Sotong Sumbat Percik

8:30 PTG

Entah mengapa, malam ini jari-jemari merayap membuka folder lama. Rasa-rasanya terdapat gambar masakan yang masih tersimpan dan belum diterbitkan. Dan, tiba-tiba rasa rindu pula DSLR Nikon yang dicuri itu.... huhuhuuuuu! Walaupun kini ada pengganti baru jenama lain, namun ia masih tak sama dengan yang lama. Mudah-mudahan ada rezeki untuk memiliki DSLR Nikon pada masa akan datang.
Untuk mengubat rindu pada DSLR kesayangan, Amie kongsikan Sotong Sumbat Percik yang sememangnya sangat sedap. Teringin nak makan, tapi tak punya cukup waktu untuk menyediakan, buat masa ini....hiks! Sekarang, kalau masak pun, ambil gambar togel begitu saja tanpa aksesori dan penyeri, janji ada rupa masakan dan boleh kongsi. 

Bahan-bahan:
4 ekor sotong - bersihkan dan toskan
2 biji ubi kentang - buang kulit dan potong dadu
1/2 batang lobak merah - buang kulit dan potong bulat
1 batang leek - belah dua dan hiris halus
2 ulas bawang putih - tumbuk
10 biji lada putih - tumbuk
2 cawan santan - dikisar daripada 400 gram kelapa parut
2 batang serai - dititik 
garam / gula / perasa pilihan
lidi penyemat secukupnya

Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm kunyit hidup
1 cm halia
1 cm belacan


Cara:
1. Rebus ubi kentang bersama lobak merah hingga empuk.
2. Kemudian masukkan leek dan biarkan selama 2 minit. Angkat dan toskan.
3. Lenyek kentang bersama lobak dan leek tadi. Masukkan sekali bawang putih, lada putih, serta garam / perasa pilihan. 
4. Masukkan bahan di atas ke dalam badan sotong hingga penuh. Tutup sotong dengan bahagian kepalanya. Sematkan lidi supaya nampak kemas. 
4. Untuk kuah percik pula, masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tambahkan santan.
5. Didihkan dengan api sederhana sehingga terbit minyak.
6. Setelah pecah minyak, masukkan serai dan juga sotong sumbat.
7. Kacau rata sehingga sotong disaluti kuah. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
8. Masak selama 5 minit, dan angkat sotong tadi untuk dipindahkan ke dalam oven yang sudah dipanaskan - suhu 180'C (kalau panggang / bakar atas bara lagi lebih baik).
9. Bakar /panggang sotong selama 7 minit dan sesekali lumurkan dengan lebihan kuah di dalam periuk tadi.

Terliurlah pulak bila renung gambar lama ini....huhuhuuuu!

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe