Sambal Ikan Tin Dengan Petai

10:02 PG

Selamat pagi semua.
Moga sihat-sihat sahaja.
Masak lauk apa untuk hidangan keluarga tengahari ini? Amie belum masuk dapur lagi. Amie paparkan menu Sambal Ikan Tin Dengan Petai, masakan kelmarin. Seperti biasa Amie gunakan SAMBAL TOMATO yang memang sudah sedia ada dalam simpanan. Ikan tin pula Amie gunakan Smiling Fish Fried Makerels In Chili Sauce.

Sambal Ikan Tin Dengan Petai


Bahan-bahan:

  • 1 tin kecil Smiling Fish Fried Makerels In Chili Sauce.
  • 1 cawan SAMBAL TOMATO 
  • 1 cawan isi petai
  • 7 biji cili padi minyak
  • 1/2 labu bawang besar cincang
  • 2 sudu besar minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar hingga layu.
  2. Masukkan SAMBAL TOMATO . 
  3. Tumis seketika, dan kemudian masukkan ikan tin bersama sosnya, diikuti dengan petai dan cili padi minyak.
  4. Masak sehingga kuah menjadi pekat, kemudian perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan sekiranya perlu.

Sambal Ikan Tin Dengan Petai

15 comments

  1. Mengancam betul sambal ikan tin dgn petai pepagi hari ni.

    BalasPadam
  2. Balik kerja ni, nak masak sardin jugaklah, terliur menengoknya, Kak Amie sayang.. memang suka buat orang tergoda

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dalam kesuntukan waktu memasak, ikan tin sajalah dapat membantu untuk dijadikan lauk kelmarin. Menambah nasi juga tu hihihiii.

      Padam
  3. mesti sedap ni kak oi, dengan petai pulak memang boleh bertambah makan ni

    BalasPadam
  4. Aduhai...murung tekak tak dapat tumpang jamah petai tuh...Nampak sedap banget...!

    BalasPadam
  5. Geramnya tengok petai dengan sambal tu! Terliur saya dibuatnya.

    BalasPadam
  6. sedap jugak sekali sekala makan macam ni..

    BalasPadam
  7. Warna merahnya menggugat perasaan. Guna ikan mackerels buat sambal memang ulang-ulang makan.

    BalasPadam
  8. saya ingat ikan tin tu apa lah tadi. adoi, sedapnya kak Amie. terlur, nasib baik dah lunch

    BalasPadam
  9. Petai tu seolah2 memanggil2 utk makan Amie.. kalau berdiet kelaut la jawabnya..

    BalasPadam
  10. dapnya..ayu kalu masak sambal sardin..kena ngan nasi panas...ons ajer.

    BalasPadam
  11. Tengok gambar ni tiba- tiba perut SA berbunyi lapar sampai kawan sebelah dengar...hahahah....aduhaiii

    BalasPadam
  12. Sedapnya ikan tin sambal petai Kak Amie. Ada lauk ni je pun dah cukup membuka selera dah.

    BalasPadam
  13. Org x mkn petai ni tgk je laaa hahaha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe