Pau Mini Lotus & Pandan Lotus

4:56 PTG

Salam petang Sabtu. Jemput minum petang bersama Amie sambil menikmati Pau Mini Lotus & Pandan Lotus.


Usah ditanya apa resepinya dan bagaimana cara membuatnya kerana dalam hal tepung-tepung ini Amie hanya mahir buat lempeng dengan cekodok saja. Adapun cerita dari dapur Amie petang ini ialah mengeluarkan pau mini dari bekasnya lalu mengukusnya sehingga masak dan kemudian dihidangkan bersama teh 'O' panas. 


Kiranya hasil air tangan Amie jugalah sebab yang mengukus hingga masak diusahakan oleh Amie. 

16 comments

  1. salam ..

    bila tengok pau yang gebus dan comel ni ingatkan buat tadi ... hihi.. rupanya yg segera

    BalasPadam
  2. Salam Kak Amie,
    pau segera ni selalunya memang sedap, gebu yang amat :)

    BalasPadam
  3. Amie..cantik bentuk pau nya..selalu kita buat kan licin aje kan..

    BalasPadam
  4. As'salam Amie

    CT kan kalau buat pau bimbang jer takut tak menjadi. Suka makan pau tapi nak buat tu kena fikir 2 kali kot..hehehe

    BalasPadam
  5. Assalam Amie, baru ingat nak suruh amie ajar cara nak buat munge2 kat atas tu..rupa2 amie kukus je heheh

    BalasPadam
  6. hahah! baru je nak puji2, nak tanya macam mana bleh dapat bentuk comel mcm tu...sekali segera la pulek.... tapi pau segera memang lembut...sedap aje nak makan...cemane la diorang buat sedap mcm tu...

    BalasPadam
  7. ekekeke.. baru nak puji cantiknya rupa pau! hehe.. xpe yg penting dr tangan kak amie jugak yg kukusnya. ;D

    BalasPadam
  8. hahahha kak amie baru je nak puji pau akak yg tomei tu ,tipah tertipu u ,ingat nak mintak tips camne nak hasilkan pau yg munge2 tu:)

    BalasPadam
  9. Amie nanti tanyakan le recipe dia tu. TEringin nak rasa tapi malas nak beli. heheheh

    BalasPadam
  10. Saya suka pau kelapa hehe klasik kan?

    BalasPadam
  11. hehe cepat2 datang, ingatkan ada resepi, takpelah, ummi tumpang makan ye Amie..

    BalasPadam
  12. hahahha.betul jugak cakap akak tu..kalau tak dikukus bila plak masaknya...hehehhe....saya pau memang fail kalau buat...beli jugak yg sedap...kekekke

    BalasPadam
  13. cantiknya kejadian pau ni.licin mulus jerr

    BalasPadam
  14. Mmng gebu pau tu...Saya pun suka pau dan pau segeralah yg mnjadi santapan....nak buat sndiri pun tak reti....

    BalasPadam
  15. Salam Kak Amie...Sedap pau ni makan panas2..saya kalau beli mesti pilih brand karts berinti kacang merah atau kelapa

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe