Sambal Tomato

8:18 PTG

Tak habis-habis kongsi Sambal Tomato!
Asyik Sambal Tomato saja.... ahaks! Tapi kali ini Amie bawa paparan Sambal Tomato dengan membawa jawapan kepada beberapa pertanyaan rakan-rakan blogger.  Ada sekali Amie kongsikan Sambal Tomato san salah satu bahannya ialah buah keras.  Rasanya Amie tak sempat jawab pertanyaan tersebut dalam ruangan komen.  Jadi, Amie jawablah dalam entri kali ini.

Dahulu buah keras banyak digunakan dalam masakan orang kampung kami. Namun begitu, lama-kelamaan penggunaannya semakin berkurangan. Entah mengapa, Amie pun tidak tahu. Begitu juga dengan penggunaan pelbagai rempah dalam masakan 'semur' ayam atau semur ikan. Semur ialah masakan berkicap. Orang sekarang panggil masak kicap sahaja. Dahulu bagi kami masakan semur itu sangatlah sedap terutama semur ayam yang dihidangkan sewaktu hari raya. Memang agak bezalah juga cara masakan semur orang dulu-dulu dengan masakan semur orang sekarang. 

Berbalik dengan cerita buah keras tadi, salah satu kegunaannya ialah sebagai pemekat kuah. Misalnya kuah soto, atau kuah sup mi atau bihun. Tidaklah kuah itu cair sangat. Begitulah antara ceritanya.

Dulu-dulu, orang yang tak lebat bulu kening akan bakar buah keras sehingga keluar minyak. Minyak buah keras itu kemudiannya disapu pada bahagian bulu kening. Kononnya bulu kening akan tumbuh lebat. Entah betul entah tidak, tak tahulah sejauh mana kebenarannya.

Eh! Cerita bulu kening pulak dah!

Buah keras juga boleh dtambah sebagai salah satu bahan masakan rendang, kari, masak merah, sambal dan sebagainya. Dengar ceritanya, masakan akan menjadi lebih lemak. 

Kenapa Amie tambahkan buah keras dalam Sambal Tomato? Selain rasanya yang lebih lemak, buah keras juga berfungsi mempercepatkan masakan sambal dengan cara memekatkan masakan! Memang cepatlah sambal menjadi pekat kalau Amie bubuh buah keras.

Wokey! Adakah Amie sudah menjawab soalan rakan-rakan?

Sebenarnya Amie pun tak tahu sangat segala fungsi dan manfaat buah keras dalam masakan. Tidak ada rasa atau bau tertentu yang dapat diterangkan apabila ada buah keras dalam masakan. 

Sambal Tomato


Inilah antara bahan yang Amie gunakan untuk menghasilkan Sambal Tomato. Kalau tak suka belacan, boleh gantikan udang kering atau ikan bilis. Kalau tak mahu ketiga-tiganya, masak sajalah cili denga n tomato dan bawang.


Kali ini Amie gunakan tomato biasa. Selalunya Amie gunakan tomato kampung. Jika buah tomato kurang 'masam' bolehlah tambah asam jawa atau asam keping.


Boleh lebihkan bawang terutamanya bawang merah atau bawang besar untuk timbulkan rasa manis semula jadi.

Kalau takut rasa pedas sangat, boleh gantikan separuh cili padi dengan cili merah atau kurangkan jumlah cili padi.


Inilah buah keras yang Amie gunakan dalam masakan Sambal Tomato. Kena kisar bersama bahan lain, dan bukannya bubuh bulat-bulat begitu sebab ia keras. Kalau sudah dikisar dan diolah bersama masakan sudah tentulah rasa lemaknya bercampur dalam masakan.

Bahan-bahan:
  • 3/4 cawan minyak
  • 3/4 cawan gula Melaka parut
  • 2 keping asam gelugur
  • garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan kisar:
  • 200 gram cili padi
  • 600 gram tomato - potong dadu
  • 7 biji buah keras
  • 10 gram belacan
  • 7 ulas bawang putih
  • 10 biji bawang merah
  • 2 labu bawang besar
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit aroma.
  2. Masukkan gula Melaka parut dan asam gelugur.
  3. Biarkan masak sehingga mendidih seketika.
  4. Perlahankan api dapur, dan kacau sekali-sekala supaya tidak hangus di bahagian bawahnya.
  5. Setelah bahan tumisan terbit minyak, perasakan dengan garam / perasa pilihan.
  6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Ini Sambal Tomato yang baharu sahaja masak. Tak sabar nak makan!


Ini pula Sambal Tomato yang telah beberapa kali dipanaskan. Sewaktu entri ini ditulis, Sambal Tomato sudah wassalam... pinjam perkataan orang Tanah Jauhar yerk! Ada masa esok nak buat sambal tomato gunakan cili padi dan tomatokampung yang dibeli di Kunak hari Ahad lepas. 

Tiba-tiba teringat Bonda!
Bonda suka makan sambal tomato hasil air tangan kita.
Doakan semoga satu hari nanti kita dapat balik kampung. 

18 comments

  1. Oh ada letak buah keras dalam sambal tomato.
    Tahu kalau buat asam pedas letak juga buah keras untuk pekatkan kuah.

    BalasPadam
  2. Sangat menyelerakan, sambal pekat memang sedap tambahan bertomato. Keliru juga buah keras dengan biji buah pala..

    BalasPadam
  3. Ada org yg jual nasi lemak kt sini letak buah keras dlm sambal ikan bilis

    BalasPadam
  4. Selain untuk masakan, buah keras digunakan untuk melebatkan rambut

    BalasPadam
  5. nampak sedap , buah tomato peganti kepada asam jawa

    BalasPadam
  6. sedap ni amie. nanti nak try resepi ni

    BalasPadam
  7. Boleh try nanti bila buat sambal tomato bubuh buah keras.. Biasanya letak dalam sambal kacang je untuk bagi lemak.

    BalasPadam
  8. sedapnya kak, tengok bahan-bahan dan rupa pun dah tahu mesti sedap...

    BalasPadam
  9. Dulu-dulu punya resipi sambal tumis harus ada buah keras sebagai bahan gilingan bersama sambal.Saya masih ingat dalam subject SRT,sambal tumis memang kena guna buah keras.Cikgu SRT beli whole cendle nut...Jenuh kami bungkus dengan kain & ketuk dengan lesung batu nak ambil isinya.Kulitnya keras macam batu.Patutlah dinamakan buah keras🤣

    BalasPadam
  10. ammi sentiasa ada je stok buat keras kat dapur..

    bab buah keras utk hitamkan kening..ye mungkin betul. sbb arwah mama memang ikut petua nenek ammi dan alhamdulillah..kening kami adik beradik elok terletak. cantik takyah nak trim bagai

    BalasPadam
  11. belum pernah cuba tambah buah keras dalam masakan. smabal tomato ni memang bintang popular kat blog kak Amie kan. hehe

    BalasPadam
  12. kalau buah keras tu boleh melebatkan kening dan rambut bak kata wak warisan petani, mungkin bole gunakan untuk melebatkan jambang... teringin nak jambang yg lebat, baru nampak kacak dan tampan

    BalasPadam
  13. Ohhhh,sedap ye kak kalau letak buah keras dalam sambal...erm..menarik ni..boleh cuba

    BalasPadam
  14. Ohh macam tu fungsi buah keras ni ye. Untuk pekatkan sambal. Macam spesis kekacang sebab berlemak seperti kata kak Amie. Tak tahu pulak petua lebatkan kening guna minyak buah keras. Buah keras ni tak pernah ada kat dapur saya Kak Amie. Tak tahu nak masak apa campur buah keras. Nanti bolehlah beli dan cuba masukkan dalam masakan yang sesuai. Terima kasih share kak Amie :)

    BalasPadam
  15. Dah byk kali nmpk sambal akk ni. Tp bla dapat tomato x penah nk igt buat sambal ni hehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe