Nasi Mackerel

4:26 PTG

Assalamualaikum.
Jom nikmati Nasi Mackerel, hidangan penyelamat menggunakan ikan tin! Ramai yang keliru antara mackerel dan sardin, sebab asal saja ikan tin kita terus kata itu ikan sardin! He he hehh.... apa pun ikan sardin dalam tin memang salah satu hidangan yang Amie gemari sejak kecil. Mungkin sesetengah orang tidak menggemari sardin dan lebih suka memilih mackerel disebabkan baunya yang dikatakan agak hanyir, tapi apa boleh buat... sebenarnya Amie lebih suka ikan sardin sebab memang itulah ikan tin pilihan keluarga kami sejak dahulu lagi. Dan, mungkin juga cara masakannya yang menyebabkan tidak terasa bau hanyir seperti yang diperkatakan itu. Encik Suami pula kalau membeli ikan dalam tin tidak pula memilih jenama. Apa yang terpandang itulah yang dirembatnya! 


Amie agak lewat sedikit sampai ke rumah kerana selepas waktu persekolahan, menemani anak bujang tengah ke Sabah Book Store untuk membeli buku rujukan. Sampai di rumah, terus capai mana yang ada untuk dimasak dan akhirnya siaplah hidangan Nasi Mackerel sebelum bujang bongsu pulang dari sekolah pada pukul 4 petang. Sebelum ini Amie pernah masak begini tetapi menggunakan ikan sardin dan kepada sesiapa yang berminat bolehlah klik NASI SARDIN. Bagaimana pun untuk Nasi Mackerel ini Amie telah ubahsuai resepi mengikut kesesuaian dan bahan yang ada di dapur. Jom kita semak resepi di bawah ini.

Bahan-bahan untuk Nasi Mackerel:
4 rice pot beras basmathi - boleh gunakan beras wangi atau beras biasa
1/2 labu bawang besar - cincang
2 inci halia - hiris halus
1/2 cawan kismis
1 cawan kacang gajus
1 biji tomato - cincang
1 sudu makan pati ikan bilis KNORR
3 sudu makan tomato puri
1/2 tin sos mackerel - Amie gunakan tin besar jenama ADABI
4 sudu makan marjerin
6 cawan air - ikut sukatan rice pot

Cara:
1. Panaskan marjerin di dalam rice cooker. Tumis bawang besar dan halia hingga wangi. 
2. Masukkan kismis dan kacang gajus. Kacau seketika sehingga kacang gajus agak kekuningan.
3. Masukkan tomato cincang dan kacau lagi dan seterusnya masukkan tomato puri serta sos mackerel. Gaul sebati.
4. Tambahkan air dan tunggu sehingga mendidih.
5. Masukkan pati ikan bilis dan kemudian masukkan beras. Kacau beberapa kali sehingga bahan sebati dan kemudian tutup periuk sehingga nasi masak.


Untuk lauknya pula, masak ikan mackerel seperti biasa anda masak. Oleh kerana separuh daripada sos mackerel telah Amie gunakan untuk memasak Nasi Mackerel,  Amie tambahkan tomato puri, sos cili dan juga sos tiram ke dalam lauk ini. 

17 comments

  1. as-salam
    wahh mesti sedap nasi mackerel ni kak..

    BalasPadam
  2. ehem..mama tak pernah mencubanya lagi..thanks amie..

    BalasPadam
  3. aduiii Amie, dah nasi makerel pulak ni kena banyak sabar saja lah akak ni dok tengok menu yg sedap2 dari Amie, pedas tak ni?? kalau tak pedas nak bagi sambal bacan akak tu heeee

    BalasPadam
  4. Sury,
    tq...

    Sabar Dubai,
    memang sedap Saba.

    Ady,
    waalaikumusalam...
    memang sedap Ady!

    BalasPadam
  5. Faa,
    terima kasih Faa...

    Mama,
    boleh cuba Mama... senang saja.

    Kak Nooriah,
    tak pedas kak... wah! nak bagi sambal belacan dengan dayang2nya ye... terima kasih banyak kak bawak sambal dari jauh he he ehh.

    Ibundo,
    he he ehh... naik dah saham ikan tin ye Bundo sampai boleh buat terliur...

    BalasPadam
  6. Salam kak amie...
    mmg best...rajin sgt kak amie...:)

    BalasPadam
  7. alahai sedapnya kak...zila pun minat ikan sadin nie..sbb mudah nk masak..kak amie mmg pandai mgolah resepi kan.semuanya sdap2..

    BalasPadam
  8. Singgah pagi Amie, mesti nasi dah abihkan, nampak sedap sangat tu Amie.

    BalasPadam
  9. assalam k.amie
    menyelerakan..
    he hee sy pun suker sardin tp kena letak cili padi baru umpphh kan

    BalasPadam
  10. Salam kak amie... tun dh datang ni.. sekali tgk terus terliur.. tun suka makan dua2, sadin ke, macarel ke, dua2 habis licin. nk penting kene tumis ngan cili giling, baru lajuu makan. hihi

    BalasPadam
  11. As'salam Amie

    Ni lauk fav anak dara ct..kalau anak2 bujang ct memang tak pandang sebelah hidung pun sardin2 ni tambah pulak anak bujang tengah tu memang alah denang sardin. tu yang setahun hanya sekali dua aje ct masak hehehe

    sedapkan kalau masak letak cili padi lebih2 adoiii kecur sudahhh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe