Sambal Goreng Katis : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (SABAH MONTH)

6:31 PTG

Assalamualaikum.
Pernah makan Sambal Goreng Katis? Hidangan ini sangat terkenal dalam kalangan masyarakat Melayu Cocos di negeri Sabah. Komuniti Melayu Cocos merupakan komuniti bumiputera Sabah yang menduduki kawasan sekitar Lahad Datu, Balung dan Pamol. Selain dijadikan sebagai salah satu di antara lauk-pauk dalam sajian harian dalam sesebuah keluarga, Sambal Goreng Katis juga disediakan sebagai satu menu istimewa semasa kenduri-kendara. Bahkan dalam setiap hidangan 'nasi berkat', Sambal Goreng Katis tidak ketinggalan menjadi salah satu di antara pelbagai lauk-pauk selain ayam goreng, serunding, ikan, cepedel dan sebagainya.



Mungkin ada yang baru pertama kali mendengar perkatan 'katis'. Katis ialah sebutan Melayu Cocos untuk buah betik.


Biasanya betik yang digunakan untuk dijadikan sajian sebagai Sambal Goreng Katis diambil daripada betik mengkal seperti di bawah ini. Betik mengkal merupakan betik yang telah tua tetapi belum masak. Warnanya jingga dan mempunyai rasa yang agak manis setelah dimasak.


Resepi : Sambal Goreng Katis
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg betik / katis mengkal - kupas kulit dan hiris memanjang
250 gram hati ayam
250 gram mempedal ayam
7 biji cili merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
5 biji bawang merah - hiris
1/3 cawan asam jawa - bancuh dengan sedikit air
4 cawan air
garam / perasa pilihan
minyak

Cara:
1. Hati dan mempedal ayam direbus sehingga empuk dan kemudian potong - potong kecil
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih serta bawang merah hingga wangi.
3. Masukkan hirisan cili merah dan goreng hingga layu.
4. Masukkan hati dan mempedal ayam. Kacau rata.
5. Masukkan hirisn katis / betik.
6. Tambahkan bancuhan air asam jawa dan gaul rata.
7. Masukkan air dan kemudian tutup masakan. Biarkan mendidih dan kuahnya mula pekat.
8. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
9. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.



I am submitting this post to MFF, Sabah Month,



5 comments

  1. Assalam amie, baru tau katis tu betik rupanya,ingatkan nama masakan. Sedap nampak sambalgoreng katis tu amie

    BalasPadam
  2. kak..wong sabah jenengi gandul ki katis jugak yo..podo sebutanei...ewnakkk ki,percoyo aku..aku ki sek melirik buah katis lek wong,arek njalok sebiji karanganei.pingin arek numis, wes suwi orak mangan...

    BalasPadam
  3. Salam Amie...Tak pernah dgr lg nama sayur Sambal Goreng Katis ni,klu kat sini...celur jer cicah sambal belacan :)

    BalasPadam
  4. Wendy belajar perkataan baru, katis
    TQ!

    BalasPadam
  5. Salam Amie!Nampak sedap and thank you for you continue support in the MMF SABAH!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe