Quiche Ayam & Cendawan Pedas Berkeju

10:09 PTG

Assalamualaikum.
Sebelum beradu, kita kongsi dulu Quiche Ayam & Cendawan Pedas Berkeju di bawah ini. Sekali lagi Amie pinjam resepi dari sifu CHE MAT GEBU - DAPUR TANPA SEMPADAN. Resepi asalnya ialah Quiche Cendawan Pedas Berkeju, tapi Amie tambah ayam di dalamnya. Jadi, minta izin dan halal  walaupun ada penderhakaan dalam resepi ini ye Che Mat. Menurut Che Mat, boleh guna apa-apa saja untuk inti quiche termasuk rendang, sosej, tuna, sayur-sayuran dan lain-lain.


Amie memang selalu tertinggal keretapi.... dah habis musim baru terhegeh-hegeh nak cuba buat he he ehhh... kesian anak-anak! Bukan apa, agaknya pertama kali makan quiche dan sedap pula intinya... habis licin tak tinggal bekas! Nantilah nak.. kalau Mummy banyak masa, Mummy akan cuba pelbagai resepi lain untuk hidangan keluarga kecil kita. Jom, kita semak resepi quiche yang sedap dan lazat penuh dengan taburan keju cheddar ini.

Resepi : Quiche Ayam & Cendawan Pedas Berkeju (Resepi asal: Quiche Cendawan Pedas Berkeju)

BAHAN-BAHAN INTI :
150 gram cendawan"white bunashimeji", seperti gambar dibawah
150 gram daging ayam - cincang kasar ( Amie tambah)
1/5 bahagian traffic capsicum (merah, hijau, kuning) didadu kecil2
1 camca besar serbuk kari daging
1 biji bawang besar, dadu
1 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 kiub pati ayam, hancurkan
1 camca teh serbuk cili atau serbuk paprika
6 pokok kucai, hiris halus dan asingkan sedikit
Secubit gula
1 camca besar air

BAHAN KASTARD :
1 biji telur + 1 kuning telur
2 camca besar parutan keju cheddar
1/2 camca teh serbuk lada hitam
2 camca besar susu sejat
Secubit garam

BAHAN PASTRI :300 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
115 gram mentega sejuk, didadu kecil
60 gram lemak sayur @ shortening, didadu
1/2 camca besar gula aising
1/3 camca teh garam halus
3 - 4 camca besar air dari peti sejuk

Bahan lain:
Sos kegemaran - pilihan

CARA MEMBUATNYA:
  1. UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak zaitun, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu, masukkan serbuk cili dan kiub ayam, kacau rata. Tambah serbuk kari dan sedikit air. Amie masukkan daging ayam. Masak sekejap. Masukkan trafficlight capsicum dan juga cendawan tadi. Masak dengan api kecil hingga cendawan layu. Tambah gula dan masak sekejap lagi. Matikan api, sejukkan inti tadi.
  2. UNTUK KULIT QUICHE :- Canai doh tadi diantara dua keping plastik bersih hingga mendapat ukuran lebih besar dari acuan (Mat guna yang saiz 6 inci), buka plastik dan terbalikkan ke dalam acuan, kemaskan dasar dan bahagian tepinya. Potong lebihan pastry. Cucuk permukaan dasarnya dengan garfu. Kemudian alas dengan sekeping kertas minyak dan letak benda berat dalamnya, mat letak kacang soya seperti dalam gambar. Bakar kosong (blind-bake) pada suhu 190C selama 15 minit. Kemudian angkat kertas bersama kekacang tadi, dan sambung bakar untuk 10 minit lagi. Keluar dan ketepikan.
  3. UNTUK KASTARD :- Satukan telur, keju, susu sejat, serbuk lada hitam dan sedikit garam, kacau rata dan ketepikan.
  4. UNTUK QUICHE CENDAWAN PEDAS BERKEJU :- Ambil inti tadi, isi dalam kulit quiche, ratakan. Berhati2 tuang kastard berkeju tadi atasnya, ratakan. Tabur hirisan daun kucai yang diasingkan tadi, rata. Sambung bakar lagi selama 20 - 25 minit hingga permukaan quiche perang keemasan. Sejukkan sebelum dipotong, dan hidangkan bersama sos kegemaran. Sesuai untuk minum petang.


Okeylah kan... percubaan pertama!

7 comments

  1. assalam k.Amie
    tak penah makan tp tgk menyelerakan
    suker cendawan tu yummyyy

    BalasPadam
  2. kalau masuk dapur Amie, mesti ada masakan sedap2, nak sepotong bole?..hik!

    BalasPadam
  3. Kak amie kite peram resepi yerrr dah lame nk nerai quicheee

    BalasPadam
  4. resepi yg dh lama tersimpan..bila la nak ada kerajinan mcm akak huhu.. mntk sepotong dulu bleh ..hihiii

    BalasPadam
  5. Oh sedapnya k.amie.....da nmpk cam piza plak...:-)
    Smpn resepi dlu...nnti bila senang bole try ni...

    BalasPadam
  6. Salam...Amie
    Sedapnya berselera bila tgk...kalau nak mintak sikit pun tentu dah tak ada ni...huhuhu

    BalasPadam
  7. sedapnya.. mmg favourite ni.. nti may cuba ye kak amie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe