Kek Lapis Kembang Melati

1:06 PTG

Assalamualaikum.
Nampaknya cuti musim cuti sudah sampai ke penghujungnya. Diharap semua aktiviti yang telah dirancang dapat dilaksanakan sepenuhnya. Aktiviti terakhir Amie sebelum mula bertugas esok ialah mengukus Kek Lapis Kembang Melati seperti di bawah ini. Terima kasih kepada DAYANG JACK yang banyak mengongsikan resepi kek kukus di dapurnya. Kek Lapis Kembang Melati ini tidak menggunakan sebarang bahan penaik. Ada perbezaan dari segi teksturnya terutama untuk lapisan berwarna yang menggunakan kurma merah. Dayang Jack menumbuk dan mengisar halus kurma merah, tetapi Amie cincang kurma merah tersebut menjadikan hasilnya kelihatan agak kasar. Apa pun, rasa kek ini memang sedap!


Nampak tak bahagian berwarna coklat yang agak kasar itu? Teksturnya dipengaruhi oleh cincangan kurma merah, namun begitu Amie sukakannya kerana ketika mengunyah, terasa sedikit ketulan kurma merah yang dicincang. Jom kita lihat resepinya. Minta izin ye Dayang Jack, Amie kongsikan resepinya di sini untuk tatapan teman-teman pengunjung.


Kek Lapis Kembang Melati
Resepi : DaYangJack@DapurKu SaYang

Loyang : 7" x 7"

Bahan-bahan:
Lapisan A :
  • 200 g mentega berkualiti tinggi
  • 7 biji putih telur gred A
  • 150 g gula kastor
  • 150 g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 100 g susu pekat manis
Lapisan B :
  • 200 g mentega berkualiti tinggi
  • 100 g gula merah atau gula kastor
  • 7 biji kuning telur
  • 100 g tepung gandum
  • 100 g susu pekat manis
  • 200 g coklat masakan (dicairkan)
  • 250 g red dates/kurma merah (dicincang halus/kisar/tumbuk) - DJ tumbuk dan kisar sampai halus
  • 3 sudu besar browning sugar/gula hitam (atau 1 sudu besar coklat emulco dan pewarna coklat) - sila ke link DI SINI untuk rujukan cara-cara membuat browning sugar/gula hitam.
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang kek. Sapukan dengan mentega di sekelilingnya.

Lapisan A : 
  1. Putih telur dipukul hingga kembang. Kemudian masukkan gula dan pukul lagi.
  2. Di dalam mangkuk adunan yg lain, pukul mentega sampai putih dan barulah dimasukkan pula susu pekat manis, esen vanilla dan tepung . Putar sebati.
  3. Satukan kedua-dua adunan tadi dan kacau hingga betul-betul sebati.
Lapisan B : 
  1. Kuning telur dipukul bersama gula merah sampai hancur. Masukkan mentega dan putar hingga sebati. Masukkan pula susu, gula hitam, coklat cair dan buah kurma/red dates. Kacau rata-rata.
  2. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
Cara melapis :
  1. Kukuslah selapis demi selapis dimulakan dengan lapisan A (2 senduk) dan kemudian lapisan B (3 senduk).
  2. Setiap lapisan dikukus selama 10-20 minit bergantung pada ketebalan lapisannya. Setelah habis melapis, kukus lagi hingga 30 minit atau sehingga kek betul-betul masak.
  3. Setelah masak, keluarkan kek dr pengukus dan sejukkan seketika sebelum dipotong.
Nota dan peringatan:
**Sediakan telur gred A 7 biji dan asingkan putih dan kuningnya untuk dibuat lapisan A dan B.
**Gunakan telur yang fresh
**Gunakan mentega yang berkualiti tinggi seperti SCS dan Anchor untik mendapatkan kek yg lebih lembut dan sedap.
**Untuk lapisan A, pukul telur hingga betul-betul kembang jika ingin mendapat hasil yang terbaik.
**Sekiranya air kukusan berkurangan, sila tambah air panas. 
**Kek ini tahan lama jika disimpan di dalam peti sejuk.




Salah satu bahan yang digunakan dalam Kek Lapis Kembang Melati ini ialah browning sugar atau gula hitam.  Untuk menghasilkan gula hitam, sila rujuk DI SINI



Jumpa lagi. Senyum selalu.....

22 comments

  1. rajin ye akak melapis skrng nie...nmpk sedap plak tu ha....huhuhu....

    bole ambik skit ??

    BalasPadam
  2. Asyifa,
    saja cuba-suba Syifa... dah mula kerja esok, tak adalah lagi lapis melapis ni hihihiii...

    BalasPadam
  3. Asslmkm kak.
    Fuhhh!! Memang betul2 mengguda. Lama tak melapis jg ni.

    BalasPadam
  4. Allamakk....kak Amie melapis lagi..
    kalau dekat2 ngan kak Amie kan best, bole oder je...
    nampak gebu n mantap giteww...sedapp.

    BalasPadam
  5. sedapnya..!!!!! teringin nak buat tapi tak berapa rajin....

    BalasPadam
  6. rajinnye melapis Mie akak belum dah lama tak buat nak tunggu raya kot heee mesti sedap ni

    BalasPadam
  7. Cantik. Cara susun kat pinggan jadikan lebih menyerlah kecantikan lapis-lapisnya. Ayah tak boleh makan benda tu.... sikit. Kena banyak!

    BalasPadam
  8. cute patung2 kecil tu.. hehe.. kak amie ni mmg rajin betul lah.. memang beruntung suami & anak2..

    BalasPadam
  9. Waduhhh ini kena gigih betul ni baru boleh makan kek sesedap ini.

    Saya belum lagi sampai tahap gigih camtu.

    Nampak sedappppp....!

    BalasPadam
  10. Yana dh lama x membaking sejak ada baby..apatah lg nk bt kek lapis melapis nih..duk melapis dgn baby je lah hehee..terliur tgk kek lapis kak Amie yang gebuss nih..nk 2 potong hihii

    BalasPadam
  11. Hello Amie, I betul suka the name of your this cake...
    And it looks fantastic.
    I heard someone say a person is not a good cake maker unless she has made a kueh lapis.
    My wife dare not even try this. Nanti jadi kueh lari pulak, ha ha.

    I love the colours and smooth texture, Amie.
    3 pieces will do me fine, with iced coffee.
    I think tu Hilton hotel pun kala to your this cake. Really beautiful.
    Have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    BalasPadam
  12. as salam k.amie.....
    dah lama x tinggal suara tanpa mulut (????) kt sini....
    rasa mcm tercabar le pulak tengok akak rajin melapis....tp kalau ucu nk buat kena tunggu sampai seru kot baru terbuat...

    BalasPadam
  13. kak...menjak2 ki rajin kuwe kak..ngolah2 kek.. seronok ndelok..

    BalasPadam
  14. wow sedapnya, kemas je lapisannya ye kak amie

    BalasPadam
  15. Sedap nampaknya kek tu Amie.

    BalasPadam
  16. Amie..kek lapis ada lagi, nampak tersangatlah sedapnya tuu.

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum..selamat bertugas kembali..ohhh baru semalam saya baca kat Utusan berkenaan pencerobohan dari Selatan Filipina tu...Rasanya macam takde plak kat Buletin Utama..tak taulah klu ada kat berita RTM... Dan..Kek ni nampak sedappppppp...dah terbayang2 rasa manis kurmanya

    BalasPadam
  18. aslmkum amie.. mmg suke tgok kek2 kat dapur dayang tu.. tpi bila megenang nk melapis tu yg selalu KIV resepi.. hasil tangan amie pun hebat jugak ni.. rajin2..

    BalasPadam
  19. Nampak sungguh sedap kek ni Amie..

    BalasPadam
  20. sekejap je kan cuti dah berakhir he hee
    lawa lapis tu k.Amie, mesti sedap nampak lembab bhagian coklatnya
    sy pun suker ada kurma ni

    BalasPadam
  21. hwaaaa...sedapnye... teringin nk sepotong ;)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe