Taiwanese Longan Walnut Cake

11:03 PG

Assalamualaikum.
Sementara menunggu hidangan tengahari, apa kata kita nikmati dulu sepotong Taiwanese Longan Walnut Cake. Sebenarnya Amie siapkan kek ini malam tadi, tetapi lupa berpesan kepada ahli keluarga bahawa Amie belum lagi mengambil gambarnya sementara menunggu kek menjadi sejuk sebab Amie tidur awal. Bila bangun pagi tadi, rupanya kek sudah dikekah he he hehh... tak apalah. Ada sebahagian kek yang masih elok, jadi untuk kenang-kenangan Amie kongsikan hasil air tangan Amie ini untuk perkongsian bersama. Rupa-rupanya ada kelainan rasa dalam kek ini. Selain rasanya yang kurang manis, penggunaan longan taiwan yang direndam semalaman dengan vitagen turut mempengaruhi kelazatannya! Ikut resepi asal yang Amie belajar di kelas masakan minggu lepas, guru masakan menjadikannya sebagai muffin, tetapi Amie lebih suka membakarnya dalam loyang untuk memudahkan kerja. Memang cantik kalau dimasukkan dalam cawan muffin, tapi tak puas makan! Resepi ini tidak menggunakan sebarang pewarna tambahan, walaupun warnanya coklat dan gelap. Mungkin penggunaan vitagen perasa oren yang digunakan untuk merendam longan taiwan itu yang menyebabkan adunan ini turut berubah warna apabila dibakar. Jom lihat resepinya di bawah ini.



Resepi : Taiwanese Longan Walnut Cake
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
70 gram kuning telur
105 gram putih telur
200 gram gula kastor
225 gram tepung top / tepung superfine
5 gram soda bikarbonat
7 gram perasa longan
300 gram minyak jagung - Amie kurangkan kepada 250 gram
10 gram susu UHT
150 gram isi longan taiwan - longan kering saiz kecil
150 gram vitagen - Amie gunakan perasa oren
50 gram cincangan kacang walnut
Isi longan taiwan yang kering hendaklah direndam dengan vitagen semalaman.

Cara:
1. Putar kuning telur, diikuti dengan putih telur dan gula kastor. Teruskan memutar selama 5 minit sehingga pekat.
2. Masukkan soda bikarbonat, diikuti dengan tepung top atau tepung superfine, perasa longan, susu UHT dan minyak jagung. Putar dengan kelajuan rendah selama 2 minit atau semua bahan tergaul rata.
3. Masukkan isi longan yang direndam dengan vitagen dan gaul dengan spatula.
4. Tuang adunan ke dalam tin pembakar.
5. Taburkan cincangan walnut di atas adunan.
6. Bakar pada suhu 170'C (atau ikut kepanasan oven masing-masing) selama 35-40 minit atau sehingga masak.


Isi longan kering yang direndam bersama vitagen itu yang buat tak mahu berhenti makan!

9 comments

  1. kak,kita bayangkan rasa ni macam kek carrot..betul ke tak kak?perengnya kek tu bagai moist sangat bila dinikmati

    BalasPadam
  2. Pen Biru,
    waalaikumussalam & terima kasih... nanti kita datang ke sana ye.

    Rohah,
    memang moist betul Rohah... macam kek carrot tapi rasa longan he he heh

    BalasPadam
  3. Fulamak!!!, terbaik ni Amie, ummi tak pernah makan lagi, tapi mesti sedap ni, insyaAllah nanti nak cuba juga ni amie..

    BalasPadam
  4. terbaik laa akak...kreatif...faa tak penah terlintas pon longan direndam dengan vitagen oren...hehe

    BalasPadam
  5. wah Amie,nampak sedap betul la kek ni, moist aje.rasanya manis tak?

    BalasPadam
  6. assalam amie..kalau ada petai..dan tempoyak tu cukup dah amie..banayk la acik makan..he he..

    BalasPadam
  7. lain daripada yg lain..hehe.. :) kalau kukus blh dak? bake2 nie tak berapa sgt..huhuuh

    BalasPadam
  8. Ummiross,
    Amie pun pertama kali jumpa resepi begini Ummi.. memang sedap, tapi sebab dapat muffin kecik, tak cukup puas pulak... jadi balik rumah buat kek besar sikit, puaslah makan longan & kek yang moist dan manis2 manja tu.

    Faa,
    Kak Amie pun tak pernah terfikir sebelum ini Faa... alhamdulillah bila rajinkan diri ke kelas masakan, macam2lah pulak yang kakak dapat!

    Suzana,
    memang moist, tapi rasanya hanya manis-manis manja aje.

    BalasPadam
  9. Acik,
    tempoyak & petai memang membuka selera kan Acik.

    Nana,
    tak pasti pula Nana, tapi cubalah, mana tahu menjadi...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe