Ayam Sos Tiram

6:08 PTG

Assalamualaikum.
Ada resepi tertunggak kerana masalah talian internet mogok selama 5 hari pada minggu lepas. Kalau tak silap Amie resepi yang Amie paparkan ini merupakan menu kelam kabut sebab anak-anak sudah kelaparan sekembalinya dari solat Jumaat!


Resepi Ayam Sos Tiram merupakan resepi mudah dan cepat untuk disediakan. Amie gunakan 5 keping sayap ayam dipotong 2, menjadi 10... cukuplah untuk hidangan keluarga kecil kami. Oleh kerana anak-anak sukakan kentang, jadi Amie gunakan 3 biji kentang. Kacang manis dan lobak merah memanglah anak-anak tak usik, tapi cukuplah sebagai pelengkap hidangan, tak perlu masak lauk lagi. Bagi sesiapa yang kesuntukan masa, kebuntuan idea dan  inginkan menu yang lazat, bolehlah cuba resepi mudah ini.

Resepi : Ayam Sos Tiram
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
5 keping sayap ayam - potong 2
3 biji ubi kentang - kupas dan belah 4
10 biji kacang manis - bersihkan dan potong 2
1 biji lobak merah - belah 2 dan potong 6
10 biji cili padi
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
1/2 sudu teh pati asam jawa
1/2 sudu makan lada putih - tumbuk
1 cawan air
1/2 cawan bancuhan 1 sudu makan tepung jagung
minyak

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan sayap ayam serta lobak merah dan kentang. Balik-balikkan sehingga ayam layu.
3. Masukkan air dan tutup kuali. Gunakan api sederhana panas. Biarkan sehingga ayam dan kentang empuk.
4. Buka tutup kuali, dan masukkan sos tiram, kicap pekat, lada putih serta pati asam jawa.
5. Tuangkan bancuhan air tepung jagung, kacang manis dan cili padi. Gaul sebati.
6. Apabila kuah menjadi pekat, angkat dan hidangkan.

Amie sengaja bubuh cili padi bulat-bulat, dan hanya dipatahkan ketika makan sebab anak-anak tak suka pedas.


Ringkas saja cara penyediaannya, dan bahan-bahan yang digunakan pun mudah didapati.

11 comments

  1. Saya pun suka masak begini sebab satu hidangan semua ada.

    BalasPadam
  2. nampak sungguh menyelerakan.ni mesti sedap makan dengan nasi putih.

    BalasPadam
  3. sedapnya kak...kepak plak tu..fevret!

    BalasPadam
  4. Oh mudah!

    Cuma, ayam tu tak perlu goreng dulu ya, masuk mentah-mentah dan tumis sekali ya... hmmm senang.

    BalasPadam
  5. Oh mudah!

    Cuma, ayam tu tak perlu goreng dulu ya, masuk mentah-mentah dan tumis sekali ya... hmmm senang.

    BalasPadam
  6. tentu sedap ni...mcm2 adeee..myelerakan :)

    BalasPadam
  7. hmmm...simple dan sedapppp... ala chinese food pun ye jugak kot..

    BalasPadam
  8. kaknoor pun suka masak macam ni simple je yg penting bos suka kan..

    BalasPadam
  9. terliur tgk mskn kak amie..nyum2!..nk cube msk tpi sos tiram dah hbis>_<

    BalasPadam
  10. thanks for the recipe....boleh try utk berbuka nanti

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe