Ikan Bolu @ Milkfish Masak Rebus, Sayur Manis Goreng Daging & Sambal Mangga

5:24 PTG

Assalamualaikum.
Hidangan hari Isnin... menu tengahari merangkap ke malam kerana ketika menghadap hidangan ini jam sudah menunjukkan pukul 4 petang. Maklumlah, sebelum sampai ke rumah Amie ambil dahulu anak-anak pulang dari sekolah dan sempat singgah di pasar berhampiran untuk mencari ikan segar. Dapatlah seekor ikan bolu @ milkfish seberat 1200 gram. Tak sabar ingin menikmatinya!


Bismillah.... Ikan Bolu @ Milkfish Masak Rebus, ada Sambal Mangga dan pelengkap hidangan kali ini Amie masak Sayur Manis Goreng Daging.


Resepi : Ikan Bolu @ Milkfish Masak Rebus
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bolu - bersihkan dan potong menjadi 7 bahagian
1 labu bawang besar - belah 4
3 ulas bawang putih - pecahkan
1 batang serai - dititik
2 biji cili hijau - belah 2
1 biji cili merah - belah 2
2 keping asam gelugur
2 biji tomato - belah 4
7 biji kacang bendi
5 helai daun limau purut
1 sudu teh serbuk kunyit
air secukupnya
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Didihkan air di dalam periuk. 
2. Masukkan bawang besar, bawang putih, serai, asam gelugur,  dan serbuk kunyit.
3. Setelah mendidih, masukkan ikan bersama kacang bendi, cili hijau, cili merah, daun limau purut dan tomato.
4.  Masak selama 5-7 minit. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.


Resepi : Sayur Manis Goreng Daging
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 cekak sayur manis - patah-patahkan pucuknya yang lembut
1 cawan hirisan daging lembu
1 biji cili merah - hiris
1/2 labu bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - cincang
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk pati ayam MAGGI Cukup Rasa
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang besar serta cili merah hingga naik bau.
2. Masukkan hirisan daging lembu dan tumis hingga empuk.
3. Masukkan sayur manis, sos tiram dan serbuk pati ayam MAGGI Cukup Rasa.
4. Kacau sebentar. Tutup api.


Resepi : Sambal Mangga
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
15 biji cili padi
1 biji cili merah
5 biji bawang putih - belah 2 dan goreng
5 biji bawang merah - belah 2 dan goreng
3cm belacan - goreng (bakar lagi sedap)
1 labu bawang besar - mayang
1 cawan hirisan mangga
2 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam / gula / perasa

Cara:
1. Tumbuk cili padi, cili merah, bawang putih, bawang merah goreng serta belacan. 
2. Masukkan 1/2 cawan mangga dan dan jika suka gilis dengan anak lesung hingga hancur.
3. Masukkan garam / gula / perasa secukupnya.
4. Gaulkan dengan bawang besar dan 1/2 cawan lebihan hirisan mangga.
5. Tambahkan dengan jus limau kasturi supaya sambal mangga menerbitkan aroma yang menyelerakan.
6. Sedia untuk dihidangkan.


Dah lama tak makan Ikan Bolu @ Milkfish Masak Rebus. Mmmmm... sedap hirup kuahnya yang masih panas.

9 comments

  1. fuh.. menu yang lengkap.. yummy..

    BalasPadam
  2. lauk best...ikan susu tu, buat apa pun sedap, goreng, asam pedas, semua best

    BalasPadam
  3. Xpenah jemu D5 tgk menu Amie hari2 mmg best lah nampak sumer nyer sedap2 belaka...

    BalasPadam
  4. assalam k.amie
    ikan bolu, ngak penah makan he he isinya nampak cantik je kan
    sambal mangga tu fuhh mengiurkan lah
    sedapnyeee

    BalasPadam
  5. banyak nama ikan yg pelik2 wc jumpa kat sini.

    BalasPadam
  6. Sungguh menyelerakan.. Tak tau nak cakap apa dahh.. :b

    BalasPadam
  7. ~ semua menyelerakan..confem klu mkn x tgk kiri kanan dh hihii ^__^

    BalasPadam
  8. Dah beberapa hari tak singgah dapur Amie ni,nampak pula sambal mangga dengan ikan masak rebus, perghh!!, kecur dibuatnya.

    BalasPadam
  9. as salam kak..lama tak jenguk sini..ssekarang saya ske nak makan ikan je..ayam jadi kurang cikit, sedap menu2 akak ni :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe