Mari Berkenalan Dengan Buah Asam Gelugur

7:28 PTG

Assalamualaikum.



Sumber : Google


Ada yang belum  berkenalan dengan buah asam gelugur? Ia seakan-akan buah manggis, terutama pada bahagian tampuknya. Buahnya berwarna hijau ketika muda dan kuning keemasan bila sudah tua. Biasanya ia dijadikan asam keping ketika masih berwarna hijau ataupun kuning. Sekiranya buah itu masih berwarna hijau, asam keping akan rasa sedikit kelat selain masam. Orang Melayu biasa menyebutnya sebagai asam keping atau kayu gelugur. Dalam bahasa Inggeris pula disebut gandarusa. Selain di negara kita, pokok asam gelugur juga banyak tumbuh di Thailand, Kemboja, Vietnam, Laos, Myanmar, Indonesia, Filipina dan India.

Daun dan bunganya terasa lemak, sedikit masam manis dan kelat! Buahnya? Sudah tentu sangat masam! Tapi... biarpun masam, asam gelugur mempunyai pelbagai khasiat. Buah ini dikatakan mengandungi asid sitrik, asid tartarik, asid malik, asid askorbik yang berperanan sebagai anti bakteria, asid hidroksisitrik, flavonoid, serat, vitamin dan mineral, manakala daunnya pula mengandungi serat, karbohidrat, alkoloid, vitamin dan mineral.

Bila kepingan buah yang disagat dijemur, ia bertukar menjadi warna coklat seperti mana yang dijual dikedai. Proses menjemurnya memakan masa hampir seminggu hingga 12 hari untuk mendapatkan hasil asam keping yang baik.

Apa khasiat asam gelugur?
1. Amalan  memakan daun, bunga atau buah asam gelugur dikatakan dapat menurunkan darah tinggi, merawat kencing manis, berat badan berlebihan, tidak selera makan dan sakit jantung.
2. Buah, bunga dan pucuknya boleh bertindak sebagai antioksidan dan boleh membuat pengamalnya kelihatan sentiasa awet muda, dan menggalakkan selera makan. Pucuk mudanya enak dimakan dengan budu, cencaluk dan sambal belacan.
3. Asam gelugur boleh dibuat jus minuman dan dapat membantu mengurangkan kolesterol dalam badan.
4. Air rebusan asam gelugur boleh diminum untuk meredakan demam panas. 
5. Kepingan asam gelugur yang lembut selepas direndam boleh melegakan kesakitan gusi sekiraya dtampal atau diselitkan di celah antara gusi dan bahagian pipi selama 10-15 minit.
Buah asam gelugur yang telah siap diproses sering dijadikan bahan perisa dalam masakan Melayu serta dijadikan bahan untuk menghilangkan rasa atau bau hanyir yang terdapat pada ikan atau daging. 


Asam gelugor kering digelar asam keping dan sering digunakan  penambah rasa kemasaman dalam masakan. Antara masakan popular yang memerlukan asam keping ialah seperti masakan asam pedas, masak lemak cili api, masak singgang dan segala jenis masakan lain. Asam keping ini mengandungi bahan asid hidrositrik dan boleh menggantikan asam jawa

Sumber:
Majalah SAJI November 2012

4 comments

  1. tepi rumah mak wc ada pokok gelugur ni.dulu selalu juga tolong mak hiris buah gelugur untuk dijemur buat asam keping.

    BalasPadam
  2. suka asam gelugor..

    sedapnya kak :)

    BalasPadam
  3. Oohh..ni ke buahnye? xpnah nmpak..
    heheh;)

    BalasPadam
  4. dekat mana ye ade jual buah asam gelugur ni ??

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe