Bebek @ Itik Masak Ross

1:35 PTG

Amie sering keliru dengan istilah roast yang selalu disebut-sebut oleh orang kampung Encik Suami.  Yang Amie faham roast bermaksud panggang. Selalulah Amie dengar orang kampung Encik Suami berkata : Masak daging roast. Masak ayam roast. Masak bebek roast. Masak sotong roast. Kesemua bahan yang Amie sebutkan itu sama ada direbus, kemudian digoreng atau dipanggang tetap dipanggil masak roast!

Sewaktu kenduri-kendara di kampung, sebuku daging direbus sehingga empuk. Kemudian dihiris nipis lalu dihidangkan atau diletak di atas nasi berkat. Mereka panggil daging masak roast. Seekor itik direbus hingga empuk, kemudian dilumur dengan lada putih tumbuk serta bahan perasa dan seterusnya digoreng. Itu pun mereka panggil roast. Sotong saiz besar, direbus bersama lada putih hingga kering airnya, itu juga dinamakan sotong masak roast!

Roast?

Orang-orang Cocos suka menamakan sesuatu makanan menggunakan nama orang yang menggemarinya. Misalnya kuih rempeyek di gemari oleh Nek Katek. Jadi nama kuih itu kuih Nek Katek. Seseorang yang bernama Nek Daim suka makan ikan temparing. Ikan temparing hilang digantikan dengan nama ikan Nek Daim.

Apa cerita dengan masak roast?

Menurut MIL dan FIL, tuan tanah Kepulauan Cocos-Keeling yang terdiri daripada keluarga John Clunies-Ross yang berasal dari Scotland sukakan makanan berasaskan daging yang direbus terlebih dahulu sebelum menikmatinya. Cara merebusnya pula dengan menggunakan api yang sederhana sahaja. Selain itu, selepas direbus empuk adakalanya bahan yang terdiri daripada daging, itik atau ayam akan digoreng atau dipanggang. Lebihan air rebusan yang pekat dan berminyak dijadikan sos.

Oh, rupanya masak Ross! Bukanya roast!
Ross bukannya roast!

Bebek Masak Ross


Jom kita belajar resipi Bebek  (Itik) Masak Ross. Bahan yang Amie gunakan ikut pilihan Amie sendiri, Itik yang Amie rebus mengeluarkan minyak yang agak banyak. Jadi sewaktu menghidang Bebek Masak Ross, Amie tapis minyak tersebut. Amie tambahkan sos tiram ketika kuah dari air rebusan menjadi pekat.

Bahan-bahan:

  • setengah ekor bebek @ itik yang sudah dibersihkan
  • 2 liter air
  • 3 ulas bawang putih - belah 2
  • 1 labu bawang besar - belah 6
  • 1 sudu kecil lada putih - tumbuk - boleh tambah jika suka lebih pedas
  • 2 sudu besar sos tiram
  • garam / perasa pilihan secukupnya
Cara memasak:
  1. Rebus itik @ bebek menggunakan api besar sehingga mendidih.
  2. Masukkan bawang putih, bawang besar dan lada putih.
  3. Perlahankan api dapur dan biarkan itik masak empuk serta bawang menjadi hancur.
  4. Kemudian tuangkan sos tiram, garam / perasa pilihan secukupnya.
  5. Setelah kuah hampir kering (pekat) padamkan api dapur.
  6. Keluarkan itik @ bebek dan hiris ikut citarasa.
  7. Tapi minyak, dan ambil kuah untuk dijadikan sos dan tuangkan ke atas hirisan itik @ bebek.
Sekian.
Cerita tentang Bebek @ Itik Masak Ross.


29 comments

  1. nampak macam hidangan restoren dah kak amie!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Syaz.
      Suka-suka deko untuk terapi minda.

      Padam
  2. sekali dengar macam roast kan..
    tak pernah lagi makan itik..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah pasal... memang keliru dengarnya sebab hasil masakan berbeza-beza pula.

      Padam
  3. Berbagai nama masakan, Macam dipanggang, nampak sedap berjus..

    BalasPadam
  4. Oh, jadi yg betulnya nama orang yg gemar masakan tu, hahaha. Teringat dulu, popular, karipap bakar. Kita pun pelik sebab nampak karipap tu digoreng. Rupanya tuan kedai tu nama Bakar, hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahha cerita bakar ni saya pun tertipu. Teruja nak rasa cendol bakar bila balik kampung. Rupanya nama tuan punya warung cendol tu Bakar.

      Padam
  5. Ooo nama orang rupanya..Saya pula ingatkan nama bunga 🌹
    Tapi itik tu nampak menarikacam itik Peking yang selalu dijual tepi jalan oleh orang2 Cina...sekarang dah ada juga versi halal.teringin nak cuba

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap tu itik Peking. Ada teknik masakannya yang tersendiri. Jangan lepaskan peluang untuk cuba kalau dah jumpa yang halal.

      Padam
  6. suka sgt itik, tapi x pandai nak masak. pandai makan je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apa. Kalau ada itik siap masak boleh dibeli, baik beli saja. Boleh terus makan hahahaha.

      Padam
  7. Ooh..gitu sejarah masak Ross 😄

    Nampak macam dipanggang pulak rupa itik masak Ross tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan... mungkin sebab direbus hingga airnya hampir kering, jadi nampak macam dipanggang pula.

      Padam
  8. Daging itik agak kenyal.. suka makan tapi tak pernah masak sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya masak sendiri pun sebab tuntut ilmu dari keluarga Encik Suami. Kalau tidak, memang saya tak pandai masak itik.

      Padam
  9. Ross...roast...hampir sangat bunyi sebutannya...akak tak pernah mkn lgbitik masak ross...biasa mkn itik msk kari

    BalasPadam
    Balasan
    1. Keliru dengan sebutan roast...ross.
      Tapi itulah keunikannya.

      Padam
  10. Cantik betul rupa bebek akak tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sayang pulak nak makan kan Dana hahahahaa.

      Padam
  11. Dia punya presentation dah macam hotel style dah ni....terliur SA

    BalasPadam
    Balasan

    1. Tak dapat jadi chef hotel, jadilah chef di dapur sendiri hihihiii.

      Padam
  12. Ohh macam tu ceritanya. Untung ada menu nama kita. Ingatkan roast rupanya ross. Hihi..Macam sedap juga cara penyediaan rebus dulu lepas tu baru dipanggang. Isi dalamnya dah tentu masak dan lembut, luaran pulak garing garing. Sedap tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Inilah salah satu hidangan kegemaran orang Cocos.
      Kak Amie lihat belah keluarga Encik Suami akan ambil dahulu hidangan itik [kalau ada] berbanding lauk-pauk lain.

      Padam
  13. Oalaaah jadi maksudnya Ross lah :D.

    Sayapun tahunya roast itu dipanggang . Plating dari bebek nya nampak sedaaap sangat kak Amie :). Sayapun suka bebek. Tapi selama ini tak pernah buat sendiri hidangan dari bebek, prefer beli. Daripada gagal mubazir kan, sayang bebeknya 😅

    BalasPadam
  14. owh... saya ingatkan masak ROSE... ade letak air mawar ke ape...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe