Serunding Ikan Tenggiri

3:30 PTG

Kongsi resepi serunding ikan lagi.
Kali ini Amie gunakan ikan tenggiri pula. Amie lebihkan ikan berbanding kelapa parut. Hanya 1 biji kelapa parut digunakan. Boleh lihat resepi serunding ikan sebelum ini di sini : SERUNDING IKAN dan di sini : SERUNDING IKAN VERSI COCOS.
Amie tidak sempat ambil gambar semasa proses penyediaannya, jadi bolehlah rujuk dalam entri yang lepas seperti di atas. Maklumlah ketika itu kami sedang sibuk, kehilangan untuk selama-lamanya kakak ipar kesayangan kami (24 Februaru 2019) yang menjaga Firdaus dari kecil. 

Bahan-bahan:
2 kg ikan tenggiri - rebus hingga masak - sejukkan - buang kulit dan tulang - tumbuk halus
1 biji kelapa parut - jika suka tumbuk sedikit supaya tidak kasar
7 sudu besar Serbuk Kari Ikan 888
5 sudu besar serbuk ketumbar - sangai - kisar
2 sudu besar jintan manis - sangai - kisar
1 sudu besar serbuk kunyit
5 biji limau nipis - perah jusnya
10 bawang putih - kisar / tumbuk
15  biji bawang merah - kisar / tumbuk
7 sudu besar cili kering kisar
2 cawan minyak
2 ketul gula melaka - parut ( nak bubuh berapa banyak - ikut citarasa)
garam  / perasa pilihan secukupnya

 Jangan lupa jus limau nipis. Kalau tidak ada, gunakan asam jawa pun boleh.

 Bahan-bahan lain di atas (gambar) Amie ambil dari entri lama.

Cara:
1. Tumbuk isi ikan bersama bawang putih dan bawang merah. Ketepikan.
2. Tumbuk kelapa parut - jangan sampai lumat / hancur. Ketepikan.
3. Ambil sebuah bekas dan masukkan kelapa serta isi ikan tadi.
4. Masukkan serbuk kari, rempah ketumbar, serbuk kunyit, cili kisar, garam / perasa pilihan dan jus limau nipis. Parut gula melaka supaya mudah larut bersama bahan lain ketika digaul.
5. Gaul sebati.

Gambar (atas) pun Amie ambil dari entri lepas juga. Bezanya dalam entri lepas banyak kelapa parut yang Amie gunakan, tapi kali ini 2 kg ikan dengan sebiji kelapa parut sahaja.

6. Panaskan minyak dalam kuali.
7. Masukkan bahan yang sudah digaul sebati ke dalam kuali.
8. Gunakan api kecil sepanjang proses memasak serunding sehinggalah serunding menjadi kering.

Serunding Ikan Tenggiri ini akan dibubuh sedikit di atas nasi berkat bersama lauk-pauk lain untuk malam tahlil.
Alhamdulillah, siaplah juga Serunding Ikan Tenggiri ini.

Sewaktu Amie bawa ke kampung, anak sulung arwah kakak ipar makan sedikit serunding ini dan terus berkata : Sama rasanya seperti yang mama selalu buat.
Memang sama.
Sebab Amie belajar resepi serunding ini dari arwah.
Moga arwah kakak ipar tenang di sana.
Moga Allah ampunkan segala dosanya.
Moga lapang kuburnya.
Moga lurus jalan menuju ke syurga-Nya.
Aamiin.

Nostalgia Serunding Ikan Tenggiri!

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe