Ayam Masak Kalio

7:53 PTG

Hmmmmm..... pertama kali mencuba menu Ayam Masak Kalio. Bahan yang digunakan  pun mudah didapati dan rasanya pun memang dijamin lazat. Cuma.... agak pedas sedikit sebab Amie terlebih bubuh cili. Lain kali memang nak masak lagi supaya hasilnya lebih cantik dan menarik.  


Resepi : Ayam Masak Kalio
Sumber : Buku Masakan Lauk Pauk Koleksi Saji.

Bahan:
400 gram ayam - potong sederhana
200 gram cili merah - buang biji
2 sudu besar cili kering kisar
250ml santan
1 helai daun kunyit - mayang halus
minyak
garam & gula

Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
3cm lengkuas
1 batang serai
20 gram kunyit hidup

Cara:
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan cili merah dan cli kering kisar. Tumis sehingga garing.
3. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati - Amie tambah 4 biji kentang
4. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan sedikit air dan masak sehingga kuah menjadi pekat - biarkan mendidih dengan api perlahan lebih kurang 1/2 jam.
6. Angkat dan hidangkan dengan taburan hirisan daun kunyit.


Sekali pandang tak ubah rupa kari ayam....siap dengan kentangnya sekali, tak apalah.....lain kali boleh cuba masak kalio dengan lebih baik....(ayat memujuk ni......)



16 comments

  1. mintak skit Kak Amie nak buat cicah dengan roti :D
    nampak sedap, boleh cuba ni..thanks for sharing

    BalasPadam
  2. Ixora,
    ada lagi...tinggal kuahnya, memang nak cicah roti esok buat sarapan... jom cicah sama-sama...

    BalasPadam
  3. salam K.Amie..nie klu curahkn kuahnya lam nasi pannas mmg nambah2 mkn.ngan bau wangi daun kunyit tue...meh,sepiring :)

    BalasPadam
  4. Memang sedap dicecah dengan roti nampaknya... Rajin Amie mencuba...

    BalasPadam
  5. Menenangkan diri dari Piala Malaysia, datang cari lauk pauk Amie yang sedap, harus dicuba ni...

    BalasPadam
  6. alah dh tinggal kuah jer kak..., tak per, kuah pun kuah la...janji dpt he..he

    BalasPadam
  7. memang mcm kari ayam...tapi bile tengok resepi ada letak daun kunyit...owh....memang ayam masak kalio la ni...(bajet macam tau2 aje, padahal tak pernah masak pon)

    BalasPadam
  8. Selamat mlm Amie's
    skali pandang mcm kari pun ada..tapi memang menyelerakan betui..mcm nak tumpang sekaki la..

    BalasPadam
  9. amie..
    maklong pun tak pernah cuba masak kalio ni.. dengar je.. nampak macam sedap je.. bolehlah cuba nanti.. ntah bilalah agaknya.. huhu..

    BalasPadam
  10. assalam kak Amie, nampak sedap masak kalio ni kak...tak pernah msk lagi...harus dicuba nanti:)

    BalasPadam
  11. Mintak semangkuk.....Asyik datang rumah akak mintak je kerjanya ya.Semalam dapur tak berasap....tuannya berjalan2 sakan .Hari ni nak masak menu yang ada petai sbb terliur tengok menu yang ada petai kat rumah akak.

    BalasPadam
  12. Atie,
    memang lawannya nasi panas, tambahlah semerbak aroma daun kunyit tu...

    Kamariah,
    suka cuba Ma, sedap tak sedapnya belakang kira...

    Ummi,
    peminat bola ye... jom santai-santai makan roti cicah ayam kalio...

    BalasPadam
  13. Ida,
    ha... tinggal kuah je, apa boleh buat...Ida tertinggal keretapi... he hehehh

    Nani,
    lain kali nak buat rupa kalio, bukan rupa kari... kena belajar lagi ni Nani...

    Rahel,
    tumpang 2 kakilah Rahel... satu kaki kang jatuh pulak, tak seimbang badan... hi hi hiii

    BalasPadam
  14. Maklong,
    ada rasa rendanglah Maklong...sebab ada serai & lengkuas, cuma tak berkerisik je,

    Nieza,
    memang kena cuba ni Nieza...Nieza masak lagi sedap, mengancam... masak lebih2ye...

    Yatie,
    boleh... apa salahnya, sedapnya lauk petai....

    BalasPadam
  15. sy selalu jgk buat masak cmni..bahan yg sama.tapi tak tau pulak nama dia kalio..hehehe..apepun memang sedap dan senang nak masak

    BalasPadam
  16. sedapnya klu dpt cicah dgn roti ni..nk cubalah :=)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe