Kepala Ikan Lausu @ Landok Masak Kari, Isi Goreng Berempah

5:48 PTG

Bismnillahirrahmanirrahim.
Senangnya hati sebab sudah siap masak. Setengah jam lagi Encik Suami dan Firdaus akan sampai ke rumah. Bolehlah terus makan bersama.

Di bawah tudung saji sudah terhidang lauk Kepala Ikan Lausu @ Landok Masak kari dan dua keping isi ikan Amie goreng berempah, lauk kegemaran Firdaus. Ikan lausu @ ikan landok ialah sejenis ikan dari keluarga kutambak. Muncungnya agak panjang dan tajam, sisiknya pula lebih keras berbanding sisik ikan lain. Selain nama landok, ikan ini dikenali juga dengan nama pelanduk dan ikan luping.



Resipi Kepala Ikan Lausu @ Landok Masak Kari (Tanpa Santan)
Bahan-bahan:

  • 2 keping bahagian kepala ikan lausu @ landok - cuci bersih - toskan
  • 3 batang kacang panjang - potong sepanjang 5 cm
  • 7 biji tomato ceri - belah tak putus
  • 1 pelepah daun kari - lurutkan
  • 1 batang serai - ketuk
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • 6 sudu besar serbuk kari ikan 888
  • 4 cawan air
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 3/4 cawan minyak
  • 1 biji limau nipis - ambil jusnya
Bahan hiris halus:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 2 cm halia
Cara memasak:
  1. Kacang panjang digoreng hingga layu. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan 3/4 cawan minyak gorengan kacang panjang di dalam kuali. Tumis bahan hiris halus, serai, halba campur, daun kari dan biji sawi.
  3. Setelah bahan tumis layu dan terbit aroma, masukkan serbuk kari. Perlahankan api dapur.
  4. Untuk menghalang tumisan terlalu kering, masukkan satu cawan air. Masak sehingga terbit minyak.
  5. Masukkan 3 cawan air lagi dan biarkan kuah mendidih dan terbit minyak sekali lagi.
  6. Seterusnya masukkan kepala ikan lausu @ landok.
  7. Biarkan seketika sehingga kepala ikan lausu @ landok masak
  8. Masukkan tomato ceri, dan perasakan dengan gula / garam / perasa pilihan.
  9. Tuangkan jus limau nipis.
  10. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
  11. Hidangkan panas dan masukkan kacang panjang goreng.


Ikan Lausu @ Landok Goreng Berempah

Terima kasih sudi singgah dapur Amie.
Jemput makan!

6 comments

  1. Melihat fotonya saja perut jadi lapar. Apalagi kalau terhidang di depan mata. Emaaak... Sedapnya.

    BalasPadam
  2. Seronokdatabg dapur Kak Amie, jumpa macam² jenis ikan :D

    BalasPadam
  3. Adui tengok masakan kakak terus saya rasa lapar

    BalasPadam
  4. Kalau singgah sini..perut kenyang pun jadi lapar

    BalasPadam
  5. Nak cobaaa yg digoreng atau kari 😍😍😍😍. Haissssh tiap liat masakan kak Amie, langsung lah selera makan naik ini 😂

    BalasPadam
  6. Macam² nama ikan sy tahu bila singgah ke blog orang LD ni, susah jugak nak menghafalnya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe