WW : Salak

9:59 PG

 


19 comments

  1. Saya suka..
    Kalau kat kampung ada beberapa lagi keluarga salak iaitu Buah Kumbar dan Buah Kelubi.Pokok sama..buah hampir sama tapi rasa ada perbezaan.

    BalasPadam
  2. salak yg original ammi tak pernah makan..kalau yg jeruk tu adalah juga makan

    BalasPadam
  3. Hehe langsung tiada perkataan.

    BalasPadam
  4. Yang jeruk pernah makan, unik kulitnya..

    BalasPadam
  5. suka buah salak...paling fav kalo dpt yg jeruk..aritu ada juga MIL dpt kiriman dr kebun di kampung..sekotak buah salak..yummy

    BalasPadam
  6. Sedap buah salak ni. Sedap makan fresh atau dibuat jeruk. Pernah makan fresh petik dari rumah sedara, dapat yang manis tu sedaplah. Tapi ada kelat kelat sikit pun sedap jugak :)

    BalasPadam
  7. dulu selalu dapat..layan gak ni.. dah lama tak makan.

    BalasPadam
  8. Dah lama tak makan buah salak. Tak jumpa pulak. Tapi biasanya makan pun sebab orang kasi.

    BalasPadam
  9. sedappnya, sy suka salak. tapi lg suka yg kampung yg masam2 manis tu

    BalasPadam
  10. Rumah ayah kt kampung sekeliling rumah ada beratus2 pokok2 salak,benih dari Indon,salak madu..kalau kupas kulitnya,simpan dlm petais lg manis dan ranggup Amie

    BalasPadam
  11. kulit mcm kulit ular.. bijinya pun unik..keras, dlu selalu main dengan biji getah

    BalasPadam
  12. sibuk ya, Kak Amie?

    Sy suka salak, tapi bukan suka makan banyak, kalau yg kelat tu, awal2 sy tolak, hihi

    BalasPadam
  13. sedapnya suka makan yang rasa kelat-kelat manis tu

    BalasPadam
  14. tak pernah rasa..mcm mana ya rasanya kak ammie..

    BalasPadam
  15. Masa duduk tengganu dulu selalu jumpa buah ni

    BalasPadam
  16. Saya kenal buah salak ni masa duduk asrama dulu. Ayah room mate saya tu dia bawa feri dari Melaka ke Dumai. Setiap kali balik dari Dumai dia mesti bawa balik salak. Lepas tu room mate saya ni jual laa buah salak kat kitorang. Ms tu murah sgt. Sekilo dia jual RM3 je

    BalasPadam
  17. lepas kupas kulitnya suka bau dia yang harum tu kak...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe