Jom Berkenalan dengan Kue Ape

11:00 PG

Ketika membelek-belek majalah LIONMAG dalam penerbangan dari Tarakan ke Balikpapan pada 3 Februari 2019 lepas, terpandanglah beberapa  jenis kuih cemilan tradisional Indonesia. Antaranya termasuklah kue cucur, (barangkali di tempat kita dipanggil cucur Jawa / topi Mexico / penjaram), kue bugis (biasanya di Sabah memang dipanggil kuih bugis, dan di Malaya pula kita biasa dengar kuih koci), dan kuih-kuih lain yang terdapat di tempat kita seperti wajik dan kuih talam.

Tertarik pula melihat keunikan kuih nan satu ini, kelilingnya nampak crispy, dan tengah-tengahnya meninggi dengan warna hijau yang lebih terang.

Ketika menyiapkan entri ini, bertanyalah pula kepada Pak Google untuk memastikan nama kuih hijau yang comel ini. Menurut Pak Google, kuih ini dipanggil kue ape yang berasal dari Betawi. Ada pula yang mengatakan kue ape ini sama bentuknya seperti kue serabi dari Solo.

3 hari kemudian, sewaktu jalan-jalan di Balikpapan Fest 2019, terpandang kuih yang seakan-akan sama seperti yang Amie lihat dalam LIONMAG. Ada pun bahan-bahan yang digunakan untuk menyediakan adunan kue ape ini termasuklah tepung beras, tepung terigu, baking powder, garam, gula dan pes pandan.

 Gunakan kuali melengkung untuk mendapatkan bentuk kue ape yang cantik.

Setelah adunan kue ape siap (biarkan lebih kurang 1 jam), bolehlah tuangkan sedikit ke dalam kuali yang sudah dioles dengan minyak.


Tutup kue ape dengan penutup kuali, dan kecilkan api dapur.
Biarkan beberapa ketika sehingga kue ape masak, kelilingnya akan kelihatan garing.


 Bolehlah keluarkan kue ape dari kuali.

Nampak mudah bukan?


Hasilnya pun cantik, nampak garing dan sedap dinikmati ketika masih panas!

Entri berkaitan:

7 comments

  1. Macam kueh apom yang orang india selalu masak. Tapi dia guna santan dan rasa manis

    BalasPadam
  2. cantik bentuknya, mmg kene pakai kuali yg kecik comei gitu baru jd ye kak

    BalasPadam
  3. FHA,
    memang nampak menarik, senang2 nanti saya pun nak tanya pak google, cari resepi dan cuba juga.

    Asli,
    tq.

    Notie,
    rasanya kue ape ni tanpa santan kan.

    Norhidana,
    ye, pakai kuali besi yang kecil melengkung.

    BalasPadam
  4. saya baru rasa kuih ni kt jakarta baru2 ni....memang sedap...x dinafikan kt malaysia xde rasa kuih cm ni....menyesal x beli banyak2...sy beli kt pasar Jatinegara Mester...mmg terbaik

    BalasPadam
  5. Wah ternyata kue apa sampai dihadirkan di Balikpapan Fest ya Mbak.
    Luar biasa eksistensi kue ape rupanya.
    Hanya saya penasaran apakah kue ape ini sudah dikenal lama disana?
    Saya mengenal kue ape ini sejak saya masih pelajar Sekolah Dasar, rentang waktu 1970-an. Kue ini salah satu jajanan yang disukai oleh anak-anak sekolah teman saya masa itu.
    Kini pedagang kue ape banyak bermunculan di kota saya. Syukurlah kue lama kini kembali eksis ditengah gempuran jajanan yang serba olahan pabrik.

    Salam,

    BalasPadam
  6. Kue ape ini punya banyak nama kak Amie , 😄. Di jakarta sendiri banyak disebut kue Tete. Tapi apapun namanya, biasanya orang sini udah tau kue apa yg di maksud 😅. Saya sendiri jarang makan, Krn memang udh ga banyak yg jual . Makin langka

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe