Kek Kukus Asam Manis

7:04 PTG

Assalamualaikum.
Tak sabar nak sambung makan Kek Kukus Asam Manis yang sangat sedap ni! Tengahari tadi sempat jalan-jalan ke dapur Yatie Memories - Sinar Kehidupanku dan menjamu mata pula dengan Kek Kukus Asam Manis yang dipanjangkan dari dapur Ita Masam Manis. Seingat Amie, semua bahan yang tersenarai dalam resepi tersebut ada di dapur kecuali telur! Jadi selepas tamat mesyuarat kewangan petang tadi, Amie terus pecut pulang dan singgah membeli telur di kedai. Seperti biasa, sambil masak nasi, sambil masak lauk, sambil-sambil menggodek tepung!



Oleh kerana masa mengukus diambil selama 1 jam, jadi sempatlah Amie mandi dan menunaikan solat Asar dan kemudian turun semula ke dapur. Oh! Alangkah seronoknya bila Amie buka kepingan aluminium foil dan mendapati Kek Kukus Asam Manis kelihatan sempurna!


Petang yang sudah remang-remang menuju ke senja...., sinaran matahari yang sudah hampir menghilangkan diri sempat menjadi penyuluh Kek Kukus Asam Manis dari celah jendela dapur.  Biasalah kalau nak ambil gambar terpaksa mencari cahaya semula jadi. Apa pun, nampaklah juga kek kukus yang gebu dan lembut!


Kek ini memang sesuai dimakan bila-bila masa. Rasanya yang sudah tentunya sedap, bertambahlah lazatnya dengan kegebuan, dan kelembutannya serta rasa haw flakes yang masam manis itu! Tak rugi mencuba sebab bahan yang digunakan tidak sukar untuk disediakan, serta proses mengukusnya juga hanya memakan masa selama 1 jam sahaja. Minta izin ye Yatie supaya Amie boleh panjangkan resepinya di sini untuk teman-teman lain mencubanya. Resepi asalnya Ita Masam Manis ambil dari buku masakan Chef Zubaidah.

Bahan-Bahan
  • 325 gm mentega
  • 250 gm gula kastor
  • 300 gm tepung naik sendiri
  • 6 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 100 gram kepingan asam manis ~ dipotong halus

Cara- Caranya
  1. Sediakan loyang berukuran 8x8x3 inci. Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek. Panaskan kukusan dengan api yang besar.
  2. Pukul mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga rata.
  3. Tambahkan esen vanilla dan teruskan pukul. Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis.
  4. Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang. Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil.
  5. Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek masak dengan sempurna.
  6. Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum dipotong dan dihidangkan. 
**Aluminium foil hendaklah disapukan mentega di permukaan yang hendak ditutup adunan. Maksudnya di sebelah bawah supaya kek tak melekat bila dah masak nanti. Selamat Mencuba. 


Encik Suami sudah makan beberapa keping Kek Kukus Masam Manis di atas.... katanya: sedap! Kalau dah semua orang kata sedap... memang sedaplah kan.... he he ehheh

21 comments

  1. Salam amie, asam hawflake tu x yah potong2 ke..nmpk kecil2 mcm kena ramas.

    BalasPadam
  2. Mawar Merah,
    potong halus-halus... tak diramas nanti melekat-lekat.

    BalasPadam
  3. Sory amie, semak balik td bru ternmpk..rangkai kata asam d potong halus. Mata dah kelabu..bru kul 8. Hihihi

    BalasPadam
  4. akak pun kata sedap sbb nampak pun dah tau dia gebus tu cemana nak rasa ni MIe???

    BalasPadam
  5. Dah simpm resepi....nnti nak try buat.....:-)

    BalasPadam
  6. nak pinjam resepi juga ,nanti nak buat time cuti!

    BalasPadam
  7. salam amie
    semakin mengancam dan menarik resepi2 amie di sini..
    tak terkejar akak di buatnya..hihi

    BalasPadam
  8. sedap tu makan kek baru masak, memang mabelee kan
    asam manis feberet sy, suker dan sentiasa beli simpan bawa kemana2 he he nk lg lepas mkn nasi
    nmpk gebus kek ni , blh try nanti

    BalasPadam
  9. Kak amie kite pnh cube mmg sedap dan gebu

    BalasPadam
  10. Nampak tersangatlah sedapnya kek tu Amie,nak jugaaaa!!!

    BalasPadam
  11. Kak Nooriah,
    tunggu kat dermaga ye kak.. nanti Amie berenang atas ke sana he he ehhh.

    Asyifa,
    memang berbaloi-baloi kalau dah siap nanti Syifa... sedap!

    Suzana,
    silakan Suzana... tak rugi buat kek ni sebab memang sedap!

    BalasPadam
  12. Kak Annymz,
    waalaikumussalam... tengah ada mood ni kak... he he ehh.

    Mama Sara Nur,
    seronok bila dah siap dan menjadi!

    Sabar Dubai,
    haa... memang tak dapat disangkal lagi... tak ada yang kata tak sedap kan Sabar...

    BalasPadam
  13. Faa,
    memang gebussss... lembut...!

    Ummiross,
    silakan Ummi.. dah siap potong tuu...

    BalasPadam
  14. konfem sedap klu en.suami akak dh ckp cmtu hihii..smlm dh tgk kat umah k.yatie..pantas betul akak..insyaAllah nnt yana nk cuba jgk^^

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum Amie,
    aku teko arek njalok kekmu..ijek opo orak...enak temen ketok eehhh..he3..

    BalasPadam
  16. selamat pagi kak amie..
    ni kalau dapat breakfast dgn sepotong kek kukus asam manis mesti marbeles kan..

    BalasPadam
  17. Bg sepotong leh tak Amie teringin nk rasa hehhehe :D..

    BalasPadam
  18. ehem cantik & gebu kek kukus amie tu..

    BalasPadam
  19. Hi Cikgu, wah saya pun x sabar2 mo try ni resepi :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe