Daging Goreng Kicap

7:38 PTG

Assalamualaikum.
Selamat bercuti sempena Chinese New Year 2013. Bagi yang hendak pulang ke kampung, diucapkan selamat jalan, berhati-hati di jalan raya dan jangan lupa tinggalkan pesanan kepada jiran tetanggan untuk melihat-lihat rumah yang ditinggalkan buat sementara. Moga selama pergi dan selamat kembali. Okey... cerita resepi kali ini Amie kongsi menu Daging Goreng Kicap. Amie suka sangat resepi begini, dan untuk pertama kalinya Amie pernah buat hampir semasa cuti penggal ketika, semasa belajar di tingkatan empat entah berapa puluh tahun lalu! Amie masih ingat lagi pada Kak Asmah yang menurunkan masakan yang mudah dan ringkas ini kepada Amie semasa Amie tinggal bersamanya di Kampung Pandan, Kuala Lumpur.


Resepi : Daging Kicap Goreng
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500 gram daging lembu bahagian peha - hiris nipis  dan goreng hingga masak
3 biji kentang - kupas, potong dadu, goreng dan toskan minyaknya
2 sudu makan kicap pekat
1 labu bawang besar - potong bulat
1/2 sudu lada putih - tumbuk
secubit garam (jika perlu) dan gula
minyak

Bahan tumisan:
1 inci halia - hiris halus
3 biji bawang putih - hiris 
3 biji bawang merah - hiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumisan hingga naik bau dan layu.
2. Jika terlalu kering, tambah sedikit air.
3. Masukkan daging goreng dan kentang goreng.
4. Tambahkan kicap pekat. Gaul rata.
5. Taburkan lada putih, garam dan gula.
6. Kacau sekali lagi dan tutup api.

11 comments

  1. Mcm style cina msak gini kak...sedap ni...:-)

    BalasPadam
  2. Yang hijau tu apa? Asparagus ker kucai?

    BalasPadam
  3. emmm saya mmg suke giler daging kicap ni kak, nyum2

    BalasPadam
  4. dulu suka makan daging tp sekarang saya gemar ayam dengan ikan..tp tengok akak masak buat saya terliur nak makan...

    BalasPadam
  5. Makan dengan nasi panas2 ni Amie, sedap!!!

    BalasPadam
  6. Asyifa,
    style cina ye Sifa.

    Azie,
    bukan asparagus & bukan kucai tapi dari keluarga bawang juga tu.

    Aju,
    sedapkan Aju...ringkas je.

    BalasPadam
  7. Totie,
    tukar2 selera ye Totie.

    Ummiross,
    betul tu Ummi..makan dengan nasi panas, merasalah kicap dan lada putihnya!

    Liza,
    alhamdulillah...

    BalasPadam
  8. salam kak amie. dh lama tak menyinggah ke sini..kalau lauk macam ni dimakan dengan nasi putih panas2, memang terangkat

    BalasPadam
  9. tgk gmbar pun dah tau sedapnyer tu

    BalasPadam
  10. wah nampak sedap laa...salam perkenalan dari putri

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe