Makan Sate di Kampung Khamis

5:17 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Perut rasa lapar sangat! Padahal seawal pukul 6:15 pagi sudah isi perut dengan nasi kuning. Kelas bermula pukul 6:45 pagi sehingga tengah hari. Barangkali banyak gunakan tenaga sewaktu latih tubi di kelas, jadi tenaga pun berkurangan. 

Setelah turunkan Firdaus di sekolah agama, kami singgah makan di Warung Keluarga Haji Khamis, yang terletak di jalan masuk sekolah tadi. Kami memesan lima cucuk sate, 5 cucuk tongkeng ayam, dua keping sayap panggang dan dua cucuk fish ball serta minum kopi Tenom panas.

Sepinggan sate campur tongeng ayam, fish ball dan sayap makan berdua dengan Encik Suami.


Pagi tadi Encik Suami tunaikan nafkah zahir dengan belikan kita nasi kuning lauk sambal ikan tuna dan telur rebus. Selalunya kalau bawa bekal (Encik Suami belikan) bihun goreng dan peha ayam goreng, Amie makan separuh sebelum masuk kelas, dan makan separuh lagi hingga habis pada waktu rehat. Hari ini habis sekali harung tak tinggal baki nasi kuning di awal pagi. Hendak ke kantin? Minta ampun... tak mahu cerita!

Segelas Kopi Tenom.

Sayap ayam panggang harga RM3.00 seketul. Teringat dulu harganya hanya RM1.00, kemudian nasik RM1.20. Naik lagi jadi RM1.60. Naik dan naik dan naik, sekarang RM3.00 seketul! Tak apalah. Faham juga harga bahan makanan mentah sekarang ini naik mencanak-canak tak terkawal. Lagi pun makanan di sini sedap. Makan sate tak perlu celup kuah kacang, sebab sate sudah cukup rasa, cukup bumbu. Lebih sedap makan  begitu saja tanpa kuah.

Eh, kenyang hanya makan pangang-panggangan sepinggan berdua!

Bungkuskan sate untuk Firdaus!
Balik sekolah nanti tentu suka sangat budak kecil itu sebab sate menunggu dia!


8 comments

  1. Tengok orang makan tongkeng ayam tu teringin juga, tapi itulah bila nak beli takde geng pula nak makan :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena ada geng baru syok makan tongkeng ayam kan PH.

      Padam
  2. Sedapnya sate....
    Eh,awalnya start kelas kat sana...anak-anak di Malaya ni 6 45 ramai yang baru bangun tidur agaknya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pukul 5:50 pagi, matahari sudah memancarkan sinarnya ke seluruh alam LD. Waktu ini kami dalam perjalanan ke sekolah, dan kedengaranlah azan dari radio Klasik Nasional. Firdaus selalu kata, sekarang waktu syuruk.

      Padam
  3. Awalnya mula kelas kak. Memang itu waktu mula kelas ke disana? Anak2 ammi pkl 7 baru keluar rumah

    BalasPadam
  4. Melihat satenya, saya jadi ingat sate ratu, yg sama2 sate merah di jogjakarta. Rasa sate dah berbumbu jadi tak payah pakai saus. ❤️. Sedaaap memang.

    BalasPadam
  5. Sedap pulak nengok sate pagi2 ni.
    Kat sini kena tunggu petang/malam baru dapat makan.

    BalasPadam
  6. Nampak menyelerakan semuanya ni, Kak Amie. Kalau dapat semua ni pagi², tentu lebih gagah menoreh nanti.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe