Nasi Lemak Sambal Ayam Hijau

1:28 PTG

Assalamualaikum.
Selamat petang semua.... tentu rakan-rakan pengunjung  baru sahaja menikmati hidangan tengahari. Amie's Little Kitchen mengongsikan hidangan Nasi Lemak Sambal Ayam Hijau untuk paparan kali ini. Terakhir, Amie paparkan menu NASI LEMAK SAMBAL KUPANG pada Februari lepas. Jika sesiapa yang ingin mencari pelbagai resepi nasi lemak bolehlah klik DI SINI. Ada 13 jenis nasi lemak telah Amie paparkan tidak termasuk Nasi Lemak Sambal Kupang. Dan untuk menu nasi lemak hari ini, nampaknya sudah 15 jenis nasi lemak dalam koleksi Amie's Little Kitchen.


Hidangan Nasi Lemak Sambal Ayam Hijau di atas agak ringkas cara penyediaannya. Kalau nasi lemak tradisional, tentu ada sambal ikan bilis, kacang tanah goreng dan telur rebus serta hirisan timun. Amie tidak gunakan ikan bilis, sebaliknya memilih lauk Ayam Sambal Hijau. 


Resepi : Nasi Lemak
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 cawan beras (Amie guna beras basmathi) - cuci dan rendam selama 10 minit dan kemudian toskan
5 cawan santan - Amie gunakan sukatan cawan yang sama digunakan untuk menyukat beras
1/2 cawan air tapisan jus daun pandan - gunakan 5 helai daun pandan yang dikisar dengan sedikit air

3 cm halia (dihiris atau diketuk pun boleh)

3 biji bawang putih (dihiris atau diketuk pun boleh juga)

2 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
sedikit garam

Cara:
1. Didihkan santan di dalam rice cooker bersama halia, bawang putih, bunga lawang, kayu manis dan jus daun pandan dan garam.
2. Masukkan beras dan gaul sebati. Tutup periuk.
3. Biarkan sehingga nasi masak.



Idea untuk masak Sambal Ayam Hijau timbul bila melihat banyak cili hijau di dapur yang tidak digunakan. Bila terpandang petai bertangkai-tangkai terbiar atas meja, Amie pun campurkan segenggam isi petai ke dalam sambal tadi. 

Resepi : Sambal Ayam Hijau
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong 10 ketul
1 genggam petai
1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugur
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
15 biji cili hijau
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
sedikit belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis semua bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan daging ayam dan gaul sebati. Setelah daging ayam layu, perlahankan api dapur dan biarkan kuah mendidih.
3.Masukkan asam keping dan santan pekat. Tambahkan gara / gula / perasa pilihan.
4. Setelah kuah pekat dan daging ayam telah masak, masukkan petai dan gaul rata. Apabila petai berubah warna, tutup api dapur.


Jom... selamat menjamu mata... jangan lupa lengkapkan hidangan nasi lemak dengan telur rebus, hirisan timun dan sebagainya.

12 comments

  1. Sedapnyerrrr laaa Amieeee.. Laparrr..

    BalasPadam
  2. cam senang aje nak masak sambal ijo tu kak...sy kiv dulu ya resepi ni..

    BalasPadam
  3. haiiiyaaaa....kenapa lah dibubuh petai kt sambal tu....blh buat gila bayang tau....

    kita serupa...nk pkai lens takut tercucuk mata, hahaha..

    BalasPadam
  4. Aslmkum Amie
    sedap nampak set nasi lemak Amie...special...letak gajus lagi..

    BalasPadam
  5. assalam amie...
    banyak kali scroll up and down.. cari nasi nye... rupanya pakai berasssss panjangggggggggggggg!!!!!!!
    huhh.. sedap betul sambal hijau letak petai lagi.. sib baik baru lepas makan.. walaupun terliur tapi ada had.. hahahaha

    BalasPadam
  6. Sedapnya ayam masak hijau digandingkan pula dengan nasi lemak...

    BalasPadam
  7. Fuhhhhh...mmng betul2 terliur tengok.....

    BalasPadam
  8. wah..tak pernah rasa sambal hijau..nasi lemak tak pernah lg makan dengan kacang gajus..hehe..mesti sedap

    BalasPadam
  9. Assalam Amie,
    waduhhh sedap nampak nasi lemak amie tu..berasnya panjang2 cantik dan berselera betul rasa nak makan nak tarik sepinggan dengan ayam masak hijau tu..:)

    BalasPadam
  10. kak amie..

    first time tengok ayam sambal hijau ni tapi nampak menarik ja..

    BalasPadam
  11. tun ni kan.. mmg jenis cari sambal ikan bilis bila makan nasi lemak.. huhu.. kurang makan petai, tp terliur jugak nengok ayam akk nih.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe