Sambal Udang Dengan Petai, Sayur Campur Masak Lemak & Ikan Putih Goreng

2:28 PTG

Assalamualaikum.
Selamat petang semua. Apa agaknya hidangan tengahari rakan-rakan ye... Kalau berkunjung ke dapur Amie, di bawah ini Amie hidangkan lauk-pauk untuk sajian tengahari kami sekeluarga. Jemput makan sama.... ada Sambal Udang Dengan Petai, ada Sayur Campur Masak Lemak dan tidak ketinggalan Ikan Putih Goreng.


Sedapnyalah kalau ada nasi lemak.... boleh makan dengan Sambal Udang Dengan Petai di bawah ni...


Kali ini Amie togelkan habis kulit udang. Senang nak makan, tak payah nak buang ekor, terus masuk mulut! Jom kita tengok resepi-resepi lauk-pauk tengahari yang mudah untuk disediakan di bawah ini.



Resepi : Sambal Udang Dengan Petai
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500 gram udang kertas - bersihkan & buang kulit
1 cawan isi petai
1 batang serai - dititik
1 sudu teh pati asam jawa
1/2 labu bawang besar - mayang kasar
garam  / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
20 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit belacan

Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya. Tumis kesemua bahan kisar, serai dan pati asam jawa sehingga terbit minyak.
2. Masukkan udang dan petai.
3. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup api dapur.
Jangan masak terlalu lama kerana udang akan mengeluarkan air dan mengecut!



Resepi : Sayur Campur Masak Lemak
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 keping tauhu - potong 2 dan belah 4
7 batang anak jagung - belah 2 dan potong 4
10 batang kacang buncis - potong serong
1/2 batang lobak merah - potong bulat
400ml santan 
1 batang serai - dititik
1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan tumbuk kasar:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
segenggam ikan bilis
7 biji cili padi

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
2. Masukkan lobak merah dan tumis lagi selama 3 minit. 
3. Masukkan santan, serbuk kunyit dan tauhu. Biarkan sehingga kuah mula mendidih.
4. Masukkan kacang buncis dan anak jagung.
5. Kacau kuah supaya tidak pecah santan.
6. Setelah kacang buncis bertukar warna, masukkan garam / gula / perasa pilihan.
7. Tutup api dapur.


Dan... ikan goreng! Semua orang tahu goreng ikan kan kannn..... lumurkan ikan dengan garam kunyit, dan goreng hingga masak! Yang tak suka garing, janganlah goreng sampai tak dengar bunyi minyak gorengan... nanti keras pulak isi ikan sampai tak boleh dicubit he he ehhh....

16 comments

  1. salam kak amie..

    x tahan la temgok menu tu..terliur ni..

    BalasPadam
  2. alamak k.amie...dh lah tengah kebulur ditayang pulak petai....sungguh2 kejam....

    BalasPadam
  3. saya nampak banyak petai di pasar, season petai ker? nampak sambal awak, saya pun nak masak ini, hehehe..

    BalasPadam
  4. Assalam kak amie,

    Petang ni ingat nak buat sayur campur masak lemak ni la..Sedap je nengoknya. Mel pun kalau masak sambal udang mesti togelkan semua. Kita takpelah nak makan ada kulit tapi sian kat hubby terkial2 nak buang kulit. Sudahnya udang ke mana, nasi pun kemana.hihihi

    BalasPadam
  5. as-salam
    sungguh menyelerakan menu kak amie ni..saya suka sambal udang tu dgn petai..

    BalasPadam
  6. Salam Amie...dah sedap sgt dah juadah tghari ni.Kat umah atie..petai tk pernah 'naik'...sbb HB tak suka :D

    BalasPadam
  7. Gomoknya Petai tu amie...Tergoda

    BalasPadam
  8. Oh Tuhan....menggeramkan ni lauk2...bikin nda tahan menengok....haissss

    BalasPadam
  9. Salam Kak Amie..

    menu yg tak mampu ditolak huhuu.. sambal udang petai..sedap sangat

    BalasPadam
  10. Singgah jap sebelum tido, sedapnya, menu yang menggoda selera ni Amie, kan dah kecur air liur ni.

    BalasPadam
  11. Salam kak amie...lamanya x makan petai...fiza kalau sambal petai ni selalu buat ngan ikan bilis...jarang sgt buat ngan udang....Ya Allah...gabungan mantopsss...sambal petai udang...ikan grg...sayur...perghhh...sedapnyerrrr

    BalasPadam
  12. wahh menyelerakan belaka menu tu kak..sambal2 gini mmg buat makan x hengat!hehe

    BalasPadam
  13. seng koyo ngene seng enak ki kak...rak pasal2 nanduk sego rong pinggan..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe