Bihun Goreng Dengan Daging

8:14 PG

Selamat berhujung minggu.
Apa agaknya rancangan aktiviti sepanjang hari ini?
Sebelum memulakan apa-apa aktiviti fizikal, mari kita alas perut terlebih dahulu.

Nampaknya Amie tidak ada menu lain selain bihun goreng. Kelmarin sarapan bihun goreng. Hari ini pun sarapan bihun goreng juga. Bezanya kelmarin bihun goreng dengan udang, hari ini Bihun Goreng Dengan Daging pula.

Kawan-kawan sarapan apa ya?


Bihun Goreng Dengan Daging


Firdaus akan kuis-kuis cebisan daging dan letak di tepi piring. Jadi, kita yang memahami sangat selera budak kecil ini, kita pun siap-siap gorengkan sayapayam salut tepung Bestari. Encik Suami pula sudah berpesan minta renihkan kopi. Jadi sambil goreng sayap ayam, Amie renih serbuk Kopi Cap Kuda Terbang kiriman Pak Herman dari Padang. Amie renih bersama beberapa ketul gula batu. 


Bahan-bahan:
  • 1 paket bihun - rendam hingga lembut - toskan
  • 1 cawan hirisan tipis daging
  • 1 cawan hirisan lobak merah
  • 1 pokok sawi - potong ikut citarasa
  • 2 kuntum cendawan shiitake kering - rendam hingga kembang - toskan - hiris tipis
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 1 labu bawang besar - cincang
  • 1 sudu kecil lada putih - tumbuk
  • garam / gula / perasa pilihan secukupnya
  • 4 sudu besar minyak
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
  2. Kemudian masukkan daging. Goreng kacau sehingga daging berubah warna.
  3. Seterusnya masukkan lobak merah bersama cendawan shiitake. Kacau dan biarkan masak seketika.
  4. Masukkan sayur sawi diikuti dengan bihun. Gaul rata.
  5. Taburkan lada putih tumbuk, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  6. Gaul sekali lagi dan padamkan api dapur.
  7. Hidangkan bersama taburan hirisan daun bawang dan cili merah.

18 comments

  1. Sedapnyaa pagi-pagi makan mihun ni

    BalasPadam
  2. Hehe keluarga Puan Amie peminat mihun.
    Saya sarapan hotdog dan cekodok.

    BalasPadam
  3. Mihun goreng memang evergreen kan...Tak jemu2 makan.Rencah daging pula

    BalasPadam
  4. Sedapnya...hari ni SA makan cekodok kuchai dengan nasi goreng...cekodok tu cicah sambal ikan semalam...laju je menyuap...hehehe

    BalasPadam
  5. Mihun goreng memang paling sedap buat sarapan, letaklah apa saja, udang, daging, ayam, goreng dobo pun sedap dah

    BalasPadam
  6. ahah rasa nak goreng bihun juga lah

    BalasPadam
  7. kalau kat rumah mehun warna gini tak berapa laku sebab Aiyan tak suka, kalau tak warna oren merah dia tak mandang kak... tapi dana suka yang simple gini

    BalasPadam
  8. peberet ni beehoon. Ala daus ayam juga peberetnya.

    BalasPadam
  9. semalam saya tak masak ape pon, sarapan pagi makan bubur kacang yang kakak saya bagi...

    BalasPadam
  10. Macam macam versi bihun kak Amie. Semuanya menyelerakan sungguh. Hari hari bihun goreng pun tak jemu lah kalau makan. Cuma tukang masak je kadang jemu masak benda yang sama. hihi
    Semalam saya brunch terus kak Amie. masak sotong celup tepung lagi dengan sambal tempoyak kiriman mak mentua.

    BalasPadam
  11. sedap tu bihun goreng daging...kt umh ni menu bihun jrg sgt masak..slalunya mee goreng tkpun kuehtiaw goreng

    BalasPadam
  12. Sedapnya kak… sy mmg suka bihun putih cam ni. X kisah laa ada daging ke tak…hehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe