Nasi Lemak Udang Galah

2:31 PTG

Selamat berhujung minggu.
Jemput nikmati nasi lemak, merangkap sarapan pagi hingga menjelang tengahari, dan petang juga sekiranya masih ada lebihannya.
Kali ini Amie tambahkan lauk biasa nasi lemak dengan udang galah goreng. Bagaimanapun Amie 'jaga' sangat sambal yang menjadi'jantung hati' nasi lemak! Kenapa Amie 'jaga' sangat sambal tu....? Orang kata, rosak sambal, rosaklah keseluruhan rasa nasi lemak. Sedap rasa sambal, sedaplah jadinya hidangan nasi lemak. Apa pun, masing-masing ada resepi sambal tersendiri yang menjadi kegemaran atau warisan keluarga. 
Dan semangat untuk menyediakan Nasi Lemak Udang Galah ini sebenarnya tercetus kelmarin, sewaktu dalam perjalanan membawa pulang Abang Farid dari Airport Tawau. Bujang kami ini tiba-tiba nak bercuti lama sedikit bersama kami walaupun baru balik dari LD ke Perak pada Januari lepas. Teringat pula, sewaktu di Perak asyik bertanya macamana nak masak itu, macamana yang ini. Bila sudah siap masak, katanya rasanya tak sesedap yang Mommy selalu masak.... alahai, sebenarnya rindu air tangan ibu tu! Masakan kita tidaklah sesedap mana, tapi barangkali sudah jadi kebiasaan hidangan bersama, itu yang membuatkan dia jadi rindu.

Kelentang-kelentung di dapur seorang diri, sementara Encik Suami bertukang di belakang rumah, akhirnya siaplah hidangan sarapan pagi kami sekeluarga.

Seperti biasa walaupun namanya Nasi Lemak Udang Galah, tetapi pelengkap lain tidak diketepikan termasuk telur rebus, kacang tanah dan ikan bilis goreng, hirisan timun dan yang tidak boleh diketepikan sama sekali sudang tentulah sambal!

 Mari kita lihat satu-persatu resepinya di bawah ini.

Biasanya Amie masak kukus, tetapi kali ini Amie masak nasi lemak cara biasa, masak dalam rice cooker.

Bahan-bahan:
7 cawan beras (cawan beras rice cooker) - cuci dan toskan
2 cawan santan pekat
air secukupnya
3 cm halia - hiris
3 biji bawang putih - hiris
2 kuntum bunga lawang
3 cm kulit kayu manis
sehelai daun pandan (disiat-siat dan disimpul)
1 sudu kecil garam

Cara memasak:
1. Masukkan beras, halia, bawang putih, bunga lawang, kayu manis, daun pandan dan garam ke dalam periuk (rice cooker).
2. Tuangkan santan pekat, dan tambahkan air biasa sehingga paras 7 di dalam rice cooker - Amie ikut sukatan beras iaitu 7 cawan beras (sukatan rice cooker) bersamaan dengan ukuran / sukatan paras 7 rice cooker. Jika ingin hasil nasi lemak lebih lembut, boleh tambahkan sedikit air lagi.
3. Kacau isi rice cooker beberapa dan kemudian tutup periuk.
4. Tekan butan 'on' dan biarkan sehingga nasi lemak masak.

Sementara menunggu nasi lemak tanak dalam periuk, mari kita sediakan lauknya pula. Amie goreng udang galah cara ringkas. Hanya bubuh garam dan serbuk kunyit, satu sudu kecil bawang putih kisar dan satu sudu kecil halia kisar. Perap beberapa minit sebelum digoreng.

Inilah hasilnya, Udang Galah Goreng.

Bahan-bahan:
600 gram udang galah - bersihkan
1 sudu kecil garam'1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil halia kisar
1 sudu kecil bawnag putih kisar
minyak

Cara:
1. Gaul kesemua bahan di atas kecuali minyak. Perap 20 minit.
2. Panaskan minyak, dan goreng tenggelam hingga udang masak.
3. Angkat dan toskan.

Udang Galah Goreng yang semerbak aroma halia dan bawang putih sedia untuk dinikmati bersama nasi lemak!

 Jangan lupa telur rebus!

Kacang tanah dan ikan bilis goreng!

Dan sudah tentunya Sambal Udang Kering kebemaran kami sekeluarga! Maaflah, nampak biji lada ...hiks! Tak perasan pula, biji lada tak hancur. Ni nak salahkan pengisar barulah tu..kahakakahahah! Nak tahu rahsia Sambal Udang Kering kami yang sangat sedap ini? Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 helai daun pandan - siat dan simpul
3/4 cawan minyak
2 sudu besar gula merah parut
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
25 gram belacan - hancurkan
1 cawan udang kering - rendam hingga lembut - toskan - kisar halus
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa

Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
3 labu bawang besar
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
7 biji buah keras

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan masukkan daun pandan, belacan serta udang kering kisar. Tumis hingga terbit aroma.
2. Masukkan bahan kisar, gula melaka dan gula pasir.
3. Biarkan masak dengan api sederhana. 
4. Apabila terbit minyak, masukkan bancuhan asam jawa dan biarkan mendidih, sehingga terbit minyak sekali lagi.
5. Jika kurang rasa, bolehlah tambah  Maggi Cukup Rasa atau garam / gula dan sebagainya. Sebenarnya belacan dan udang kering sudah sedia memberi rasa masin dalam sambal. Apa pun, sesuaikan rasa mengikut selera masing-masing.

 Nampak cantikkan hasil Sambal Udang Kering tu!
Rasanya pun sudah tentulah sedap....sedaaaapppp!


Jom makan.

Bismillah.

1 comments

  1. setuju dengan akak, nasi lemak ni yg paling utama sambal tuh, boh la udang ke bilis ke sutung yg penting sambalnya kene sedap...

    geram nengok ns lemak akak lah...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe