipap kuih kegemaran kak Zai tapi malasnya nak menguli,Amie poskan aje boleh hehehe....

    BalasPadam
  16. karipap makanan kegemaran pak su n anak2...kekadang buat sampai 1 kg, sampai kebas kaki lah jugak...
    tapi tak jugak pandai2 bila tang mengelim...

    BalasPadam
  17. salam kak amie.. dua tiga orang buat karipap tergoda sudah.. ita karipap menag tak tolak kak.. suak sangat tambah kulitnya ranggup.. makan akak punya leh..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe