Nasi Goreng Perencah Mi Bandung Muar & Tart

11:29 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pagi tadi berangan atas katil, berkira-kira hendak sediakan sarapan. Rasanya, hanya ada nasi putih sejuk sahaja yang boleh dijadikan sajian pagi. Eloklah buat nasi goreng tom yam, bubuh nanas dan udang. Bingkas bangun ke dapur dan keluarkan nasi putih dari peti sejuk. Terbayang-bayang  olahan Mama Cella dengan NASI GORENG NANAS. Kemudian kumpulkan bahan perencah untuk nasi goreng. Krong krang krong kreng! Nasi goreng siap.

Tapi bukan nasi goreng tomyam sebaliknya Nasi Goreng Perencah Mi Bandung Muar!

Ceritanya, apabila terpandang sepaket Perencah Mi Bandung Muar, terlupalah perencah tom yam dan nanas nan sebiji di atas meja! Timbul pula idea untuk goreng nasi gunakan perencah mi bandung.

Huurrmmm... lain yang hendak dimasak, lain yang dihidang. Memang betul, kepala ini sudah penuh sarat dengan pelbagai muatan yang difikir. Itu pasal, lain yang dirancang lain kejadiannya! Barangkali usia semakin senja turut mempengaruhinya.

Jadinya, pagi Sabtu yang redup ini kami sarapan:

  • Nasi Goreng Perencah Mi Bandung Muar
  • Creme Brulee Tart
  • Portuguese Egg Tart

Nasi Goreng Perencah Mi Bandung Muar & Tart



Resipi Nasi Goreng Perencah Mi Bandung Muar
Bahan-bahan:
  • 3 cawan nasi putih sejuk
  • 3 sudu besar perencah Mi Bandung Muar
  • 2 papan petai - ambil isinya
  • 1/2 cawan hirisan dadu lobak merah
  • 1 cawan isi udang
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 1 labu bawang besar - cincang
  • 5 tangkai cili padi - cincang
  • 3 sudu besar minyak
  • garam / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili padi cincang. 
  3. Setelah bahan tumis terbit bau, masukkan perencah Mi Bandung Muar dan lobak merah serta udang.
  4. Kacau beberapa kali dan biarkan sehingga udang bertukar warna.
  5. Masukkan nasi putih bersama petai.
  6. Taburkan garam / perasa pilihan secukupnya.
  7. Gaul rata dan biarkan seketika.
  8. Padamkan api dapur.

Creme Brulee Tart - 2 ketul
Portuguese Egg Tart - 3 ketul

Tart lima ketul ini sebenarnya dibeli dua hari lepas tapi terlupa untuk dimakan sebab Encik Suami masukkan dalam peti sejuk. Pagi tadi panaskan dalam air fryer. Elok lagi keadaannya dan yang terlebih sedap sudah tentulah Portuguese Egg Tart berkulit rangup itu!

6 comments

  1. dua dalam satu la nasi goreng amie, nasi goreng perisa mee bandung hehe :)

    BalasPadam
  2. tetap terbaik ni kak👍👍👍

    BalasPadam
  3. Malam2 lihat ini, lapar langsung saya kak 🤣. Masih lama pula pagi.. jadi nak bikin nasi goreng utk pagi nanti 😄

    BalasPadam
  4. Kalau masakan cikgu amie sentiasa menggoda

    BalasPadam
  5. uishhh.. ada petai lah.. sedap ni!

    BalasPadam
  6. oh tak pernah tau kalau pes mee bandung boleh dijadikan rencah nasi goreng. Versatile sungguh chef amie

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe