Mee Hoon Goreng Putih

12:07 PTG

Assalamualaikum.
Tiba-tiba teringin nak sarapan pagi dengan mee hoon tanpa kicap atau sos lain. Teringat mee hoon goreng Singapura tapi tak sempat nak berguru dengan Encik Google. Masuk dapur, rendam mee hoon, cari bahan mana yang patut, dan goreng tanpa kicap! Jadilah resepi Mee Hoon Goreng Putih!


Tak sabar nak makan, sampai tak sempat nak buat kicap lada!



Memang agak lama juga Amie tak masak mee hoon. Apa tidaknya, kalau nak sarapan mee hoon, pergi saja ke kantin sekolah. Encik Suami pula rajin beli mee hoon sup! Akhirnya kurang sangatlah menu mee hoon dalam Amie's Little Kitchen. Jom kita lihat resepi Mee Hoon Goreng Putih di bawah ini.

Resepi : Mee Hoon Goreng Putih
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 paket mee hoon - rendam dalam air sejuk sehingga lembut
5 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga lembut dan hiris nipis
1 cawan udang kertas yang sudah dibersihkan
1 cawan hirisan daging lembu
1 cawan hirisan kubis
1/2 biji capsicum hijau - dihiris
4 keping tauhu - digoreng dan potong dadu
1/2 sudu makan lada putih - ditumbuk
1 sudu makan serbuk pati ayam MAGGI Cukup Rasa
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - cincang 
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya. Goreng bawang putih dan bawang merah hingga wangi dan layu.
2. Masukkan daging dan goreng hingga masak.
3. Masukkan hirisan cendawan shiitake dan udang. Gaul sebati.
4. Setelah udang berubah warna, masukkan kubis dan capsicum hijau. 
5. Masukkan mee hoon. Gaul rata.
6. Taburkan lada putih dan serbuk pati ayam MAGGI Cukup Rasa.
7. Jika perlu boleh tambah secubit garam dan akhir sekali masukkan tauhu goreng.
8. Gaul rata dan tutup api dapur.


6 comments

  1. salam amie..
    baru kelmarin anak bujang madihaa minta masakkan bihun... tp sayang sekali stok bihun kehabisan.. malas sgt nak ke kedai.. lagipun ada stok nasi sejuk & memang cadang nak goreng nasi.. jadi tak kesampaian la nak msk bihun utk dia... tgk bihun amie ni sarat dgn lauk pauk... pasti berselera suami & anak2 menjamahnya..

    BalasPadam
  2. As'salam Amie

    tau tak berapa lama dah ada orang request nak makan mee hoon goreng putih ni, tapi sampai ler ni tak masak2 hehehe nampak menyelerakan walaupun tiada lada jeruk..kecurrr! telan air liur dah hehehe

    terima kasih Amie atas sokongan selama ini buat CT dan DDCT muahhh!

    BalasPadam
  3. meriah mee hoon akak..faa pon bekpes mee hoon singapore tadi. tapi ummi yg masak..hhehe

    BalasPadam
  4. kak sal mie ni cam mee goreng singapore laa hehee

    BalasPadam
  5. sng jg, cme kn byk bahan la ek? nt r try. hihi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe