Telur Teh Herba

9:00 PTG

Assalamualaikum.
Hari ini tuan dapur balik lewat petang kerana ada urusan yang perlu diselesaikan. Jadi, anak-anak  terpaksalah makan tengahari dan petang di luar. Bagaimana pun kepada pengunjung yang bertandang ke dapur Amie malam ini, Amie tidak biarkan pulang begitu saja sebab Amie ingin kongsikan resepi Telur Teh Herba. 


Bahan-bahan:
5-10 biji telur
1 kantung Rempahan Telur Teh Herba DeliChef
1.5 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar kicap pekat
1.1 liter air

Cara:
1. Rebus telur sehingga masak. Kemudian kupas kulit telur dengan cermat.
2. Didihkan air dalam periuk.
3. Masukkan kantung Rempahan Telur Teh Herba DeliChef, kicap cair, kicap pekat dan telur yang telah dikupas kulitnya.
4. Reneh sup herba kira-kira 2 jam dengan api sederhana. Boleh tambah air mengikut kesesuaian bagi mengelakkan kekeringan.
5. Hidang sementara panas. Namun begitu sup telur herba tidak sesuai diminum kerana rasanya agak pahit setelah lama direneh.

Cara lain:
Amie gunakan slow cooker.  Biarkan masak lebih kurang 3 jam sehingga haruman rempah meresap ke dalam telur.

10 comments

  1. macam telur pindang ya kak amie, kalau terjumpa kantung rempah tu boleh la beli. saya kalau telur macam ni suka jugak makan

    BalasPadam
  2. Assalam amie sama tak rasanya dengan dengam telur pindang

    BalasPadam
  3. Hai Amie, biasanya kaum cina suka makan telur berherba ni...Kak Ros tak pernah buat.nampak sedap ni

    BalasPadam
  4. kak..ketoronei enakla kak..tapi mana nak cari teh tu kak?

    BalasPadam
  5. Kak Amie dulu adda selalu gk beli kat are bukit bintang...tp skrg dh lama tak pergi sana..so dah lama la tak makan telur herba nih..

    BalasPadam
  6. Cheq Sue,
    harum ... sedap!

    Acik,
    waalaikumussalam... tak tahulah Acik sebab rasanya tak ingat pernah makan ke tidak telur pindang.

    Puan Ros,
    memang ala Cina ni Kak Ros.

    BalasPadam
  7. Rohah,
    beli di COSWAY.

    Adda,
    sedapkan Adda.

    BalasPadam
  8. pernah tengok orang jual telur herba ni kat supermarket, harum bau aroma rebusannya tapi tak pernah makan sebab yang jual tu bukan Islam, risau pulak, kalau Amie yang masak mesti ummi makan, hehe..

    BalasPadam
  9. Hi Amie, love these tea eggs. I have never had them before. Looks really nice too.
    Bet your kids enjoyed them.
    You keep well, have a great weekend.
    Simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    BalasPadam
  10. menarik sgt untuk dicuba...selalu yang jual dekat kedai ubat tu was2 plak nak makan...yg ni kalau jumpa perencahnya boleh laaa cube...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe