Udang Goreng Madu

3:54 PTG

Assalamualaikum ..... Jom cuba resepi yang Amie kongsi daripada Mieza@WAWMC - Resepi Udang Goreng Madu. Percubaan kali pertama yang membuahkan hasil.....sedap! Lain kali kena masak lagi dan agaknya lebih enak makan dengan nasi lemak atau nasi kuning Sabah! Terima kasih banyak-banyaklah Mieza kerana idea resepi yang ringkas dan  mudah tapi cukup istimewa ini.


Mohon izin Mieza ye sayangggg..... Kak Amie copy paste resepinya di bawah ini. Satu lagi, derhaka sikit dalam olahan resepi. Amie kisar terus udang kering bersama cili kering sedangkan dalam resepi udang kering kena cincang. Tak apalah Mieza kan.... ini sebab nak cepat, nakbuat sekali harung je...


UDANG GORENG MADU
Recipe: Chef Sabri @ Wanita Hari Ini TV3
Source: Mieza @ WAWMC


Bahan-bahan:
400 gm udang - buang kulit
2 biji bawang besar - cincang
3-4 biji bawang putih - cincang
2 sb cili kering kisar
2-3 sb madu
1/2 cawan udang kering - cincang
2-3 sb sos plum - Mieza tambah - tapi Amie tak bubuh
3 tangkai daun kari
3 sb mentega

Cara-cara:

1. Panaskan mentega dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun kari hingga perang.

2. Masukkan udang kering dan cili kisar dan tumis lagi hingga udang kering masak.

3. Masukkan udang, madu, dan sos plum. Kacau hingga udang masak. Rasakan garam gula.




Menu makan tengahari tadi. Udang Goreng Madu, Ikan Bayan Masak Asam Rebus dan Sayur Campur.

17 comments

  1. Ummi baru beli udang pagi tadi Amie, bolehlah ummi cuba nanti, sebelum tu nak rasa yang kat sini dulu, nampak sedap sangat!

    BalasPadam
  2. Wahhhkat sana sah sah udangnya sgr besar n murah kan kak. Sedapnyerrrr

    BalasPadam
  3. besaqnyer udang dia...sedapnyer kak..

    BalasPadam
  4. Lady Ayu,
    sedap Ayu...memang sedap !!!

    Ummi,
    masak lebih ye Ummi, nanti Amie datang nak tumpang semulut...

    Izah,
    entahlah Izah, nak kata murah sangat pun tidaklah juga...sebab harga atas RM18sekilogram untuk udang kertas, udang harimau mahu juga cecah RM40-50 (kalau laut punya), agaknya tengok tempat juga...

    Et,
    bolehlah sebesaribu jari Et... he hehh

    BalasPadam
  5. uihhhhh sedapnya udang Kak Amie masak tu, telan air liur nengoknya!

    BalasPadam
  6. Amie...acik ni peminat udang...tengok gambar pun dah berselera..

    BalasPadam
  7. Salam Amie,
    Kecur air liurku tengok udang yg Amie masak, cicah ngan roti pun best ni...mkn ngan pulut lagi terangkat...

    BalasPadam
  8. Kak Amie cayanggg..Terima kasih sudi cuba resepi ni..sedap kan kak udang ni..resepinya pun simple je..kalau blend udang kering tu kuahnya lagi pekat la ye kak..tak per kak buat mcm mana pun..janji sedap...derhaka pu tk per sebab derhaka membawa bahagia heheheh...ada lg tak udang ni..nak kenen skit kak amie :)

    BalasPadam
  9. alamak! sedapnya udang kt rumah kak amie...kene gi jenguk jugak la kak amie kt LD ni..

    BalasPadam
  10. kena menjala udang dulu lah..oo..ada letak udang kering ya..satu kelainan ni..

    BalasPadam
  11. Lapar kak Zai dibuatnya,boleh pos tak hehehe...

    BalasPadam
  12. wah..wah..ini betul2 menyelerakan..makan ngan nasi panas2..emmm sodap..suka banget.

    BalasPadam
  13. sedapnya kak...suka maka udang besar2 ni...nasib la baru2 ni makan udang..kalau dak terliur suda...hehhhe

    BalasPadam
  14. sedapnye kak amie..eh,sayur campur akk tu betul2 buat sy tertelan air liur..xtahu nape.haha

    BalasPadam
  15. walaupun tak sempat sampai ke tekak tapi dah tau mesti manis udang ni....
    untungs apa yg makan masakan ni ..tak banyak tenaga digunakan, sebab udang dah dikupas kulit...

    BalasPadam
  16. memang suka la selongkar resepi kak amie ni. mudah2 belaka. :D

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe