Puding Roti Versi Tembikai

by - 11:12 PG

Assalamualaikum.
Jom sejuk-sejukkan tekak di pagi minggu yang terang benderang disinari cahaya matahari yang semakin terik ini dengan menjamah Puding Roti Versi Tembikai di dapur Amie. Terima kasih buat Naimah Md Ludin yang sudi berkongsi resepi yang enak dan cantik ini di BUKU RESEPI.

\

Resepi : Puding Roti Versi Tembikai

Oleh: Naimah Md Ludin


Bahan-bahan:

-1 tin susu cair
-1 cawan gula
-1/2 cawan susu pekat
-1 sudu kecik asen vanila
-4 keping roti gardenia
-1 biji telur
-1 sudu besar butter
-5 cawan air
-1 paket agar2 tali (20g)
-pewarna (merah/hijau)
-1/2 sudu kecil biji selasih

Cara masak:
- masak agar-agar dengan 5 cawan air dan 1 cawan gula sampai mendidih dan agar-agar hancur
- blend roti gardenia, telur, susu cair, susu pekat, esen vanila & butter
- campurkan bahan yg dibland dalam agar2 yg dah mendidih..kacau sebentar dalam 3 minit, tutup api.
- bahagikan kepada 3 bekas dan 2 bekas dimasukkan pewarna merah dan hijau, 1 bekas biarkan tanpa pewarna
- masukkan adunan merah dalam acuan (bentuk 3 segi) dan taburkan biji selasih
- sejukkan adunan merah dan kemudian tuang perlahan aduanan tanpa warna
- akhir sekali tuang adunan warna hijau perlahan2 bila lapisan putih dah keras
- sejukkan dalam peti.
- dah sejuk, keluarkan dari acuan dan potong ikut kreativiti sendiri



Seronoknya kalau resepi yang kita cuba menjadi!



Kredit sepenuhnya untuk tuan punya resepi Naimah Md Ludin!



You May Also Like

20 ulasan

  1. Assalam amie, cantik puding rito embikai ni, mesti nyaman je masuk tekak ni,lemakmanis n berkrimmmm nyummmmm3x

    BalasPadam
  2. Rosa,
    waalaikumussalam... memang sedap... sambil potong sambil suap ke mulut hihihiii

    BalasPadam
  3. Assalam Amie,dah lama akk tak singgah sini.
    Cantik dan kemas aje kejadian puding roti tembikai amie.

    BalasPadam
  4. Cantek bangettt.. Nyaman yer kalo dapat.. :)

    BalasPadam
  5. Pudding nya cantik,rasanya pasti enak... ;)

    BalasPadam
  6. salam kak amie.. cantiknya puding dah tengok macam tembikai hihi

    BalasPadam
  7. salam kak amie.. cantiknya puding dah tengok macam tembikai hihi

    BalasPadam
  8. Salam kak amie..cantiknya puding tembikai akak.. tun pun baru wat puding roti gak, resepi kak hana, tp gambar xcantik lak.huhu

    BalasPadam
  9. salam kak amie..memang sangat cantik puding tembikai ni..
    Nampak begitu anggun sekali pose tu hehe..

    BalasPadam
  10. salam kak amie..memang sangat cantik puding tembikai ni..
    Nampak begitu anggun sekali pose tu hehe..

    BalasPadam
  11. salam kak amie..memang sangat cantik puding tembikai ni..
    Nampak begitu anggun sekali pose tu hehe..

    BalasPadam
  12. selamat petang k amie
    cantiknya puding tembikai ni
    potongan pun sama
    sedapkan makan sejuk2
    sy baru duk intai2 resepi puding ada terfikir nk buat puding tembikai jgk he heee

    BalasPadam
  13. salam kak..

    puding tembikai tu memang betul2 sebijik macam tembikai..cantik la kak..tahniah.

    BalasPadam
  14. Kalu saya kecik-kecik dulu, puding (agar-agar la time tu) gaya tembikai ni, selalunya dibuat hantaran bertunang or hantaran bernikah jer. Takda chance la nak makan time biasa-biasa ni... hehehe

    BalasPadam
  15. memang jeles berabis bah ku tengok ni pudding...sebijik mcm tembikai...nyaman...

    BalasPadam
  16. Salam Kak Amie..mmg cantik sgt puding tembikai itu..sejuk tekak ni klu dpt sepotong dua hihii

    BalasPadam
  17. Ayu temen puding kiye..wes suwi pingin nggawe, tp kok rak kejajal waei..

    BalasPadam
  18. Salam...cntk puding tu...kt mane nk dpt bekas 3 segi tu ye...

    BalasPadam
  19. mcam mne nak memotong puding tersebut menjadi 3 segi seperti kita potong tembikai yang real..tolong tunjukkan..sbb time buat..jadi senget 3 seginyer..

    BalasPadam