Acar Jantung Pisang & Ikan Sulit @ Sulig Goreng

3:28 PTG

Assalamualaikum.
Selamat petang  semua. Tentu sudah kenyang menikmati hidangan tengahari dan pastinya sedang bersantai-santai bersama keluarga tersayang. Hari minggu yang redup dan mendung ini Amie kongsikan hidangan tengahari yang ringkas dan merupakan lauk yang Amie ingin sangat makan sejak kebelakangan ini. Lauk yang Amie maksudkan ialah Acar Jantung Pisang dan Ikan Sulit @ Sulig Goreng. Resepi Acar Jantung Pisang Amie perolehi dari Majalah RASA  Edisi Mei 2012. Ikan sulit @ sulig yang Amie idam-idamkan semenjak dua menjak ini baru saja Amie dapat beli kelmarin di pasar. 


Ikan sulit @ sulig ini mempunyai isi yang lembut dan penuh. Amie beli  dua ekor saiz sederhana besar seberat 1kg. Memang puas hati dengan isinya yang lembut dan segar. MIL suka menggunakan isi ikan ini untuk dibuat serunding. Nanti, kalau ada masa Amie akan cuba buat serunding yang biasa MIL buat. Jom kita lihat resepi Acar Jantung Pisang di bawah ini. 


Resepi : Acar Jantung Pisang
Sumber : Majalah RASA Edisi Mei 2012

Bahan-bahan:
1 biji jantung pisang
200 ml santan pekat
1 labu bawang besar - belah 4
2 sudu besar cuka
garam & gula secukup rasa
minyak masak secukupnya

Bahan kisar
10 biji cili kering
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
50 gram udang kering

Cara:
1. Jantung pisang dibelah empat dan kemudian dicelur hingga lembut.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis semua bahan kisar sehingga wangi.
3. Masukkan santan dan biarkan mendidih dan kemudian masukkan garam, gula dan cuka.
4. Masukkan jantung pisang dan bawang besar.
5. Masak sehingga pekat dan angkat.


Cukuplah lauk makan tengahari kami. Ada Acar Jantung Pisang dengan Ikan Sulit @ Sulig Goreng. Habis licin!

11 comments

  1. Setiap kali tgk Amie nyer menu kan rasa nk terbang je pi umah Amie best nyerrr!!!!!!!!!! :D..

    BalasPadam
  2. wow sedap ni...lapor di buatnya...makan ikan goreng panas2...perghhhhh....

    BalasPadam
  3. Sedapnya jntung pisang tu....
    Ikan tu x penah tau lak nmanya cmtu....nma lain apa ye kak...?

    BalasPadam
  4. Amie, kalau macak camni lagi, call saya boleh? saya lom pernah rasa acar jantung pisang dan ikan slit tu...tergiurnya....

    BalasPadam
  5. ikan air tawar ke ni?nampak sungguh menyelerakan makan dengan acar pisang tu.

    BalasPadam
  6. Delima,
    nampak gayanya kena pasang sepasang sayaplah ni Delima ye...barulah boleh terbang he he ehh..

    Yatie,
    sedap makan ikan goreng panas Tie...

    Asyifa,
    tak tahu apa nama lainnya Syifa...

    BalasPadam
  7. Quinnie,
    lain kali kalau masak gini lagi, kena sebut nama Quinnie ye...he he ehh.

    Suzana,
    ikan laut ni Suzana... acar jantung pisang tu memang sedap walaupun first time saya masak!

    BalasPadam
  8. nak kena cari jantung pisang ni Mie, nampak mengancam lah jantung tu hebat lah Amie ni

    BalasPadam
  9. Kak Nooriah,
    entah apa kenanya ni... sedaplah pulak acar jantung pisang ni tau! Kena cuba kak.

    BalasPadam
  10. nampak senang jer wat acar jantung pisang tu..nanti bleh cuba...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe