Puding Roti Versi Tembikai

11:12 PG

Assalamualaikum.
Jom sejuk-sejukkan tekak di pagi minggu yang terang benderang disinari cahaya matahari yang semakin terik ini dengan menjamah Puding Roti Versi Tembikai di dapur Amie. Terima kasih buat Naimah Md Ludin yang sudi berkongsi resepi yang enak dan cantik ini di BUKU RESEPI.

\

Resepi : Puding Roti Versi Tembikai

Oleh: Naimah Md Ludin


Bahan-bahan:

-1 tin susu cair
-1 cawan gula
-1/2 cawan susu pekat
-1 sudu kecik asen vanila
-4 keping roti gardenia
-1 biji telur
-1 sudu besar butter
-5 cawan air
-1 paket agar2 tali (20g)
-pewarna (merah/hijau)
-1/2 sudu kecil biji selasih

Cara masak:
- masak agar-agar dengan 5 cawan air dan 1 cawan gula sampai mendidih dan agar-agar hancur
- blend roti gardenia, telur, susu cair, susu pekat, esen vanila & butter
- campurkan bahan yg dibland dalam agar2 yg dah mendidih..kacau sebentar dalam 3 minit, tutup api.
- bahagikan kepada 3 bekas dan 2 bekas dimasukkan pewarna merah dan hijau, 1 bekas biarkan tanpa pewarna
- masukkan adunan merah dalam acuan (bentuk 3 segi) dan taburkan biji selasih
- sejukkan adunan merah dan kemudian tuang perlahan aduanan tanpa warna
- akhir sekali tuang adunan warna hijau perlahan2 bila lapisan putih dah keras
- sejukkan dalam peti.
- dah sejuk, keluarkan dari acuan dan potong ikut kreativiti sendiri



Seronoknya kalau resepi yang kita cuba menjadi!



Kredit sepenuhnya untuk tuan punya resepi Naimah Md Ludin!



20 comments

  1. Assalam amie, cantik puding rito embikai ni, mesti nyaman je masuk tekak ni,lemakmanis n berkrimmmm nyummmmm3x

    BalasPadam
  2. Rosa,
    waalaikumussalam... memang sedap... sambil potong sambil suap ke mulut hihihiii

    BalasPadam
  3. Assalam Amie,dah lama akk tak singgah sini.
    Cantik dan kemas aje kejadian puding roti tembikai amie.

    BalasPadam
  4. Cantek bangettt.. Nyaman yer kalo dapat.. :)

    BalasPadam
  5. Pudding nya cantik,rasanya pasti enak... ;)

    BalasPadam
  6. salam kak amie.. cantiknya puding dah tengok macam tembikai hihi

    BalasPadam
  7. salam kak amie.. cantiknya puding dah tengok macam tembikai hihi

    BalasPadam
  8. Salam kak amie..cantiknya puding tembikai akak.. tun pun baru wat puding roti gak, resepi kak hana, tp gambar xcantik lak.huhu

    BalasPadam
  9. salam kak amie..memang sangat cantik puding tembikai ni..
    Nampak begitu anggun sekali pose tu hehe..

    BalasPadam
  10. salam kak amie..memang sangat cantik puding tembikai ni..
    Nampak begitu anggun sekali pose tu hehe..

    BalasPadam
  11. salam kak amie..memang sangat cantik puding tembikai ni..
    Nampak begitu anggun sekali pose tu hehe..

    BalasPadam
  12. selamat petang k amie
    cantiknya puding tembikai ni
    potongan pun sama
    sedapkan makan sejuk2
    sy baru duk intai2 resepi puding ada terfikir nk buat puding tembikai jgk he heee

    BalasPadam
  13. salam kak..

    puding tembikai tu memang betul2 sebijik macam tembikai..cantik la kak..tahniah.

    BalasPadam
  14. Kalu saya kecik-kecik dulu, puding (agar-agar la time tu) gaya tembikai ni, selalunya dibuat hantaran bertunang or hantaran bernikah jer. Takda chance la nak makan time biasa-biasa ni... hehehe

    BalasPadam
  15. memang jeles berabis bah ku tengok ni pudding...sebijik mcm tembikai...nyaman...

    BalasPadam
  16. Salam Kak Amie..mmg cantik sgt puding tembikai itu..sejuk tekak ni klu dpt sepotong dua hihii

    BalasPadam
  17. Ayu temen puding kiye..wes suwi pingin nggawe, tp kok rak kejajal waei..

    BalasPadam
  18. Salam...cntk puding tu...kt mane nk dpt bekas 3 segi tu ye...

    BalasPadam
  19. mcam mne nak memotong puding tersebut menjadi 3 segi seperti kita potong tembikai yang real..tolong tunjukkan..sbb time buat..jadi senget 3 seginyer..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe