Ikan Liking Goreng Yang Sangat Sedap!

9:15 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Asyik cerita tentang nasi arab saja, marilah kita ubah selera cerita ikan kering atau ikan masin pula. Teringin sangat nak makan ikan liking. Balik kerja, terus masuk dapur. Angkat periuk, sukat beras dan masak nasi. Nasi sudah tanak dan wap yang keluar disertai dengan aroma daun pandan. Perut semakin berkeroncong!

Sudah terbayang-bayang sepinggan nasi panas berlauk ikan liking goreng. Lauk itu sahaja. Tidak ada lauk lain!

Ketika ikan liking digoreng, semerbak aromanya menambah rasa lapar. Tambahkan hirisan bawang besar dan cili merah, campakkan beberapa tangkai cili padi. Angkat dan toskan. Ada beberapa biji limau kasturi yang hampir layu. Perahkan jusnya, dan terus hidang. Oh, terpandang beberapa labu bawang putih jeruk pula. Bubuh sajalah dalam pinggan ikan liking goreng.
Ikan Liking Goreng


Ikan Liking dari Pasar Besar Kota Belud


Ikan Liking Goreng



Kalau inginkan rasa lebih pedas, picit saja cili padi.
Tak ingat berapa kali menambah nasi dalam pinggan!
Oh, ikan liking!
Kenapalah engkau sedap sangat?





19 comments

  1. Teringin nak mencuba makan. Pertama kali tau nama ikan Liking.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya biasa dengar tapi pertama kali beli waktu jalan-jalan ke Kota Belud. Macam ikan masin jeruk.Memang berbaloi walaupun agak mahal. Sedap!

      Padam
  2. Balasan
    1. Biasanya kalau sedap memang saya akan kata sedap heheheheee.

      Padam
  3. Kak amie....tekak orang sakit tengok nampak sedap la...nak cari kat Shopee la kalau ada...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada di Shope tu SA. Cuba beli, nanti bukan SA saja yang suka rasanya, bau aromanya pun sudah jatuh cinta.

      Padam
  4. haaaa... sy takut... takut periuk nasi bocor!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takpe SK. Marilah kita sama-sama kasi periuk nasi tu bocor!

      Padam
  5. Confirm makan bertambah -tambah kalau gini gayanya :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul PH. Penangan ikan liking memang bahaya.

      Padam
  6. macam tak pernah saya makan ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba sekali ciksun. Nanti akan makan berkali-kali hihihiii.

      Padam
  7. wah..berapa kali tambah tu? menu simple tapi sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tambah sikit... tambah sikit... tambah sikit lagi hihihiii.

      Padam
  8. ikan liking 1st time dgr..menarik tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. entry saya harini psl ikan liking...1st time dpt merasa

      Padam
  9. Ikan jeriuk ya? Macam pekasam.
    Tiba-tiba teringin juga.

    BalasPadam
  10. Ingatkan bumbung ja licking🤭
    Tapi ikan tu nampak sedap la dengan cili padi tu

    BalasPadam
  11. Masakan ringkas beginilah bertambah selera makan. Menambah nasi tak cukup sepinggan. hehe...Cantik pulak tengok bawang putih jeruk tu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe