Sanah Helwah Permata Hati : Abang Farid

8:26 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
30 September 2023 merupakan hari ulang tahun Abang Farid yang ke-28!
Rasanya seperti kelmarin melihat arwah nendanya mendukung Abang Farid keluar dari hospital dan dibawa pulang ke kampung! Masih terkenang rasa ajaib melihat tubuh kecil seberat 2.75kg, dengan mata bulat bersinar merenung mata kita! Dan itulah, permata hati sulung yang lahir setelah melalui saat getir alahan ketika usia kehamilan mencecah bulan kedua, dan kita seperti kain buruk tidak bermaya selama tiga bulan lamanya. Alhamdulillah, kelahirannya sangat dipermudahkan. 

Peppermint Chocolate Cake

Petang kelmarin Encik Suami ajak ke kampung untuk minum petang bersama keluarganya. Katanya, bawalah kek ulang tahun Abang Farid ke kampung. Kita pun sediakanlah apa yang ada untuk dijadikan juadah minum petang. Sempat masak pengat pisang ditambah butiran candil, jagung krim dan sagu biji. Ada ubi kayu, Amie rebus dan bawa juga ke kampung dan tidak lupa sambal tomatonya sekali.

Sambal Tomato & Ubi Kayu Rebus


Rupanya ramai peminat ubi rebus!

Pengat Pisang & Candil

Kuih Raja Musa & Sambal Telur 


Di kampung, banyak kuih-muih tersedia seperti kuih terang bulan, apam pisang, kuih raja musa dan juga minuman teh panas.


Encik Suami membuat video call dengan Abang Farid, Fuad dan Fairuz. Seperti sebelumnya, Firdaus tukang tiup lilin dan potong kek, sambil anak-anak buah menyanyi beramai-ramai.

Buat Abang Farid, semoga sentiasa sihat, hidup rukun damai bersama isteri kesayangan dan terus bersemangat untuk meneruskan kerja-kerja penyelidikan Ph.Dnya. In syaa Allah.




14 comments

  1. Walaupun orangnya jauh di mata namun tetap dekat di hati dan dirai.

    Selamat hari lahir, Abg Farid.

    BalasPadam
  2. HBD Abang Farid.,...pengat pisang itu mungkin di sini kolak pisang ya kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih ucapannya.
      Betul, di sana kolak, di sini pengat. Emak saya panggil kolek.

      Padam
  3. happy belated birthday abg farid... wpn tuan punya bday x de tp mknn semuanya sedap2 belakaπŸ‘πŸ‘

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih ucapannya.
      Alhamdulillah, makanan kampung-kampung saja.

      Padam
  4. Happy belated birthday Abang Farid..semoga dikurniakan kejayaan cemerlang dan dimudahkan urusan dalam PhD...
    Untuk Kakak Aseeyah juga semoga dirahmati Allah selalu

    BalasPadam
  5. Kue kuenya mengundang selera sangat 🀀. Ubi rebus tuh memang sedap, tapi saya penasaran rasa sambal tomatnya, Krn berwarna gelap. Tapi ttp terlihat tempting.

    Selamat ulang tahun Abang Farid. Dipanjangkan usia, diberkahi hidupnya πŸ™

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sambal tomato itu nampak gelap sebab saya sentiasa hangatkan, dan penggunaan bawang merah yang banyak serta gula melaka menjadikan sambal bertukar warna menjadi lebih gelap dari warna asal.

      Padam
  6. Selamat Hari Lahir Abang Farid.
    Semoga sihat2 selalu dan Allah permudahkan jalan PHDnya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe