Nangka Muda Masak Lemak Cili Padi dengan Ikan Liking

2:22 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Masak apa tengah hari ini?
Kita tak masak, tapi kita ada menu yang hendak dikongsikan hasil masakan dua minggu lepas. Tak ingat dah apa cerita berkaitan masakan : Nangka Muda Masak Lemak Cili Padi dengan Ikan Liking. Cuma satu yang masih boleh diingat iaitu suasana hujan ketika kami makan nasi bersama lauk ini di kala petang.

Kita teringin makan ikan liking, tapi disebabkan hendak cepat siap masak dan terus makan, kita masukkan sahaja bahagian kepala ikan liking ke dalam masakan lemak. Nangka muda yang kita olah sebenarnya sudah siap direbus empuk dan simpan dalam peti sejuk bahagian beku. Jadi, tak perlulah peruntukkan masa untuk merebus, hanya nyahbeku sahaja.

Nangka Muda Masak Lemak Cili Padi dengan Ikan Liking

Resepi Nangka Muda Masak Lemak Cili Padi dengan Ikan Liking
Bahan-bahan:
  • 500 gram nangka muda - rebus hingga empuk - toskan airnya - potong ikut saiz yang disukai
  • 2 keping bahagian kepala ikan liking
  • 2 batang serai - diketuk
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 helai daun kunyit - siat dan simpul
  • 600 ml santan cair
  • 400 ml santan pekat
  • 3 sudu besar minyak
  • garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan tumbuk / kisar:
  • 20 tangkai cili padi
  • 2 cm kunyit hidup
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 sudu besar ketumbar biji
  • 1 sudu besar jintan manis kasar
  • 1 sudu kecil jintan putih kasar
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan perencah dan serai hingga terbit aroma.
  2. Kemudian masukkan santan cair. Biarkan masak mendidih.
  3. Seterusnya masukkan nangka muda, ikan liking dan asam keping.
  4. Tuangkan santan pekat. Perlahankan api dapur.
  5. Taburkan garam / perasa pilihan secukupnya.
  6. Kacau sekali-sekala dan apabila kuah mendidih, padamkan api dapur.



Nangka Muda Masak Lemak Cili Padi dengan Liking ini sudah tentu berbaki. Encik Suami simpan di dalam peti sejuk. Keesokan harinya dipanaskan semula. Rasanya lebih sedap pula! Mungkin semua bahan perencahnya sudah mesra dan sebati.

9 comments

  1. balik solat jumaat makan gulai masak lemak nangka muda td. tp sy beli d pasar tani je. nanti jika ada nangka d pasar sy akan beli n masak sendiri...

    BalasPadam
  2. Nangka muda masak lemak memang ngam..

    BalasPadam
  3. Nangka muda nyumm... memang kesukaan saya. tapi Ikan Liking tu tak pernah pula dengar namanya di sini

    BalasPadam
  4. Lagi diulang panaskan lagi terasa sedapnya kan...cikgu

    BalasPadam
  5. Untunglah kak Amie jelaskan di post sebelumnya apa itu ikan liking. Ternyata ikan asin yaa. Saya pun sukaaa ini kak. Memang lah di goreng saja, atau tumis dengan aneka cabe iris, itupun sedaaap. 🤤

    Pakai sambal belacan makin cepet nasi berkurang hahahah.

    Tapi resep Kaka ini juga sedaap kliatannya 🤤

    BalasPadam
  6. Aduhhhh... sy tak bolehlah tengok lauk kuning² ni, terus terliur.

    BalasPadam
  7. Sedapnya ikan liking/talang tu dicampur dalam masak lemak cili api.
    Terangkat!

    BalasPadam
  8. Ikan Liking tu ikan talang rupanya..kat rumah SA nangka muda memang x jalan..semua angin kalau makan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe