Ikan Masak Singgang

2:49 PTG

Ikan Masak Singgang?
Memang tak tolak tepi malah terus singsing lengan! Jangan lupa sediakan nasi panas, sambal belacan dan sejenis dua ulam! Wadeeedeeeehhhhh.....!
Adapun masakan singgang ini memang sudah sebati sejak zaman kanak-kanak lagi! Dan sesungguhnya masakan singgang mempunyai pelbagai versi mengikut daerah atau negeri. Ada singgang berkuah putih, berkuah kuning, pedas, ditumis terlebih dahulu segala perencahnya, bubuh lengkuas, bubuh belacan, bubuh daun kunyit dan seumpamanya. Jadi, janganlah nak bergaduh kalau berbicara tentang masakan singgang sebab dalam Kamus Bahasa Melayu mendefinisikan singgang sebagai: masakan (ikan dan lain-lain) yang direbus dan digarami. Web DBP pula menyebut singgang : berkaitan dengan jenis masakan yang sungguh ringkas dan paling mudah.

Kebetulan Fairuz sakit tekak, tak dapat menelan makanan yang keras dan pedas, jadi Amie masakkan ikan singgang sahaja, dan makan dengan nasi putih yang sengaja masak lembik sedikit. Amie gunakan ikan buna @ ikan tudung periuk. Tak tahulah ikan apa orang Malaya sebut. Di bawah ini rupa ikan buna @ ikan tudung periuk. 

Gambar ikan ini Amie ambil dari entri yang lalu, sekadar untuk tunjuk sahaja. Rasanya ramai juga yang kenal ikan buna @ tudung periuk ini. Ada saiz kecil dan saiz besar. 

Yang Amie masak kali ini ikan buna saiz besar, lebih kurang 3.5kg seekor dan kami minta penjual ikan bersihkan sekali. Isinya lembut dan padat, dan apabila dimasak keluarlah lemaknya! Mari kita lihat lauk makan tengahari Fairuz, Ikan Masak Singgang yang simple dimple di bawah ini.

Bahan-bahan:
4 kepingan ikan buna @ tudung periuk
2 batang serai - diketuk
2 cm lengkuas - diketuk
2 biji tomato - belah dua
1 labu bawang besar - mayang kasar
3 ulas bawang putih - diketuk
2 keping asam gelugur
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 liter air
garam / perasa pilihan

Cara memasak:
1. Dalam sebuah periuk, masukkan semua bahan di atas kecuali ikan, garam / perasa pilihan dan tomato.
2. Jerang sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan dan tomato. Masak lagi selama 5 minit.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

Kuahnya nampak berminyak, yang terhasil daripada lemak ikan. Amie suka sangat makan bahagian sirip ikan yang berlemak tu....sedap!

2 comments

  1. Ikan buna br first time trbaca. Nama umum - ikan telinga gajah

    BalasPadam
  2. Bambit,
    tq info nama ikan telinga gajah,
    biasanya di Sabah, penduduk tempatan panggil dengan nama itu : buna.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe