Rumah Makan Cabe Merah

2:12 PTG

Ketika sedang jalan-jalan meninjau itu ini di tingkat bawah E Walk Mall Balikpapan, mata terpandang si Cabe Merah! Sekali pandang terlihat keunikan hiasan dalamannya, kebersihannya dan kepelbagaian menu yang ditawarkan. Akhirnya dapat juga kita 'menarik' kaki Nano dan Kam untuk singgah di sini sementara Gee dan Sue ke tempat lain mencari 'swimming pool' , kalau ada.

Nampak menarikkan?
Ada lampu gasolin, lampu dalam sangkar burung serta susun atur lain yang kemas dan kelihatan santai.


Marilah kita cari tempat duduk.... walaupun sebenarnya perut sudah diisi  dengan pelbagai macam makanan sebelum ini. Nano dan Kam tak sempat habiskan buah-buahan yang dibeli dari kedai di sebelah Cabe Merah.


Salah satu daya tarikan lain yang membuatkan kaki ini ingin melangkah masuk ke Cabe Merah ialah apabila terpandang gambar menu yang ada di sini. Teringat saranan seorang rakan agar tidak lupa mencuba nasi kuning sekiranya sampai ke Balikpapan. Jadi, tidak patutlah lepaskan peluang keemasan ini. Nak juga tahu apa kelainan dan keunikan nasi kuning Balikpapan selain nasi kuning yang biasa kami makan di LD.





Kam pesan soto ayam, Nano pesan es campur, Amie pesan Nasi Rames Kuning, Tempe Mendoan dan Sate Ayam Lontong. Dah hari-hari merasa sate di gerai-gerai, kali ini ingin merasa pula sate yang dihidangkan di rumah makan.

 Sementara menunggu pesanan tiba, mari kita belek-belek menu lain yang ada di Cabe Merah.

Nampaknya banyak menu Nusantara yang disediakan di sini, dan harap lain kali jika ada kesempatan berkunjung semula, teringin nak rasa Nasi Bakar Isi Ikan Teri Komplit dan Nasi Bakar Isi Tempe & Ayam Cincang.


 Semuanya nampak menyelerakan!
Ada Sup Tulang Iga (Rusuk), Nasi Iga Bakar Madu..... adeeehhh!

 Oh!
Memang banyak menu 'mengundang' untuk datang lagi ke Cabe Merah!




 Kami tidak perlu menunggu lama menanti hidangan yang dipesan tiba di meja.

Pesanan pertama tiba ialah Tempe Mendoan.
Menurut Pak Google, mendoan berasal dari bahasa Banyumasan. Mendo bermaksud setengah matang atau lembek. Mendoan membawa erti memasak dengan minyak panas yang banyak dan cepat sehingga masakan tidak matang benar. Tempe Mendoan yang dihidangkan untuk kami ini masih panas, dan memang lembut (lembek). Kita makan cecah dengan sambal kicap.

 Tak berani makan Tempe Mendoan dengan cili padi..... heheeee!

 Soto Ayam pesanan Kam tiba kemudian, disusuli dengan es campur pesanan Nano.


Inilah Nasi Rames Kuning yang Amie nantikan. Ada sambal tempe kering, telur pindang dan juga kremesan yang menutup empal goreng. Empal goreng ialah daging lembu yang direbus, kemudian ditumbuk-tumbuk agar menjadi lembut sebelum digoreng. Memang sedap!

   Selain sambal, Nasi Rames Kuning ini turut dilengkapi dengan kerabu (urap-urapan) sayur.

Istimewanya sate yang selalu kami nikmati di Balikpapan ialah selain kuah kacangnya yang sedap, lontong yang melengkapinya itulah yang tak dapat dilupakan!

Lontong sate yang sangat lembut dan harum daun pisang! Sedap jew masuk mulut terus telan hihihiiii!

Jadi, untuk kunjungan kali pertama ke Cabe Merah, cukuplah setakat ini dahulu, dapat merasa Nasi Rames Kuning dengan pelbagai lauk, Tempe Mendoan yang sedap dan juga sate ayam dengan lontongnya yang enak. In shaa Allah ada rezeki lain boleh datang lagi ke sini.


Entri berkaitan:

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe