Ikan Batu Masak Kari Tanpa Santan

5:59 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Seperti biasa, petang-petang begini memang sedang menunggu Encik Suami dan Firdaus pulang dari sekolah agama. Dan semestinya sudah siap masak nasi untuk makan malam kami sebelum masuk waktu maghrib. Pada mulanya Amie hendak masak kari kepala ikan batu dan goreng sekeping isi ikan batu untuk Firdaus. Kemudian Amie ubah fikiran kerana minggu lepas, Amie masak kari kepala ikan lausu @ landuk dan gorengkan isinya tetapi Firdaus ambil lauk ikan masak kari pula! Jadi, petang ini Amie hanya masak kari saja, sekeping bahagian kepala dan sekeping bahagian isi dan dipotong kepada beberapa bahagian.

Oleh kerana kami beli ikan yang sudah siap dibersihkan dan dipotong, jadi tak dapatlah hendak kongsikan rupa ikan batu. Ikan batu ini ada yang bersaiz sederhana dan saiz besar. Seperti biasa, Amie tambahkan sayur seperi kacang panjang dan terung yang digoreng terlebih dahulu. Amie tidak bubuh asam jawa atau asam keping dalam masakan, sebaliknya Amie perahkan jus limau nipis sebagai sentuhan akhir proses memasak.

Ikan Batu Masak Kari Tanpa Santan


Resipi Ikan Batu Masak Kari Tanpa Santan
Bahan-bahan:
  • 1 keping bahagian kepala ikan batu + 1 keping bahagian isi - potong ikut saiz yang sukai - cuci bersih - toskan
  • 3 batang kacang panjang - potong sepanjang 5 cm
  • 1 biji terung - potong 2 dan belah 4
  • 7 biji tomato ceri - belah tak putus
  • 1 pelepah daun kari - lurutkan
  • 1 batang serai - ketuk
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • 5 sudu besar serbuk kari ikan 888
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 3 cawan air
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 3/4 cawan minyak
  • 2 sudu besar jus limau nipis
Bahan hiris halus:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 2 cm halia

Cara memasak:
  1. Kacang panjang digoreng hingga layu. Angkat dan toskan.
  2. kemudian goreng terung hingga layu. Angkat dan toskan.
  3. Tinggalkan 3/4 cawan minyak gorengan kacang panjang di dalam kuali. Tumis bahan hiris halus, serai, halba campur, daun kari dan biji sawi.
  4. Setelah bahan tumis layu dan terbit aroma, masukkan serbuk kari. Perlahankan api dapur.
  5. Untuk menghalang tumisan terlalu kering, masukkan satu cawan air. Masak sehingga terbit minyak.
  6. Masukkan 2 cawan air lagi dan biarkan kuah mendidih dan terbit minyak sekali lagi.
  7. Seterusnya masukkan kepala dan isi ikan batu.
  8. Biarkan seketika sehingga kepala ikan masak.
  9. Masukkan tomato ceri, dan perasakan dengan gula / garam / perasa pilihan.
  10. Tuangkan jus limau nipis.
  11. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
  12. Hidangkan panas dan masukkan kacang panjang goreng serta terung goreng.

Jemput makan!


Kalau makan kari ikan di Sabah Tea Restaurant, selalunya ditambah aksesori kacang panjang atau kacang buncis goreng dan terung goreng. Jadi, cubalah ikut-ikut gaya masakan kari ikan di sana.

9 comments

  1. Nak cubalah cara masak kari style Kak Amie ni...sy biasanya guna air asam jawa utk kari ikan dan sayurnya pun tidak digoreng dulu... terus campak dalam periuk 🤭

    BalasPadam
  2. Walau tak kenal ikan batu tapi dah terasa sedapnya ..
    Lagi pulak ada kacang panjang dan terung goreng .
    Blog cikgu memang dah jadi Kamus Ikan untuk Adah rujuk nama-nama ikan

    BalasPadam
  3. Masak macam ni jimat masa kan Kak Amie. Tak payah masak lauk sayur sbb dah ada sayur dalam kari ni.

    BalasPadam
  4. sedapnya, saya pn kalau masak tak letak santan kak

    BalasPadam
  5. Menyelerakan betul masakan kak Amie. Ohh macam tu, senanglah dicampur sekali sayur. Sekali masak gitu.

    BalasPadam
  6. Ini bahan2ny saya banyak baru dengar 😅. Jadi rasa susah nak buat. Halba, biji sawi, semacam jarang ada di pasar sini 😁.

    Tapi kalo lihat bentuknya saya dah yakin lah ini sesuai selera saya kak 😍😍😍

    BalasPadam
  7. Dah lama x buat kari tanpa santan..kena buat semula ni since Mak Pah x leh makan santan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe