Kuih Talam Lapis Ubi Kayu

9:33 PTG

Assalamualaikum.
Nampaknya hujung minggu sudah berakhir. Esok hari Isnin, dan sudah tentunya bagi penjawat awam telah bersiap sedia untuk memulakan tugasan seterusnya. Sebelum beradu, Amie paparkan menu hidangan petang kami iaitu Kuih Talam Lapis Ubi Kayu. Agak lama juga Amie teringin makan kuih talam ubi kayu tapi setiap kali ubi kayu sudah ada di dapur, terbiar begitu saja sampai lebam-lebam biru dan akhirnya menjadi mangsa cik tong. Kali ini Amie tekad untuk tidak membazirkan ubi kayu lagi seperti sebelum ini.


Amie cuba ceriakan rupa paras talam ubi kayu seperti di atas. Akhirnya siaplah satu loyang  Kuih Talam Lapis Ubi Kayu. Sewaktu Amie menyediakan hidangan tengahari, Amie sambil-sambilan mengukus kuih talam ini. Sayangnya, menjelang petang dan belum sempat sejuk sepenuhnya, Encik Suami sudah beberapa kali bertanya: Bila boleh dimakan kuih tu? Ha... rasa kasihan pula, Amie pun potonglah kuih talam ubi seperti di atas, tapi bahagian atasnya masih lembut dan lembik sedikit. Setelah hampir separuh kami makan, baru Amie teringat untuk ambil gambar Kuih Talam Lapis Ubi Kayu ini.


Untuk sukatan bahannya, Amie gunakan timbangan, misalnya setelah ubi diparut (Amie kisar dan tapis airnya), Amie timbang dan memperoleh seberat 1400 gram. 

Bahan-bahan:
1400 ubi kayu parut 
400ml santan cair
300 gram gula pasir
100 gram gula merah
1 sudu makan serbuk koko
sedikit pewarna hijau epal, kuning telur dan merah ros

Bahan untuk kepala / atas:
400ml santan sederhana pekat
3 sudu makan tepung gandum
5 sudu makan tepung beras
1/2 sudu teh garam atau secukup rasa

Cara:
1. Ambil 350 gram ubi ubi kayu parut. Campurkan dengan 100ml santan cair, 100 gram gula merah dan 1 sudu makan serbuk koko. Ketepikan.
2. Campurkan 1050 gram ubi kayu parut bersama 300ml santan cair dan 300 gram gula pasir. Kemudian bahagikan kepada 3 bahagian. Tambahkan setiap bahagian dengan pewarna hijau epal, kuning telur dan merah ros.
3. Sapukan marjerin pada dasar loyang, dan tuang adunan hijau epal serta ratakan. Kukus selama 20 minit. Keluarkan dan sekiranya permukaannya kurang rata, padatkan serta cakar sedikit menggunakan garfu. Seterusnya tuang adunan kuning telur dan ulangi proses mengukus adunan berwarna merah ros dan coklat gula merah.
4. Untuk lapisan kepala atau lapisan paling atas, satukan semua bahan untuk kepala dan masak menggunakan api perlahan. Kacau sehingga agak pekat tetapi jangan sampai kental.
5. Tuangkan lapisan terakhir ini di atas lapisan ubi kayu. Kukus selama 25 minit. Untuk hasil yang kemas dan cantik, pastikan wap tidak menitik di atasnya dengan membalut penutup kukusan menngunakan kain putih atau tuala yang bersih.
6. Tunggu sehingga benar-benar sejuk sebelum dipotong.



 Nampaknya Kuih Talam Lapis Ubi Kayu ini laris betul......


14 comments

  1. cantiknya talam Mie tu, macam sayang je nak makan, tapi teringin lah berkaler2 mmg sedappp

    BalasPadam
  2. kalau dulu2 kat kg, mak selalu jugak buat, tapi namanya tepung boko, clebih kurang talam jugak cuma kat bawahnya tu warna gula merah

    BalasPadam
  3. YaAllah............menggoda sunmgguh!

    BalasPadam
  4. Salam kak amie..menarik ni..suka jgk kuih mcm ni..ubi ada tu ..nnti blh cuba..:-)

    BalasPadam
  5. Wah....! Talam k.amie kalerful gitu....meriah....! Cntik plak....syang nak mkn....:-)
    Lapar rasanya.....

    BalasPadam
  6. Kalu dah cenggitu punya cantik, orang tua pun tak sabar sabar tanya bila boleh makan? hahaha

    BalasPadam
  7. Meriahnya... rajin betul k.amie ni...pasti sedap ni...

    BalasPadam
  8. kalau kuih2 mcm ni mmng kegemaranku..waduhhhhhh tak tahan tngk ni....kemecerrrrr aku..

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum kak Amie..gud idea..Bagi temporary sikettttt...Patutlah bapak budak pun teruja nak menjamahnya cepat2..he he he he gurau yaaaaa....

    BalasPadam
  10. rajinnya kak amie kat dapur.. adui.. tergoda may tgk kuih talam tu.. colourful gitu.. kalau mkn mesti sedap kan.. yummy..

    BalasPadam
  11. kak,pingin jugak aku..belang2 pelangi...apik ditatep...

    BalasPadam
  12. Amie..sedapnya, kalerpun cantik sangat, ni yang buat ummi suka singgah dapur Amie ni.

    BalasPadam
  13. wah cantiknya kak kuih talam ni..bselera tgk..tentu sedap juga rasanya tu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe