Nasi Goreng Telur

12:16 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Semenjak dua menjak ini jarang-jarang masak di dapur sendiri. Kalau masak, sentiasa berbaki samada nasi atau lauk. Encik Suami rajin simpan lebihan nasi atau lauk-pauk dalam peti sejuk. Kalau rajin, keesokan paginya kita panaskan semula lauk dan bawa bekal ke sekolah. Biasanya Encik Suami belikan kami makanan panas di warung. 

Baki nasi sejuk tadi sudah tentulah dijadikan nasi goreng. Kadang-kadang lebih dua cawan, dicampur lebihan nasi pada hari berikutnya terkumpullah sehingga tiga cawan. Oleh kerana, tiada pantang larang dan  nasi goreng boleh dinikmati pada bila-bila masa, maka Amie goreng waktu petang.

Kali ini Amie kongsikan Nasi Goreng Telur, hidangan makan petang kami pada minggu lepas. Selain Nasi Goreng Telur, Amie tambahkan keropok sebagai pelengkap.

Nasi Goreng Telur & Keropok


Resipi Nasi Goreng Telur
Bahan-bahan:
  • 3 cawan nasi putih sejuk
  • 5 batang kacang panjang - hiris nipis
  • 3 butir telur - pecahkan dan pukul ringan
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 1 labu bawang besar - cincang
  • 1 sudu kecil serbuk belacan
  • 7 tangkai cili padi - cincang
  • 3 sudu besar minyak
  • 1 sudu besar kicap masin
  • garam / perasa pilihan

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili padi serta serbuk belacan. Tolak ke tepi kuali.
  3. Tuangkan telur dan kacau-kacau sedikit sehingga masak kemudian gaulkan dengan tumisan bawang dan cili padi.
  4. Kemudian masukkan kacang panjang, disusuli dengan nasi putih sejuk.
  5. Gaul rata sehingga kacang panjang berubah warna.
  6. Tuangkan kicap masin, dan taburkan sedikit garam / perasa pilihan.
  7. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
Amie sukakan rasa rangup dan aroma segar kacang panjang. Jadi, Amie goreng nasi gunakan api besar, dan setelah kacang panjang berubah warna, terus padamkan api.

Selamat menjamu mata dengan Nasi Goreng Telur.


15 comments

  1. Semalam SA dah buat nasi goreng untuk sarapan ke office..lupa plak nak amik gambar..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasi goreng memang cukup popular di dapur sendiri dan juga di kedai makan.

      Padam
  2. Sedap tu makan nasi goreng dgn keropok. Sy pun suka jika ada kacang panjang dlm nasi goreng, tapi org berdua tu tak suka pulak.

    BalasPadam
  3. keropok tu kejap je licin bila goreng he hee
    feberet en somi mesti ada telur

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, memang keropok habis dahulu sebelum nasi!

      Padam
  4. Sedapnya nampak nasi goreng tu...
    Saya pun ada dalam 2 cawan nasi dalam peti sejuk...
    Dah plan nak masak nasi goreng telur,tapi macam bukan hari ni la..hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Secawan, dua cawan, tiga cawan terus goreng!

      Padam
  5. Saya suka nasi Dan telur goreng..Bila dimasak Gini, lagi lah love!!! Sedapnyaaa 🤩🤩

    BalasPadam
  6. Sha pun rajin buat nasi goreng telur tapi tanpa sayur.. kikiki..

    BalasPadam
  7. Saya kalo makan harus pakai kerupuk. Beda dengan suami yg tak suka kerupuk 😂. Terkadang kebiasaan saat kecil terbawa sampai besar. Krn saya selalu dimasakin kerupuk Ama mama untuk teman makan.

    Sementara suami mungkin Krn besar di eropa, sebab mertua saya dulu diplomat yg sering bertugas di luar negara, jadi memang lah tak terbiasa dengan kerupuk saat besar 🤣

    Bicara nasi sisa, kenapa yaa saya kalo masukkan nasi sisa ke dalam kulkas, esok paginya macam keriiiing sangat. Jadi ragu nak masak ulang 😅. Akhirnya tak pernah saya masukin kulkas, tapi keluarkan dari rice cooker taro di meja. Baru esok paginya masak jadi nasi goreng

    BalasPadam
  8. Sama juga kak, selalu ada lebihan nasi dan digoreng juga.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe